Медия без
политическа реклама

Боклукът край Червен бряг вероятно е от акумулатори

Прокурор го обяви за свързан с арестуваните зам.-министър на екологията и братя Бобокови

01 Юни 2020
БНТ

Намереният преди три дни заровен боклук край Червен бряг е предимно пластмасови отпадъци, но на този етап не може да се направи категорично заключение за произхода, свойствата ми, както и за това кой го е оставил там, съобщи РИОСВ-Плевен след проверката си днес. В проверката участваха служители и от РУ на МВР в града и от общината.

Отпадъците бяха открити на територията на бивше ТКЗС на 29 май вечерта. При инспекцията днес е установено наличие на третиран отпадък - черни пластмасови изрезки и пластмасов гранулат със същият цвят, опаковани в чували "биг бег", заровени с пръст в бивша силажна яма на ТКЗС. На част от пластмасовите изрезки се виждали надписи, които са характерни за акумулаторни батерии, но не е имало серийни номера, нито наименование на производителя. Снети са географски координати на мястото, а предстои и взимане на проби от материала, съобщава още РИОСВ.

Според Данаил Тоновски, началник на звено "Инспекторат" в община Червен бряг, "Отпадъкът като отпадъчен материал прилича по-скоро на преработен отпадък от компютърни конфигурации, акумулатори може би. Пакетиран е в бегове и е заровен на мястото, което е констатирано."

По-рано днес зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Ангел Кънев каза пред БНТ, че боклукът, намерен в Червен бряг, все още е с неустановен произход. Но имало доказателства, "че е свързан с дейността на организираната престъпна група за незаконен внос на опасни отпадъци, в която участват Красимир Живков и братята Бобокови".

"Категорично е доказано, че тези опасни отпадъци не са били третирани правилно. Не са били спазвани редица европейски регламенти. Всъщност това е най-големият проблем - екологичния елемент и екологичните престъпления, които групата е извършвала", допълни прокурор Кънев.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Червен бряг, боклук

Още по темата