Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов: Има половин милиард бонбонки за Северозапада

Тези немски бижута ще правят електроника за водородни автомобили, обясни премиерът за заводите във Враца

28 Юли 2020Обновена

Най-лесно е да направиш провокация. Трудното да е построиш път, да докараш инвеститори, да се открият работни места, да се вдигне стандартът на живот. Във Враца бяха изцяло реконструирани залите за волейбол и лека атлетика, направиха се тренировъчни игрища и модерно осветление на стадиона, изградени са най-модерните заводи и пречиствателна станция, санирани са жилищни сгради, ремонтирани са основните пътни артерии на града, както и училищата и детските градини. Със завършването на пътя Ботевград - Мездра съм сигурен, че инвеститорският интерес към региона ще стане още по-голям.

Posted by Boyko Borissov on Monday, July 27, 2020

На фона на ежедневни протести срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев, премиерът Бойко Борисов отново потегли с джипката. Днес пътят му мина през Враца, където посети спортна зала и завод за автомобилни части. На задната седалка бяха регионалният министър Петя Аврамова и кметът на града Калин Каменов, а турнето по традиция беше излъчвано на живо във фейсбук от правителствения пиар Севделина Арнаудова. Последва и второ видео - от инспекция на строящия се ЛОТ 2 от пътя Мездра-Ботевград. 

Първо премиерът инспектира наскоро ремонтираната спортна зала във Враца. Пред волейболното хале, където паркира премиерската джипка, от рано се бяха събрали много хора в очакване на Борисов. "Това протестиращи ли са", попита той с нотка притеснение в гласа. "Не, това са подкрепящи", отговори кметът на града Калин Каменов. "Ние като видим много хора и почваме...", засмя се от своя страна PR-ът на премиера Севделина Арнаудова.

Събралите се граждани аплодираха Борисов, щом слезе от колата. След като премиерът разгледа волейболната зала и се запозна с женския и мъжкия отбор, той разговаря с няколко човека навън и отново се качи в джипа. Тримата с кмета и регионалния министър Петя Аврамова се отправиха към новоизграден завод до Враца. "Знаеш ли кога двата завода, защото и двата са много големи, се съгласиха да дойдат тук? И този от Кърджали - "Тесла". Знаеш ли кога се съгласиха? Да ти кажа ли? Когато им казах, че пътят Ботевград-Мездра ще стане 4-лентов. В момента, в който видяха, че Петя Аврамова подкара багерите, те стартираха", разказа премиерът.

Той обясни също, че целта на грантовете от Европа е именно развитие на по-изостаналите региони като Северозапада, където пътната мрежа не е в добро състояние. "Затова са тези 200 млн. евро. Това са около 400 млн. лв., които са грантове, които получаваме - бонбонките, както ги наричат в Брюксел. Тези близо половин милиард са бонбонки за този регион", каза Борисов. Той попита и колко санирани блокове има във Враца, а кметът отговори, че са 40 и още 140 чакат финансиране. "Ако не беше тая коронавирус, сега дефицитите са ужасни. А като ви слушам кметовете все едно няма криза. Само викате "дайте"!", направи забележка премиерът.

Пред завода, който Борисов разгледа, отново го чакаше голяма група от хора, която го посрещна с аплодисмени и скандирания "Бойко!". "Какво прайте, бе? Много сте гласовити!", възкликна премиерът, а една жена го увери, че "всички сме твои хора". После министър-председателят разгледа халето и се запозна с процеса на производство. След няколко минути Борисов отново излезе, за да говори пред граждани и журналисти. "Правим работни места за Северозапада, пътят Ботевград-Мездра. Ще започнем и Монтана-Видин", похвали се той. "Ама вие имахте вариант 10 години преди това да построите този път", прекъсна го в този момент жена, която беше дошла на събитието. В този момент няколко мъже, симпатизантите на ГЕРБ, ѝ се нахвърлиха с викове: "Как преди управление ще се построи, бе, госпожо? Орешарски защо не го построи? То така става..."

После Борисов пак се качи на джипа и потегли на фона на аплодисменти. "Аз мисля, че на всякакви провокации, хората най-добре се справят вместо нас", изрази мнение пиарът Арнаудова. "Те искат да се сбият, да направят провокации. Това е най-лесното, бе. Ама завод да направиш. Ей в тези ями и дупки след един месец ще стане пътя. Това е следващия, който ще открием, завод. И то бижута немски. Тука се произвеждат електрониката, която движи автомобила. Тя става за водородни автомобили, за електрически, за всякакъв тип автомобили", заяви премиерът.

След още няколко минути в джипката, Борисов остави кмета Калин Каменов на бензиностанция край пътя. "Мисля, че видяхте колко много доволни хора има", каза кметът на изпроводяк и добави: "България не е само София". "Ама то и в София има доволни - от тангентите. Демокрацията е така, не могат да те харесват всички", обясни му премиерът. 

ПО ПЪТЯ

Премиер и регионален министър прехласнато коментираха и течащия ремонт на пътя Ботевград-Мездра. Борисов нееднократно изрази възхищение от новите самосвали и машини и сложния начин, по който се прокарва трасето. "Ето това е дефилето -  всеки ден се взривяват тези скали:взривяват, изриват, взривяват, изриват, взривяват, изриват. На Валери Симеонов му обяснявах как се яде дефилето – дялкат, дялкат, само скали, прекрасна красота е България, но да не строиш път на нея", умили се от трошачките Борисов. Въпреки шума Борисов спира почти пред всяка машина. "Как е, ше ходите ли на протестите", обръща се към всеки работник по трасето Борисов. Никой не си признава за протести. "Нема време, работят, има само работа. На центъра да си протестират, да правят каквото желаят", отвръща отговорник от името на работниците. "Ама ако правят каквото желаят, затова нема път тук", парира Борисов. "Двете неща не трябват на едно място, или требва работа, или само протест, иначе не върви", приключва темата работникът. 

"Аа, бършеш багера, обичаш си го, да  си ми жив и здрав", подвиква на друг работник насред шума Борисов. "Представи си всички тия багери да протестират, тогава вече ше избегаме...На Валери ше му се обаждам, щото той се в Слънчев бряг, Бургас - се там на равното. Да види тук какво е направено", пак се присеща за коалиционния мир Борисов. Внимнието му привлича млад работник, който прави дупки за взривовете. "Правиш дупките - на колко годидни си? 19. Нали тоя път ше е за тебе. 19 години и караш тая машина, ма имаш книжка, всичко, да си ми жив и здрав. Викат -  младите хора. Нали го правим за младите хора. Затова комунистите не са го правили, защото гледай за какво става въпрос", доволен е Борисов от строителните работи. Той не подминава и медиите, и многото включвания на живо от протестите. "Мен ми е чудно що не дойдат да се включват на живо. Включвайте се и оттам, но гледай за какво става въпрос", съветва Борисов. Лот 2 приключва 1 км след Лют Дол. С това се слага точка и на премиерското включване от джипката. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?