Медия без
политическа реклама

Борисов допуска правителство с конституционно мнозинство

Лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ разговаряха 2 часа с Мария Габриел неформално

Бойко Борисов
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Макар че няма изгледи да събере дори обикновено мнозинство, тази сутрин лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заговори за правителство, подкрепяно от конституционно мнозинство. Повод му дадоха думи на Христо Иванов - един от водачите на ПП-ДБ, който заяви, че е необходимо "правителство на конституционната реформа" в интервю за "Дневник".

"Промяната в Конституцията също изисква поне 160 гласа и през следващите няколко дни може да се направят совалки по тази тема", заяви Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента в станалото вече традиция изявление преди началото на пленарния ден. По-късно кандидатът му за премиер Мария Габриел заяви, че политическите сили, които я подкрепят - ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН, имат готовност за конституционна реформа. "Сега е моментът тези, които искат, да се присъединят", отправи тя покана, очевидно насочена именно към десницата.

Малко по-късно обаче Христо Иванов поряза надеждите на Борисов и Габриел, че ПП-ДБ ще промени отказа си да подкрепи кабинет с първия мандат. Десният политик заяви в парламента, че конституционната реформа трябва да бъде „крайъгълен камък на усилията за формиране на дневния ред на едно бъдещо управление“, както и да определи каква да бъде политическата конструкция на кабинета. Но посочи изрично: "Ясно е, че носител на тази идея сме ние от ДБ, с колегите от ПП, и е логично да се търси с втория мандат реализация на подобна формула." А когато получи въпроса дали правителство на ГЕРБ-СДС може да изпълни тази задача, Иванов отговори накратко и категорично: "Не."

 

ДЕТАЙЛИ

Борисов отказа да отговаря на въпроси за преговорите по подялбата на ресорите в кабинета "Габриел" с аргумента, че бившият еврокомисар е "човекът, който има всички права, дадени от групата, да преговаря, да действа, да взима решения". Той отклони и питанията, свързани с втория мандат. "В момента работим по първия", отсече герберският вожд. Самата Габриел повтори известното до момента - че кабинетът ще бъде експертен, а имената на кандидат-министрите ще бъдат обявени следващия понеделник.

Лидерът на ГЕРБ определи като несериозно предложението за удължаване на текущия бюджет. "Удължен бюджет, без инвестиции, без бъдеще, без нищо. Това ли предлагате?", попита той учудено журналистите. "Следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет", скара се Борисов. "Имаме толкова проблеми, които са заложници на това да се правят някакви политически игрички", допълни лидерът на герберите. 

Борисов отново обеща, че герберите ще подкрепят законите, свързани с правосъдната реформа, внесени от служебното правителство. "Ние не работим срещу хора, срещу личности, или каквото и да било. От месеци ме чувате, партията, всички наши представители, че работим и ще подкрепим тези закони", отбеляза той и отново се върна на темата за работещо правителство, тъй като "отговорните хора трябва да подкрепят правителство, за да се решат тези основни политики".

По темата за главния прокурор Иван Гешев, който снощи заплаши със "страшни разкрития", Борисов отрече да се страхува, че това може да го засегне, и добави, че "да изнасяш записи най-малкото не е красиво". "Аз не съм записал никога човек в живота си и считам, че това е уронващо достойнството на този, който го прави", каза той.

 

ОЧАКВАНО

Водачът на ДПС Мустафа Карадайъ най-накрая открито заяви в парламента, че движението ще подкрепи правителство на Мария Габриел. Вчера същото каза и лидерът на ИТН Слави Трифонов. По-късно Станислав Балабанов разкри пред БНР трите основни причини, с които ИТН ще подкрепят създаването на експертно правителство. "Ако няма правителство няма да има бюджет. Ако няма да има бюджет, парите в държавата свършват на 10 юни. Второ, институционална криза - като граждани, наблюдавайки как зам.-главният прокурор го е страх, че може би главният прокурор ще го убие, си задаваме въпроса в каква държава живеем. Трето, традиционна парламентарна криза, която след едни нови избори се два месеца нищо няма да промени. Единственото, което ще е променено, че същите народни представители в тази зала ще се червят и ще се чудят. какво да правят с държавата, защото тя ще си е отишла." Ако се стигне до предсрочни избори, политиците няма да имат полезен ход, каза още Станислав Балабанов.

Днес Карадайъ посочи, че разговорите и срещите с герберите продължават. Това означава, че двете формации скрито се договарят за разпределението на ресорите в бъдещия кабинет и за конкретните министри, както стана ясно вчера от изявление на члена на партийното ръководство на ГЕРБ Деница Сачева. Днес Габриел проведе закрита среща с ДПС и ИТН - вероятно именно по тази тема.

 

БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЯ

Николай Денков, водачът на парламентарната група на ПП-ДБ, коментира възможността отделни депутати от десницата да подкрепят кабинета на Мария Габриел. Както вече се разбра, герберите ще разчитат на такава помощ, за да си набавят липсващите им гласове за мнозинство. Денков обаче вярва, че никой от парламентарната група на ПП-ДБ няма да постъпи така. "Ние притеснения нямаме, животът е пъстър, но не очаквам някой от нашите депутати да гласува за първия мандат. Няма такова нещо планирано, не очакваме и да отсъстват от зала", смята Денков.

 

НЕФОРМАЛНА СРЕЩА НА ПП-ДБ С ГАБРИЕЛ

Неочаквана и неформална лидерска среща между ГЕРБ и ПП-ДБ се състоя в парламента. Репортерите там забеляха как лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заедно с номинираната за премиер Мария Габриел влязоха в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков, където дойдоха съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков, заедно с Николай Денков. С тях в срещата участваха и съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов. 

След края на 2-часовия разговор между първата и втората парламентарна група нямаше изявления за медиите. Така остана тайна за какво точно са говорили. Участниците в срещата запазиха мълчание и влязоха директно в пленарната зала. Не обясниха и какъв е бил поводът на разговора, информира БТА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата