Quantcast
Борисов и Гешев се срещнаха с бащата на убитото момиче в Галиче | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов и Гешев се срещнаха с бащата на убитото момиче в Галиче

Премиерът обеща законодателни промени за по-тежки наказания за непълнолетни
2 900
 МС

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев се срещнаха днес с бащата на убитото 18-годишно момиче в Галиче. Родителят поиска по-тежки наказания за непълнолетни престъпници, какъвто е 17-годишният младеж, отнел живота на неговата дъщеря. 

В началото на срещата Борисов обеща, че неговата партия ще предприеме "няколко неща", едно от които са законодателни промени. Главният прокурор от своя страна се зарече, че от утре ще са информирани всички окръжни и апелативни прокурори да извършат анализ на лица, които са с повече от две дела. "Когато не се спазват мерките за неотклонение, да им бъде поискано задържане под стража. При нови случаи да бъдат предприети необходимите действия, за да не са на свобода такива хора", допълни Гешев.

"Обещаха ми всичко да направят, за да се прекъсне тази престъпност. Това не може и не бива да продължава, защото животът на много хора ще бъде унищожен. Той е нападнал възрастен човек, после и полицай, получил е само пробация. Ако беше наказан подобаващо, нямаше да има убийство и дъщеря ми щеше да е жива", заяви от своя страна почерненият родител Асен Руменов, цитиран от bTV.

Преди седмица народният представител Маноил Манев обяви, че парламентарната група на ГЕРБ започва работа по законопроект за изменения в Наказателния кодекс, които предвиждат непълнолетните извършители на тежко престъпление да не могат да се възползват от по-лека присъда, защото не са навършили 18 години. "Всяко едно престъпление се разследва и се назначават експертизи. Ако психиатричната такава покаже, че извършителят е наясно с това, което е извършил, и е бил в състояние да прецени какво прави, трябва да понесе полагащата му се наказателна отговорност", обясни Манев.

Ако бъде потвърдено, че убиецът на момичето в Галиче е 17-годишният Аксел, той ще лежи в затвора не повече от 12 години, защото е млад, въпреки че за такива престъпления Нaкaзaтeлният кодекс по принцип предвижда доживотен зaтвoр бeз право на зaмянa.

ДРУГА СРЕЩА

Премиерът и главният прокурор приеха днес в Министерския съвет и фенове на отбора "Ботев" (Пловдив), както и бащата на убития 28-годишен Тоско Бозаджийски в Солун след мач на гръцките ПАОК и "Арис". На срещата стана ясно, че Софийската градска прокуратура ще образува досъдебно производство, което ще бъде и под специален надзор на Върховната касационна прокуратура.

 

Още

Обвиненият за смъртта на М. Цветков излиза окончателно от ареста

16.09.2021

1083
Три партии провалиха гледането на промените в закона за НСО

13.09.2021

4417
Осъден на смърт излиза от затвора след помилване

09.09.2021

РАДА НИКОЛОВА

9523