Медия без
политическа реклама

Борисов обяви ПП-ДБ за проруска формация

Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа, закани се Пеевски

25 Апр. 2024Обновена
"Тези лицемери!" - така навика герберският водач бившите си партньори.
Илияна Димитрова
"Тези лицемери!" - така навика герберският водач бившите си партньори.

Напълно разбитите отношения между ПП-ДБ и ГЕРБ накараха водача на герберите Бойко Борисов да прогнозира дълго служебно управление, за своята партия - ролята на опозиция, а дясното обединение да обяви за проруска формация.

Поне така се разбра от обърканата, гневна реч, която произнесе пред парламентарните репортери тази сутрин. Позицията му напълно подкрепи съпредседателят на ДПС Делян Пеевски, с когото отдавна говорят толкова сходно, че изявленията им са практически неразличими едно от друго.

"Тези лицемери!" - така ядно определи той бившите си десни партньори. После се втурна в яростна защита на председателя на парламента Росен Желязков - изреди като заслуга на Желязков редица мерки, които е предложил да влязат в програмата на Народното събрание в подкрепа на Украйна и срещу Русия. С гордост си спомни, че Желязков е посрещнат с аплодисменти в украинския парламент, и се закани, че ще се оплаче на западните ни партньори, че заради ПП-ДБ България продължава да ползва руски петрол и газ.

От думите на Борисов се разбра, че според него ПП-ДБ са се събрали заедно с БСП и "Възраждане" в нова, проруска сглобка. "Честито на Възраждане! Ние се отървахме от ПП! Ние ще бъдем една достойна опозиция", обяви водачът на ГЕРБ. И прогнозира, че "поне 5-6 служебни правителства ще се изредят".

Като ехо, макар и по-остро, повтори изявлението на Борисов шефът на ДПС Делян Пеевски. "Всички партии са проруски, извън ГЕРБ", обяви той. А ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" определи като "коалиция на пудела".

"Явно е имало голямо разкешване. Събраха се ... Коалицията на пудела ще се радва много малко на грабежа. След това ще понесат отговорност за всичко", заплаши Пеевски. Но уточни, че отговорността ще бъде пред избирателите.

Ключови думи:

Бойко Борисов, сглобка