Quantcast
Борисов финтира Манолова с още 50 лв. към пенсиите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов финтира Манолова с още 50 лв. към пенсиите

Добавки ще има и през май, обяви премиерът
10 296
 Фейсбук
Борисов обяснява на министрите си с колко милиарда подкрепят пенсионерите.

Премиерът в оставка Бойко Борисов успя да си запише още една червена точка в ухажването на пенсионерите, като изпревари всички законодателни инициативи на новите депутати и обяви, че ще има по 50 лв. добавки към пенсиите и през май. Преди няколко дни Мая Манолова и компания внесоха законопроект за промени в закона за извънредното положение, с които добавките да се дават до края на годината.

"Отпускаме допълнителни 50 лева към пенсиите и за месец май. Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии“, обяви Борисов след второто за тази седмица заседание на правителството. Той не пропусна да изтъкне, че тези добавки - изплащани от август миналата година, вече надхвърлят 1 млрд. лв.

Първоначално добавките бяха предвидени да се плащат до март включително, което навлече на ГЕРБ обвинения, че това е предизборно купуване на пенсионерски гласове. Борисов и Сачева даваха различни обяснения за този срок - че това ще са критичните месеци на пандемията, че след изборите решението е в ръцете на новите управляващи и т.н. Междувременно дойде ред на предизборната кампания и Борисов отпусна добавки и за април. Днешното решение е поредното удължаване на мярката.

От самото му въвеждане бе ясно, че прекратяването на плащането ще донесе огромни негативи на този, който вземе това решение. 50 лв. към ниските пенсии е немалка сума, а за почти година изплащане тя изгуби инцидентния си характер и пенсионерите свикнаха с нея. Вече се чуват гласове, че добавката просто трябва да влезе към основния размер на пенсията.

Още

Освиркаха Бойко Борисов в Дупница

19.10.2021

Обновена

36081
Рашков: Събират се много сериозни доказателства срещу Борисов

14.10.2021

30630
Сигналите на Васил Божков за корупция не се проверяват