Quantcast
БОЕЦ осъди комисията Антикорупция за отказани данни | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БОЕЦ осъди комисията Антикорупция за отказани данни

Гражданското сдружение вече спечели четири важни дела за достъп до тайните на властта
12 850
 Илияна Кирилова
Сотир Цацаров, бивш главен прокурор и настоящ председател на антикорупционната комисия (предният началник Пламен Георгиев, прославил се с терасата си в "Апартаментгейт" сега е консул във Валенсия)

Гражданското сдружение БОЕЦ съобщи, че е осъдило още една важна институция, задето се опитва да укрие важна за обществото информация. Става дума за КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, наричана за краткост  "Антикорупция".

БОЕЦ заведе дело срещу КПКОНПИ по Закона за достъп до информация, след като ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров институция не намери време и желание да отговори на няколко прости въпроса за свършената от нея работа. 

В самото начало на годината, на 13 януари, гражданското сдружение поиска официално от антикорупционната комисия следните данни: 

 1. Какъв е общият размер (като сума в лева) на конфискуваните в полза на държавата активи с влезли в сила съдебни актове и постъпили в държавният бюджет за 2018  и за 2019 г. по години?
 2. Какъв е броят на предадените на прокуратурата преписки и проверки за корупция за 2018 и 2019 г.?
 3. Какъв е общият размер на допълнително материално стимулиране и всички видове бонуси и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение, раздадени на служителите на КПКОНПИ за 2018 и 2019г.?
 4. Какъв е общият размер на допълнително материално стимулиране и всички видове бонуси и финансови стимули извън основното трудово възнаграждение получени от председателите на комисията за двете години? 
 5. Какъв е общият размер на активите в лева с наложени от КПКОНПИ запори за 2018 и 2019 г.

"Помните думите на Бойко Борисов, че КПКОНПИ били отнели в полза на държавата активи за  милиарди лева. Ние не повярвахме и решихме да проверим това. Незаконосъобразният отказ на Цацаров само доказва, че нашите съмнения са основателни, коментира председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

Както се вижда, исканите данни всъщност са просто 10 числа - въпросите са пет и се отнасят за две години.  Вместо да използва повода да се похвали колко е много е работила комисията, какви мафиоти е погнала, колко незаконни имения, коли, авоари в банки и т.н. е запорирала и конфискувала и с колко пари е напълнила бюджета, КПКОНПИ е предпочела да запази мълчание. И тъй като в срока, даден в закона, отговори не са получени, от БОЕЦ са се обърнали към съда.

 

"След мълчаливия отказ на комисията на 20 февруари внесохме Жалба до Административния съд във Видин. Със свое решение от 30 юни съдът задължи КПКОНПИ да отговори на БОЕЦ и осъди комисията да заплати от бюджета си разноските по делото - 260 лв., съобщиха от гражданското сдружение.

 

Организацията има вече четири спечелени битки с държавни институции, които отказват да се отчитат пред обществото каква работа вършат и с какви бонуси се самонаграждават. "Постигнахме "Голям шлем" -  осъдихме НАП, Столичната прокуратура, Специализираната прокуратура, а сега и КПКОНПИ. Доказваме, че гражданите имаме сили да се  борим и да печелим битки. Доказваме, че и в българският съд има смели и независими магистрати, които отстояват независимостта на съдебната система и върховенството на закона", коментираха от БОЕЦ.

 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. Сега тече 14-дневният законов срок, в който екипът на Цацаров трябва да даде отговори на поставените от гражданите  въпроси. 

 

 

 

 

 

   

  Ключови думи:

  КПКОНПИ, БОЕЦ

  Още

  КПКОНПИ минира делото за конфискацията на Брендо
  Десните предлагат уволнение на Цацаров и закриване на спецсъда

  19.04.2021

  Обновена

  ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

  11241
  КПКОНПИ се отказва от запора на жилищния комплекс на Божков

  14.04.2021

  Обновена

  4497