Медия без
политическа реклама

Борисов няма да се кандидатира за премиер

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник кога ще свика 50-ото НС

Posted by Boyko Borissov on Thursday, June 13, 2024

ГЕРБ ще се свърже с останалите политически формации, за да започнат преговори за правителство в понеделник. Партийният лидер Бойко Борисов няма да се кандидатира за премиер, но държи неговата партия да излъчи следващия министър-председател. Това съобщи самият той на първия си брифинг след изборите. "Това е, което ни се полага като победители", обясни претенциите си герберският водач.

Борисов е готов само за експертен кабинет с мандата на ГЕРБ и доминиран от неговата партия. На друг вариант няма да се съгласи. Отказът си да оглави правителство обясни с това, че трябва "да успокоим възможностите за преговори".

"Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне егото си, да се направи експертен кабинет - той трябва да е доминиран по важните министерства от ГЕРБ, особено премиер, външен министър, отбрана - това дават резултатите от изборите, и ако може с отговорните политици да се влезе в диалог и да се намерят най-добри експерти, в първия мандат, единствено възможен, да се състави правителство. Не се ли състави правителство с партията, победила с 10-11 процента, експериментът с втория, третия, петия, няма да се повтаря повече. Всички колеги трябва да знаят, че диалогът, компромисите, експертите са в първия мандат. Другият изход е септември на избори", беше категоричен той.

По думите му, след победата на ГЕРБ нашите партньори в Европа и Америка очакват да се състави стабилно правителство.

 

Десните се готвят за реванш

Засега поне "Продължаваме промяната" няма намерение да участва в кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. Това се разбра от видео, което пуснаха във Фейсбук бившите премиери и водещи фигури на партията Кирил Петков и Николай Денков. От "Демократична България" засега няма подобна позиция.

Денков заяви, че за ПП е важно демокрацията в България да работи още по-добре и неговата партия ще бъде гаранцията за това. "За всички свободни хора в България, които вярват, че пътят е към Европа, ние ще бъдем ясна опозиция на управлението на ГЕРБ", каза на свой ред Петков. После уточни, че става въпрос за "конструктивна опозиция", която ще подкрепя проевропейските и антикорупционните политики. Той обяви, че част от разочарованието спрямо градската десница идва от недобрата й комуникация с избирателите, и обеща това да се поправи.

"За всички пораженчески гласове, които се чуват навън, искаме да кажем – гледайте реванша!", предупредително обяви накрая Петков.

 

За преговорите

Да водят разговори с другите партийни лидери, Бойко Борисов ще прати същия преговорен екип, който неуспешно преговаря с ПП-ДБ преди няколко месеца - Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова.

От екипа отсъства Мария Габриел, която тогава ГЕРБ-СДС номинира за премиер. Сега Борисов неясно обясни, че Габриел "има друга работа". Каква е нейната нова задача, не се разбра.

Нуждата от преговорен екип той аргументира с "изострените отношения между лидерите". Партийните водачи, според него, трябва да се срещнат на по-късен етап, след като се успокои напрежението от изборите.

"Обръщам се към всички лидери на партиите – ултимативното говорене, биенето в гърди, сърдитите, дезертиралите. Не е време, защото, виждате – светът е във война и пред голяма война, ако политиците и мъдреците в света дано намерят противодействие, дипломация и успокоят света. Сега е времето за мъдри мъже и жени", философски заговори Борисов.

На въпрос дали преговорите ще се водят в парламента, той отвърна: "Може и в някой манастир." Така намекна за недоказаните твърдения, че сглобката с ПП-ДБ е била договорена на среща в Самоковския манастир, уредена от убития бизнесмен Алексей Петров.

 

С кого може и с кого не може

В същото време, той сам ограничи много шансовете за успех на разговорите. Посочи, че ГЕРБ и ПП-ДБ не могат вече сами да направят правителство. Напомни, че лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова е казала, че не иска да управлява с ГЕРБ. "Какво да говоря с нея? Тя ясно го каза", изтъкна Борисов.

За "Възраждане" заяви, че може да се говори само за разпределение на парламентарните комисии. За ИТН предпазливо посочи, че партията на Слави Трифонов е гласувала с ГЕРБ и ПП-ДБ по евроатлантическите теми.

"Държа на думата си, че в коалиция с ДПС не влизаме. С тях сме партнирали, те са много отговорни по теми. Ако намерим други такива съратници, ще има правителство", коментира за ролята на движението Борисов.

 

За социолозите и активността

За отбелязване е, че той обърна специално внимание на социологическите проучвания. Според Борисов изследванията, които са давали на ГЕРБ-СДС категорична победа, са изиграли лоша шега на формацията, защото са убедили избирателите, че може да се възползват от хубавото време, вместо да гласуват. Той директно каза, че ще предложи последния месец преди избори да не се публикуват такива проучвания.

Когато го попитаха за резултатите на "Величие", Борисов отвърна, че наблюдава в политиката озадачаващи неща - "огромни вълни, огромни падения". "След 11 избора това състезание вече омръзна и затова е ниската избирателна активност. И още по-ниска ще бъде - ако продължим така, ще има 24 души да гласуват за ГЕРБ, 15 за ДПС, 14 за ПП. Идват нови играчи, излизат на сцената, по един или друг начин приключват. Просто не трябва да втръсваме повече на хората. Тези, които управляват, трябва да си понасят пасивите, да си взимат активите и, като дойдат изборите, да бъдат наказани или поощрени", обясни Борисов.

 

За ПП-ДБ

Той напомни, че по време на сглобката са ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасяха инициативите си с подписите си заедно. "Всички сме се възползвали един от друг, за да може да работи парламентът", изтъкна Борисов.

Водачът на ГЕРБ възнегодува, че цялата предизборна кампания на ПП-ДБ са го обвързвали с лидера на ДПС Делян Пеевски. "След като се раздели парламентът, аз нямам нито един телефонен разговор, нито една среща с Делян Пеевски. Всеки си отиде по районите и се бихме, стигнаха до физически бой нашите избиратели, а в същото време в центъра на София се прокламираше точно обратното. Не е почтено“, оплака се водачът на герберите.

За Христо Иванов от ПП-ДБ, подал оставка като лидер на "Да, България", Борисов каза: "От години работя с него, но той си е малко такъв - като види на зор, предпочита по-спокойно."

 

Отказ

Николай Марков от ''Величие'' заяви, че партията му няма да преговаря с предложения от ГЕРБ-СДС преговорен екип, а само лично с Бойко Борисов. "Контактьорска група няма в Конституцията. Там (в Конституцията, бел. ред) е уредено кой говори - политическите лидери говорят'', заяви Марков пред bTV. 

 

Начало

По-късно днес президентът Румен Радев заяви, че ще обяви в понеделник кога ще бъде свикано първото заседание на новото 50-о Народно събрание.

За предложението на Борисов за експертен кабинет президентът заяви: "Очаквам от изявление да се премине към диалог между политическите сили. От тях зависи какво управление ще има".

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата