Медия без
политическа реклама

Борисов даде едномесечен срок за изчистване на споровете с Македония

Премиерът се оплака на външния министър Османи от македонската бележка в резолюцията на ЕП

09 Окт. 2020Обновена
Министерски съвет
Османи, Борисов и външният министър Екатерина Захариева спазват дистанция.

До 10 ноември всички спорове със Северна Македония трябва да са изчистени. Тази задача спусна на външните министри на двете страни днес премиерът Бойко Борисов. У нас на посещение е външният министър Буяр Османи.

"Много се надявам Република Северна Македония да получи необходимите уверения от нас и да върви по пътя за присъединяване към Европейския съюз. Трябва да се направят необходимите компромиси, както много други направиха. Ние сме длъжни за сегашните и за бъдещите поколения да направим така, че по никакъв начин Република Северна Македония, Албания и страните от Западните Балкани да не бъдат спирани по пътя към Европейския съюз", е казал Борисов пред Османи, цитиран от правителствената пресслужба. Той очаква от днешната среща да стартират разговори на всички нива за изчистване на споровете между двете страни преди 10 ноември, когато като съпредседатели на Берлинския процес България и Македония ще ръководят Срещата на върха.

„Имате много работа, това е много сложен, много бърз и в същото време важен и необходим процес“, посочил Борисов пред Османи. Едномесечният срок не изглежда особено реалистичен, но и македонският външен министър уверил, че и в Северна Македония разбират, че е време за изкореняване на "рецидивите" от Студената война в отношенията между двете държави. Двустранната историческа комисия ще заседава отново на 15 и 16 октомври.

Борисов използва визитата на Османи да се оплаче от резолюцията за България на Европейския парламент, като проблемът му е включването на забраната на ОМО-Илинден в окончателния й текст. Премиерът е много разтревожен от вкарването на ОМО-Илинден и "македонско малцинство" в България в резолюцията на Европейския парламент, съобщава правителствената пресслужба. „Това в никакъв случай не е от полза в точно този момент, когато ние търсим компромиса – и на историците, и на нашите политически партньори в Република Северна Македония, да намерим решение на въпроса“, е казал той на Османи. В окончателния текст на резолюцията като пример за дискриминация в бележка под линия бяха посочени няколко дела на организацията срещу България. 

„Вашите граждани трябва да знаят, че в България имате и винаги сте имали най-голяма подкрепа и че просто трябва да направим така, че историята да е мост на приятелство и близост, а не скъсан мост, по който да не може Република Северна Македония да премине. Така че тук политически игрички не трябва да има“, е заявил още Борисов. По думите му перспективата и моментът са изключително важни и би било грях пред историята, ако сегашните политически ръководства в България и Република Северна Македония не успеят да намерят компромис. „Няма да ни разбере и светът“, е добавил той в заключение.

Османи имаше разговор и с външния министър Екатерина Захариева. "България винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Северна Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Затова е неуместно да се внушават тези в обратната посока", заяви тя на съвместна пресконференция с Османи. "България не иска нищо повече освен да се изпълняват клаузите по договора ни за добросъседство. Каквато е езиковата клауза в договора ни, така искаме да се отразява във всички документи между двете страни. Нямаме никакви нови претенции. Апелирам и се надявам да не се създава внушение и проблеми там, където ги няма", каза още Захариева.

В отговор на тежкия удар, който получиха с резолюцията на Европейския парламент в четвъртък, депутатите от ГЕРБ в Народното събрание го удариха на патриотизъм и обвинения срещу опозицията, че работи срещу интересите на България.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?