Медия без
политическа реклама

„Вагнер“ планира да увеличи частната си армия с 30 хил. до май

Наемаме между 500 и 800 човека на ден, твърди основателят на компанията Евгений Пригожин

18 Март 2023
Donday

Руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" планира да наеме още около 30 000 бойци до средата на май. Това е съобщил днес нейният основател Евгений Пригожин в мрежата "Телеграм", цитиран от БТА.

Пригожин е казал, че наборните центрове на "Вагнер", каквито според него са открити миналата седмица в 42 руски града, наемат средно по 500 до 800 души на ден. Няма начин твърденията му да бъдат проверени.

Хората на Пригожин понесоха тежки загуби в руската кампания за превземане на украинския град Бахмут, за който от миналото лято се водят най-продължителните и кървави боеве от започналата преди повече от година война.

По оценки на САЩ от януари "Вагнер" е имал тогава около 50 000 бойци в Украйна, включително 40 000 затворници, набрани от Пригожин с обещание за помилване, ако оцелеят шест месеца.

Украински висши представители твърдят, че около 30 000 от бойците на "Вагнер" са дезертирали или са били убити или ранени. Тези данни също не могат се проверят по независим начин.

Пригожин от месеци води активна пиар кампания, изтъквайки ролята на "Вагнер" в руската офанзива. Той често се оплаква, че висшето военно ръководство няма достатъчно доверие в армията му и дори го обвинява, че я лишава от боеприпаси - твърдение, което министерството на отбраната отрича.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

война, група Вагнер

Още по темата