Медия без
политическа реклама

Боец на "Вагнер" е арестуван в България

Сергей Горшенин е задържан при опит за незаконно преминаване на българската граница, твърди Gulagu.net

23 Май 2023Обновена
Арестуваният боец от "Вагнер" не разбира какво лошо е извършил, като се е бил в Украйна
Gulagu.net
Арестуваният боец от "Вагнер" не разбира какво лошо е извършил, като се е бил в Украйна

Българските правоохранителни органи са задържали на 15 май боец на частната военна компания "Вагнер" при опит за незаконно пресичане на държавната граница. Това съобщиха в официалния си канал в Телеграм Gulagu.net. Това е руска организация за защита на правата на човека. Нейният основател Владимир Осечкин е обявен за издирване от властите в Москва и от години живее във Франция.

Според данните на Gulagu.net арестуваният боец на "Вагнер" се казва Сергей Горшенин. Той се е сражавал за частната армия на Евгений Пригожин от 2018 до 2022 година, включително в Сирия и Украйна. Позивната на Горшенин е "Езекил", жетон А-1780. При ареста си е имал в себе си медал "За храброст" /указ на президента Вл.Путин от 18.07.2022 г/, медал на "Вагнер" "За превземането на Попасна" и други документи на имато на Моторигин А.Ю.

Според информация на правозащитни организации от Бургас Горшенин е бил осъден преди седмица на 3 г. условно за незаконно пресичане на границата. "Върнали са му личните вещи и телефон. Настанен е в лагера за бежанци Л., където основно се намират сирийци. Той не може да напуска лагера. Сега с него работят службите за сигурност на България. Той е отказал помощ от правозащитни организации и е поискал убежище в България", пише още Gulagu.net. Според впечатленията на правозащитниците Горшенин не разбира какво е направил и повтаря: "имах заповед" и "това ми е работата".

 

 

"По-рано редица бивши бойци в ЧВК "Вагнер", интервюирани от екипа на Gulagu.net, казаха, че Евгений Пригожин е сформирал няколко бригади убийци с участието на специалните служби, чиито задачи включват пътуване до Европа и САЩ и извършване на терористични актове и политически убийства с цел сплашване и сплашване", пишат още от правозащитния проект.

Gulagu.net посочва още, че на 19 май Владимир и Камила Осечкини са подали жалба във френската полиция за смъртни заплахи от един от членовете на терористичната организация ЧВК "Вагнер". Вечерта на 22 май в един от каналите на Z-Telegram се появила снимка с емблемите на терористичната организация ЧВК "Вагнер" на един от мостовете в Париж с изглед към Айфеловата кула

Пред "Сега" от пресцентъра на МВР заявиха, че са запознати с информацията за задържан боец на "Вагнер" у нас, но към момента не могат да дадат информация.

Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" планира да наеме още около 30 000 бойци до средата на май. Това е съобщил днес нейният основател Евгений Пригожин в мрежата "Телеграм", цитиран от БТА.

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

„Вагнер“ е създадена от бившия офицер от руското разузнаване Дмитрий Уткин, който беше част от първия конвой наемници, изпратени в Сирия през 2013 г. - много преди официалното включване на Москва в конфликта.

Групата е финансирана от приятел на президента Владимир Путин, Евгений Пригожин, според западни и руски медии.

Пригожин е бизнесмен от Санкт Петербург, който е направил състояние с кетъринг, преди да подпише големи договори с руската армия и правителството. Той също така е обвинен от американски съд, че е създал „фабрика от тролове“ в интернет, която се опитала да повлияе на президентските избори през 2016 г. в полза на Доналд Тръмп.

Дейността на „Групата Вагнер“ в Сирия привлече вниманието преди време след смъртта на няколко от служителите ѝ там. Различни медии съобщиха за до 200 смъртни случая при атака на САЩ срещу войници на  сирийския режим в Деир ез-Зор. Екипът за разузнаване при конфликти - група от руски разследващи блогъри - установи, че десетки от тях са членове на „Групата Вагнер".

След дни мълчание Москва призна, че петима руски граждани са били убити и десетки са били ранени при атаката, заявявайки, че са в Сирия "по собствена инициатива".

Основателят Уткин и „Групата Вагнер" са били включени в черния списък на американското министерство на финансите през 2016 г., че "са наели и изпратили войници да се бият заедно със сепаратистите в Източна Украйна".

Самият Уткин се присъедини към редиците на сепаратистките сили там през първата година от конфликта.

Кремъл непрекъснато отхвърляше обвиненията от Киев и Запада за военното си присъствие в региона, настоявайки, че руснаците, които се бият там, са "доброволци".

През 2016 г. Уткин участва в предавана по телевизията церемония в Кремъл за „почитане на героите на Отечеството“ и беше сниман до Путин.

Разследването на дейността на „Групата Вагнер“ вече се доказа като опасно за журналистите. Журналист, който разследваше дейността на групата в Сирия, умря през април, след като падна от балкона на жилището си на петия етаж в град Екатеринбург.

"Вагнер" участва активно и в сегашната пълномащабна война на Русия срещу Украйна.

Наскоро американският министър на правосъдието обяви, че шефът на руската паравоенна група „Вагнер“ Евгений Пригожин е военнопрестъпник. “Мисля, че имаме повече от достатъчно доказателства в подкрепа на становището ми,” заяви Мерик Гарланд по време на изслушване в Сената.

Групировката „Вагнер“ „носи отговорност за нападения срещу украинци в Донбас, включително за използването на затворници от руски наказателни колонии като пушечно месо“, заяви министърът. Това, което те вършат, е невъобразимо, и ние трябва да направим всичко по силите си, за да им попречим“, каза още Гарланд, като обеща да помогне на украинското правосъдие да разследва тези престъпления.

Генералният прокурор на Украйна Андрий Костин наскоро обяви, че започва разследване на Пригожин за „военни престъпления“.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата