Quantcast
БНБ се спаси от дело срещу Пеевски в САЩ | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

БНБ се спаси от дело срещу Пеевски в САЩ

Санкциите срещу българския бизнесмен влязоха в съдебния процес по закона RICO в Щатите
21 795
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Делян Пеевски

Българската народна банка няма да бъде съдена по делото срещу Делян Пеевски във Федералния съд на САЩ за Южния район на Ню Йорк, въпреки че българският държавен банков регулатор е ответник в процеса. Това става ясно от отговор на Министерството на финансите на въпроси от в. "Сега".

Става дума за дело, което се води от 2018 г. по щатския закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Law), насочен срещу организираната престъпност, занимаваща се с рекет, корупция и пране на пари. Искът срещу Пеевски, Първа инвестиционна банка, Българската народна банка и още 21 юридически и физически лица е заведен от фирмите "Рудерсдал" ЕООД, "Ол Сийз Пропърти 2" ООД, "Асет Мениджмънт" ЕАД и адвокат Захари Томов. Делото е за измама с частна собственост.

Най-общо касае придобити през 2009 г. 1048 хектара земя край Балчик за 89 млн. евро. Според проекта, наречен "Силвър бийч", върху земята е трябвало да бъде изграден нов мултифункционален жилищен комплекс на стойност 542 976 244 долара. Ищците твърдят, че чрез поредица от действия, които включват дела, свързани с производството по несъстоятелност на българското дружество "Еър Пропърти Дивелопмънт" АД, цесии, извършени от длъжници на фалиралата вече КТБ, както и чрез действия на нейните квестори, им е нанесена щета. Затова те претентират обезщетение в размер на повече от 200 000 000 долара. 

"Тъй като БНБ е държавен орган, нейното възражение е направено под формата на възражение за държавен имунитет по Закона за имунитета на чужди държави. Делото не е решено окончателно, но решенията на магистър-съдията и федералния съдия отсъждат, че съдът няма юрисдикция спрямо БНБ, защото действията ѝ нямат търговски характер с ефект в САЩ, който да оправдава изключения от правилото за държавния имунитет", обясняват от финансовото министерство.

СТРОГА ТАЙНА

По делото срещу Пеевски в САЩ БНБ се представлява от трима адвокати на известната международна кантора със седалище в Ню Йорк White & Case Llp. Не е ясно обаче колко плаща българската държава за юридическа защита по това дело. В отговор по Закона за достъп до обществена информация, подписан от началника на кабинета на министъра Деница Симеонова, финансовото министерство отказва справка за изплатените хонорари с няколко аргумента. 

Първият е, че адвокатската кантора изрично е отказала информацията за заплащането ѝ да бъде разкрита. Освен това МФ счита, че не е налице надделяващ обществен интерес, който да оправдае разкриването на тази информация. "Практиката досега показва, че когато се поставя въпросът за разноските, които се плащат за адвокатска защита, в средата на едно дело, това създава колебания, че защитата е скъпа, което затруднява защитата на БНБ пред чуждестранни съдилища", изтъква министерството. Ведомството смята също, че разкриването на адвокатските хонорари би могло да даде възможност на конкурентни адвокатски фирми да нагласят своите предложения спрямо тези на конкурентите им.

САНКЦИИ

Санкциите по глобалния закон "Магнитски", които САЩ наложиха на Делян Пеевски и свързани с него фирми, вече са приложени по делото RICO, показа справка на "Сега". Има и писмо до съда от кантората "Морган Луис и Буке", чийто услуги използва Пеевски. С него адвокатите настояват съдът да не взима под внимание санкционираните лица от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ. Защитата на Делян Пеевски отбелязва, че конкретното дело срещу него касае събития между 2007 и 2014 г., а санкциите са наложени във връзка със събития в България от 2018 до 2019 г.

Бившият депутат от ДПС попадна под ударите на "Магнитски", защото "регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи, за да се защити от обществен контрол и за да упражнява контрол върху ключови институции и сектори в българското общество". "През септември 2019 г. Пеевски е работил активно за оказването на въздействие върху политическия процес в България по време на местните избори на 27 октомври 2019 г. Той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване", се твърди в документа на САЩ.

Още

Осем американски щата съдят българската крипто фирма Nexo

27.09.2022

1985
Съдът оправда бивша шефка във ВМА по дело за над 7 млн. лева

26.09.2022

4270
Американец полетя с руснаци от Байконур

25.09.2022

5310