Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов бе разпитан от полицията по три сигнала

Активисти на ГЕРБ се явиха с лидера си пред сградата на полицията

15 Юли 2021Обновена

Всичко, което успяха да скалъпят, е съшито с бели конци. Искрено съчувствам на хората в службите, че ги принуждават да изпъляват подобни поръчки. България ще се върне на европейския път, когато хората на Радев си отидат.

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, July 14, 2021

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е давал сведения в полицията по три сигнала. Това обяви самият той на излизане от сградата на националната полиция, където престоя 45 минути днес. По думите му отношението в полицията към него е било изключително професионално. "И по трите сигнала, по които давах сведения, всичките са за, че някой нещо чул. Че някой, когато нещо правил крос, нещо говорил. Това са от 2009 до 2012 г.", каза той, без да даде никакви подробности. Спомена единствено, че са заплаха, че "някой ще го ям".

Борисов се спря съвсем за кратко при чакащите го журналисти след разпита. "Казвам няколко думи, за да имате кадри", обясни той великодушно. "Започвам с ЦИК, която в желанието си нещо да ме унижава, вчера ме остави като депутат. Само че, като депутат не могат да ме викнат тук, затова посред нощ си смениха решението", каза той.

Освен журналисти пред сградата на националната полиция Борисов бе очакван и от симпатизанти на ГЕРБ. Герберите се организираха в социалните мрежи в сряда да подкрепят призования за 10 ч. днес Борисов.

Борисов се появи 10 минути преди часа на разпита си. Той дойде с адвокат - Менко Менков, който преди време защитаваше и тогавашната дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов.

Хората ГЕРБ посрещната лидера си с викове "Бойко!" и аплодисменти. Някои бяха облечени с тениска с неговия образ. Носеха плакати "Радев - вън! Не искаме гражданска война!". Освен срещу президента Румен Радев имаше и плакати и изказвания срещу вътрешния министър Бойко Рашков. Чуваха се възгласи "Бойко Рашков е мутра!", "Къде са умните и красивите".

На влизане в сградата на полицията, Борисов се окъпа в любовта на събралите се, но не пророни и дума. В рехавата тълпа бяха остриетата на партията - Младен Маринов, който бе отстранен като вътрешен министър заради подозрения за връзки с Делян Пеевски, Спас Гърневски, лидерът на младежката организация на партията Георг Георгиев. На място, редом до Георгиев, беше и ММА боецът Станислав Недков - Стъки, също редовен протестиращ от името на ГЕРБ.

Според хората на ГЕРБ Борисов е "такъв добър човек", който не заслужава да бъде арестуван. "Не може безпринципно да бъдат арестувани и съдени хората", обяви един от присъстващите на протеста. Друг носеше дамаджана с "рашковица", за която бе обявено, че е отлежала 5 години в президентството.

Спас Гърневски пък сравни Борисов със Стефан Стамболов. "Стамболов, който построи България и я ориентира към Европа, плати с живота си за това. Следващият, който е направил толкова много за България, е Борисов, и някой му готви същата съдба. Добре, че сме 2021, а не 1944 г.", обяви Гърневски. Според него разпитът на Борисов е публично унижение. По думите му това е част от преврат, започнал миналата година, който нямало да успее, защото без чужда армия и окупация комунистите нямали шанс да дойдат на власт.

Борисов съобщи във вторник, че е получил призовка, с която е извикан да даде показания пред инспектор от МВР. "Най-вероятно ще ме питат защо съм участвал в изборите. Защо съм им бил лидерите. Защо партията ми е толкова стегната и кога ще се откажа. ГЕРБ им е костицата в гърлото. Надявам се да си излеза жив. Може и да ме задържат", възмути се той.

Наскоро служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза, че бившият премиер ще бъде проверяван по повод сигнал за оказван натиск върху свидетел. По негови думи Борисов е отправял смъртни заплахи към бизнесмен, че "семейството му няма да разбере дали не яде неговото месо". Това разследване срещу лидера на ГЕРБ касае изтеклия преди години запис, станал известен като "Ти си го избра". От обясненията на Рашков се разбра, че става дума за разследване за злоупотреби срещу министър от първия кабинет на ГЕРБ, като материалният интерес е бил "около 200 000 лева". 

В средата на юни бяха привикани на разпит и останалите участници в записите от дома на Борисов в Банкя - бившият земеделски министър от първото му правителство Мирослав Найденов, както и бившият градски прокурор на София Николай Кокинов.

В изтеклия запис "Ти си го избра" се чува Бойко Борисов да пита прокурор Кокинов: "А неговото (на Мирослав Найденов) дело как го виждаш?"

Кокинов отвръща: "Никак не го виждам, защото дочух, че неговият свидетел, как се казваше, Светльо... Чувам, че пак е бил отбой след последното си посещение. Даже злите езици разправят, че дръпнал си го бил нещо, така ми казаха, от летището. Колко е вярно, не знам. Ами такива слухове се носят в Съдебната палата. Така или иначе си е променил показанията. Без тия показания, аз не виждам какво има по делото".

Бойко Рашков обеща нови проверки на всички скандали около Бойко Борисов и даде да се разбере, че започналите вече разпити и действия по т. нар. канибалски заплахи, за "Ало, Ваньо" и за шкафчетата с кюлчета и евро в премиерския апартамент в Бояна са само началото.

 

Ключови думи:

ГЕРБ, разпит, Бойко Борисов