Медия без
политическа реклама

Борисов бе заличен от листите 4 дни след изборите

ГЕРБ ще освежава ръководството си на 11 май

08 Апр. 2021Обновена
Илияна Кирилова

ЦИК прие молбата на премиера Бойко Борисов да бъде заличен от списъка на избраните народни представители и в двата многомандатни района, в които беше избран - в 25 МИР в София и в Пловдив град.

"Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен. ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1. Изборите се провеждат, за да се направи правителство и да има стабилно управление, за да може това, което политиците говорят, да го изпълняват. Нека да се уважаваме - зад всеки един политик стоят гласовете на много хора.Призивът ми е да не се обиждат избирателите – всички сме български граждани", написа Борисов във Facebook.

Той съобщи новината първо във видео излъчване от днешното си посещение в Рилския манастир, като инспектира и работата по срутището по пътя.

ЦИК удовлетвори молбите да не бъдат обявявани като депутати на всички кандидати, които са подали заявления за това. Мотивът на ЦИК е, че заявленията за отказ от мандат са постъпили, преди да бъде обявен списъкът на избраните депутати.

Така след изборите бяха заличени Искра Михайлова от листата на ДПС-Пазарджик, Десислава Димитрова Тодорова и Каролина Симеонов Кьолер от ДПС-Враца, Хазан Азис и Ресми Мехмед от ДПС Кърджали и Николай Тонев Колев от листата на ДПС-Стара Загора. От листите бе заличен още Павлин Красимиров Ганчев от ГЕРБ - Габрово. С решение 2423 НС Бойко Борисов бе заличен от 16-и и 25-и МИР

Тези решения са незаконосъобразни, коментира представителят на "Демократична България" в комисията Ивайло Ивков. Той смята, че ЦИК трябва да обяви имената на избраните, а не да се съобразява кой желае и кой не желае това.
 

ПОРЕДНАТА ГАВРА

"Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона. Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран", написа във Фейсбук Цветозар Томов, социолог и бивш говорител на ЦИК.

"ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района. Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил", казва социологът.

 

Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната...

Posted by Tsvetozar Tomov on Thursday, April 8, 2021

 

СЪЩИЯТ НОМЕР

Борисов направи същия номер и през 2005 г., когато беше за водач на листите на НДСВ в Благоевград и в Пловдив – област. Тогава по телевизията той обяви, че е избрал да се върне в системата на МВР, и не подаде заявление пред ЦИК за отказа си от депутатското място.

Забърка и юридическа каша с отказа си, а представителите на ЦИК обявиха, че решението на Борисов няма правна стойност, защото избран вече народен представител не може да се отказва от мандата си, преди да се закълне като депутат. Това може да направи само лице, което е избрано от два избирателни района, което преди свикването на Народно събрание трябва да се откаже само от единия мандат.

По-късно все пак внесе документи в ЦИК, че избира да е депутат от Благоевград, защото не искал да се превръща в "анархист" и ще спази закона, закле се като народен представител, но после се отказа и тръгна да създава своя партия заедно с Цветан Цветанов.

Имунитетът на @BoykoBorissov се нарича @IvanGeshevPG .#БъдетеЗдрави

— Vassil Bojkov (@BojkovVassil) April 8, 2021

 

НАЦИОНАЛНО СЪБРАНИЕ

Успоредно с всичко това стана ясно, че на 11 май ще се проведе национално събрание на ГЕРБ. Дневният ред предвижда избиране на заместник-председатели на партията, нови членове на изпълнителната и контролната комисии, както и промени в устава. Форумът ще се проведе онлайн заради епидемиологичната обстановка. "Националното събрание се свиква най-малко веднъж на 4 години. Последното се проведе на 26 ноември 2017 г.", уточниха от ГЕРБ.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата