Медия без
политическа реклама

ОС към ЦИК призова социолозите да замълчат на 9 юни до 20 часа

Незаконно публикувани прогнозни резултати могат да мобилизират купения и контролирания вот в последните часове на гласуването

06 Юни 2024
Публикуването на междинни данни влияе на гласоподавателите.
Илияна Димитрова
Публикуването на междинни данни влияе на гласоподавателите.

Общественият съвет към ЦИК се обърна към медиите и социологическите агенции да спазват разпоредбата на Изборния кодекс, която им забранява да разпространяват и публикуват данни от социологически проучвания под каквато и да е форма преди края на изборния ден в 20 часа – т.нар екзит-пол. Забраната се отнася и до профилите на медиите в социалните мрежи като Фейсбук, X (Туитър), Вайбър, Ютюб, Тик-ток и др.

От съвета, в който влизат неправителствени организации с опит в наблюдението на избори, напомнят, че отговорността за предоставяне на междинни данни за резултатите от гласуването лежи и върху регистрираните социологически агенции, а не само върху публикуващите ги медии. Затова се обръщат към четирите агенции, регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) – "Алфа Рисърч", "Галъп Интернешънъл Болкан", "Тренд" и "Mаркет Линкс", с призив да поемат публично джентълменски ангажимент – да се ангажират да не предоставят своите данни по време и начини, които предполагат или допускат нарушаване на закона.

"Ако бъде поет такъв ангажимент, публикуваните преди 20 часа в електронни медии или социални мрежи прогнозни резултати, "класации" и други подобни, ще бъдат априори дискредитирани като ненадеждни, тъй като обществото ще знае, че те не могат да са продукт на реални екзит-полове, проведени от регистрираните в ЦИК отговорни социолози професионалисти и ще ги игнорира", смятат от съвета.

Изборните наблюдатели отбелязват, че незаконно публикуваните прогнозни резултати в хода на изборния ден оказват влияние върху поведението на гласоподавателите, включително и водят до мобилизация на купения или контролиран вот именно в последните часове на изборния ден.

"В днешния свят на 24-часов непрекъснат информационен поток, Общественият съвет смята, че за краткия интервал от 13 часа, колкото е продължителността на изборния ден, правото на информация може и следва да отстъпи пред правото на свободен и необременен с прогнозни резултати избор на избирателите за управлението на страната. Купуването и продаването на гласове са престъпления, а парите не са всичко. На 9 юни 2024 г. да замълчим до 20 часа", обобщава позицията си съветът.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата