Quantcast

Медия без
политическа реклама

Боклук с надпис "Испания" се появи край Чая

Според министър Димитров България няма как да спре приема на европейски отпадъци

04 Февр. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Темата с отпадъците не спира да вълнува българите. Поредният случай, който възмути социалните мрежи, а после бе подаден сигнал до институциите, е за тонове боклук на дигата на Чая край село Катуница. Община Садово ще извърши проверка, уведомила е и прокуратурата. На опаковките пише "Испания", но това не е гаранция, че боклукът е от там и въобще от чужбина, съобщи БНТ. 

При предишни проверки било установявано, че теренът, който е държавен, е отдаван на фирма за сепариране и разтрошаване на строителни отпадъци. Компанията имала законно разрешително.

Междувременно екомонистърът Емил Димитров заяви пред Нова телевизия, че страната ни не може да откаже внос на отпадъци от Европа. "България изнася много повече отпадъци, отколкото внасяме. Ако забраним вноса, Европа ще откаже да гори нашите отпадъци. Не може така – ние сме част от света”, каза той. А бъдещите мерки описа така: „Ако дадена фирма си позволи да докара нещо нерегламентирано веднъж, след това, каквото и да се опита да внесе, то ще стои на пристанището до контейнерите със задържан боклук, докато той не бъде премахнат. Превозвачите да внимават какво внасят, защото то ще се връща за тяхна сметка”.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?