Медия без
политическа реклама

Без сигурна подкрепа от 121 депутати ПП няма да предложат нов кабинет

Според Даниел Лорер все още се търсят гласовете на поне шест народни представители

06 Юли 2022Обновена
Даниел Лорер
БГНЕС
Даниел Лорер

От ПП няма да предложат проект на кабинет, ако до четвъртък вечер не са уверени, че се събрали необходимата подкрепа от 121 гласа в Народното събрание. Това съобщи министърът на иновациите в оставка Даниел Лорер пред Би Ти Ви. От думите му стана ясно, че на този етап все още не достигат шест гласа.

Той поясни, че е наясно, че с минимално мнозинство на бъдещото правителство ще му бъде изключително трудно да управлява. Лорер отрече обвиненията на опозицията, че управляващите предлагат пари и облаги на народни представители от ИТН и „Възраждане“, за да гласуват в подкрепа на новия кабинет. "ПП не купуваме депутати. Народното събрание не е магазин. Няма промяна в официалното положение. Онези депутати от ИТН, които се заявиха, това е официалната подкрепа. Още 6 гласа са ни необходими. Единственото, което им предлагаме, е да могат да излязат пред България с високо вдигнати глави“, каза министърът в оставка.

Управленската програма на кабинета „Василев“ е почти готова и скоро ще бъде публикувана, като в нея „няма изненади“, поясни още министърът. В кабинета „Василев“ новият министър на финансите задължително ще е от ПП, съобщи още Лорер.

Темите коментира и съпредседателят на ДБ Христо Иванов. „Тази сутрин ни беше изпратена от мандатоносителите версия на програмата, която и ние, и от БСП, продължаваме да анализираме. Ще има още един кръг от коментари за доизчистване. Работата напредва, но не е приключила", заяви Иванов.

По въпроса за необходата подкрепа от 121 депутати, десният политик заяви, че ще бъде добре да се проведе конструктивен разговор с ИТН, "за да видим дали не може да се намери здрава формула за разговор". "Ние смятаме, че си струва да се проучи тяхната готовност. Страната е изправена пред сериозни кризи, но и пред сериозни възможности. Отговорното поведение е да опитаме да излъчим правителство", призова Христо Иванов.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова "основата за управленската програма е много добра" и отразява основните приоритети. Тя обясни, че срещата с ПП, която ще се проведе по-късно днес, е свързана с искането на БСП мерките, които не са отразени в програмата, но са присъствали в предварителните разговори, да бъдат включени в нея. "Държим на това да влезе в програмата безплатни лекарства за деца до 14 години. Това е нещо, което в първоначалния вариант имаше подкрепа", обясни Нинова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата