Медия без
политическа реклама

Асен Василев: За честните конкурси Бойко Борисов не каза "да", а "може би"

ПП поиска общо явяване с ДБ на европейските и парламентарните избори

31 Март 2024Обновена
Фейсбук

Лидерът на "Продължаваме промяната" Асен Василев разказа за разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в който според Василев Борисов е отговорил уклончиво на пряк въпрос готов ли е ГЕРБ на честни конкурси за назначаване в регулаторите. "На този въпрос той ми каза може би. Така разбрах, че не са готови", коментира Василев в предаването "На фокус" с Лора Крумова по Нова тв.  

Според разказа на Василев разговорът се състоял в петъка преди две седмици - преди взривяването на преговорите за ротация, като до него се стигнало след 4 пропуснати телефонни повиквания от Борисов. Василев не вдигнал, защото било твърде рано. После разговаряли и на пряк въпрос за честните конкурси Борисов върнал отговора "може би". Василев хем изкара това като сериозен проблем, хем подхвърли, че може би Борисов е прав. "Той ме попита нещо много просто - ние готови ли сме за това? Може би има право", каза Василев. Той натърти, че честни конкурси биха представлявали кардинална промяна, но пак обясни условно, че това ще отнеме време и че може би трябва да дойде правилният момент. 

Василев избегна конкретен отговор и на въпроса коя е мафията, след като Мария Габриел е красивото й лице. "Мафията е това да се скриеш зад четири дами и да ги накараш да вкарат списък с несъгласувани кандидати за министри", коментира Василев. На конкретен въпрос Борисов ли има предвид, Василев се измъкна, че няма представа как е взето решението за четирите преговарящи и може да отговаря как се взимат решенията в ПП, но не и в ГЕРБ. 

По-рано през деня “Продължаваме промяната” направи заявка за общо явяване на предстоящите европейски и предсрочни парламентарни избори с “Демократична България”. Партията провежда конгрес и ще представи още днес листата си за евровота.

“Излизаме с ясното съзнание, че ще се явим заедно с ДБ, защото заедно сме силни и представляваме една общност “, коментира пред журналисти Кирил Петков. Петков обяви, че партията се стреми към първото място и вярва, че ще го заеме, защото не е предала принципите си.

“Когато на 17 март  ни предложиха само ротация, без съдебна реформа, без правила за регулаторите, казахме не. Не сме предали никой”, каза Петков. Асен Василев допълни, че резултатите от влизането на ПП във властта са драстично подобряване на благосъстоянието на хората.

“Влизаме в тази кампания с изключително висок боен дух. За тези няколко години България е постигнала изключително много. Показва го наваксването по показател колко сме богати спрямо средното в ЕС. През 2009-а година БВП бе  44% спрямо средно европейското, през 2020 г. - 54%, а 2024 - 64%. Само за 3 години е наваксано толкова, колкото предните 12”, каза Василев. И той подчерта, че партията ще се бори за истински регулатори и правосъдие и истински конкурси за заемане на постове в държавните органи. От ПП са готови и с евролиста, като обещаха да предоставят списъка до края на деня. Във водещите позиции няма изненади, като имената бяха вече обявени - листата се води от Никола Минчев, следван от Даниел Лорер, Настимир Ананиев, Деница Симеонова, Явор Божанков, Искрен Митев, Христо Петров - Ицо Хазарта, Христо Даскалов. Не е ясно какви позиции ще заемат номинациите в обща листа с ДБ.

Ключови думи:

избори 2 в 1

Още по темата