Медия без
политическа реклама

Борисов няма да бъде разследван за всяване на паника за ваксините

Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на Стойчо Кацаров срещу бившия премиер

Бойко Борисов
Булфото
Бойко Борисов

Софийската градска прокуратура е отказала да образува разследване срещу бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по сигнала, подаден срещу него от Стойчо Кацаров, докато беше служебен здравен министър. Това показва проверка на "Сега" по номера на преписката в електронното деловодство на прокуратурата. Кацаров сезира прокуратурата срещу Борисов в край на октомври заради публичните му твърдения, че в България се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Всяването на паника е престъпление според НК.

След седмица мълчание прокуратурата обяви, че ще иска документи от здравното министерство "какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок". В сигнала до градския прокурор Илиана Кирилова Кацаров обяснява, че думите на Борисов са фалшиви новини. И са деяние с висока обществена опасност, тъй като са направени в разгара на епидемична вълна, а автор им е бивш премиер и настоящ партиен лидер - всичко това може да повлияе на доста хора, отказвайки ги да се ваксинират, или да събуди тревога в тях. Кацаров смята също, че изреченото от Борисов е заплаха за националната сигурност.

Софийската градска прокуратура ще иска документи от здравното министерство "какви са тези ваксини, кога са купени, какъв е техният срок". Това обяви градският прокурор Илиана Кирилова по време на брифинг днес.

"Сега" попита вчера говорителката на градската прокуратура Десислава Петрова с какви мотиви е постановен отказът да бъде образувано разследване за твърденията на Борисов. Прокурор Петрова отговори, че ако наблюдаващият прокурор й позволи, ще предостави информация. Явно до момента не е получила такова позволение, защото все още не е върнала обаждане.

Постановлението за отказ да бъде образувано дело е от 23 декември. Ден по-късно в интервюто си за "24 часа" Борисов отново постави под съмнение ваксините срещу ковид. Този път тези за деца. "Сега са се засилили да ваксинират и деца, но аз съм категорично против. Поне още няколко месеца трябваше да минат, докато всички клинични проби не покажат, че това е 100% безопасно за децата. Хайде, за нас, от 60 години нагоре, не задължителна, принудителна да я направят! Дето се вика остава ни малко живот. Но на децата РНК ваксини? Кръстя се да е безопасно. Поне още 2-3 месеца да минат и да сме сигурни", обяви Борисов.

ОЩЕ ЕДНА ПРЕПИСКА ЗА ВАКСИНИ

През септември, след като във Варна антиваксъри нападнаха изнесения пункт за ваксиниране на входа на Морската градина, прокуратурата започна да проверява дали РЗИ е имала право да слага ваксини там. Проверката във Варна обаче явно тече по-бавно от тази в София, защото още няма данни да е приключила. "Сега" няколко пъти търси по темата говорителката на Районната прокуратура във Варна, която обеща, когато има прокурорски акт, да предостави информация. След инцидента пунктът за ваксинация пред Морската градина във Варна изчезна. Седмицата след инцидента от РЗИ-Варна казаха пред "Сега", че пункт няма да има защото лекарят, който работи в него, е болен. Те се заричаха, че докато метеорологичните условия позволяват, линейката за ваксинации ще ходи пред Морската градина, тя обаче повече не се появи там.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата