Медия без
политическа реклама

Българи с двойно гражданство в Белгия не могат да гласуват за български евродепутати

Има опашки за гласуване пред посолството ни в Лондон

09 Юни 2024Обновена
Вотът в Турция винаги се проследява с особено внимание.
Илияна Димитрова
Вотът в Турция винаги се проследява с особено внимание.

За срванително висок интерес към изборите разказват сънародниците ни в чужбина.

Според Марин Чилев в германския град Дуисбург, провинция Северен Рейн Вестфалия, който е част от секцията, разположена на централната жп гара в града, избирателите не са особено ориентирани. "На базата на това как действат избирателите, не мисля, че са особено ориентирани. Не са сигурни за личностите и техните преференции, така че има потенциал за по-добра информираност'', казва той за БНР. По думите му, интересът към тези избори е по-голям, може би, защото са 2 в 1, но и по друга причина: "Тъй като не толкова често се провеждат избори за Европарламент, избирателите най-много питат за това как да гласуват за тези кандидат депутати, къде се намират преференциите им, къде на таблото са разположени листите за тях и т. н.''

Две са и тази година откритите изборни секции в Полша – в посолството на България във Варшава и в Краков. По официални данни на българското Министерство на външните работи (МВнР), в Полша пребивават около 4000 български граждани. От седем години сред тях е и младата Кристияна Нанева, днес председател на секционната избирателна комисия в Краков. "Имаме много добра, стабилна гласоподаваемост, този път повече от всички предишни години. Оказва се, че има доста хора в момента, които са по работа или на почивка в Краков и идват да гласуват, което досега доста рядко се е случвало и това доста ме изненадва", заявява Нанева, цитирана от БНР.

Колко са българите в Белгия трудно може да се каже, но по статистически данни, изнесени от МВнР, към 2021 г. официално регистрираните български граждани в Белгия са 43 104. Немалка част от тях работят в европейските институции и представляват лицето на страната ни в законотворчеството на Европа. Сибила Стоянова, секретар на една от двете изборни секции, отворена в посолството на България в белгийската столица, казва: "Много от българите, които имат двойно гражданство – българско и белгийско – не могат да гласуват за български евродепутати, защото те са задължени по белгийското право да гласуват за местните евродепутати. И Белгия, както и България, е страна, в която гласуването е задължително, така че тези българи с двойно гражданство, които вече са упражнили правото си на глас в Белгия, не могат гласуват в българските евроизбори и съответно гласуват само за националния ни парламент." 

Изборният ден на сънародниците ни в Неапол, Италия върви спокойно. Още с отварянето на секцията е имало желаещи да гласуват. "В момента работим на пълни обороти" - каза за Радио България Мая Падешка. Тя е член на секционната избирателна комисия, която се намира в сградата на Българското консулство в Неапол.

И в следобедните часове опашките пред четирите секции на територията на Посолството на България в Лондон не намаляват. Причината – само в тях може да се гласува за Европейски парламент, предаде Жени Павлова от Лондон за БГНЕС. Това предизвика объркване и недоволство у някои сънародници, информацията се препредаваше между хората, наредили се на опашките и се получаваха недоразумения. Други се възмущаваха и не бяха съгласни с това решение.

Част от българите са пътували дори с влак от съседни градчета, за упражнят правото си на вот. Впечатление прави и преобладаващия брой млади хора, които искат да дадат своя глас на тези избори.

Къде може да се гласува в чужбина?

Българите в Белгия ще могат да гласуват в 16 секции, а в Люксембург - в 2. В Белгия е разкрита нова секция в град Генк. В Брюксел те са 6 , от които по две в постоянното ни представителство и в българското посолство. Секционните комисии са сформирани, има готовност техници да отстранят повреди в машините за гласуване до 30 минути, ако се появят, предават кореспонденти на БНР.

118 избирателни секции посрещат днес българите в Обединеното кралство за гласуване за национален и европейски парламент. Тъй като Обединеното кралство е извън ЕС, право за гласуване за евродепутати ще имат само онези гласоподаватели, които живеят на територията на страни от ЕС.

В Италия, българите  гласуват за народни представители и за членове на Европейския парламент в 27 избирателни секции в 24 населени места.Новост е секцията в Чезена – област Емилия-Романя, където традиционно се гласува в Римини и в почетното ни консулство в Болоня. Най-много секции – 3 има в българското училища в  Милано.  Две са в посолството ни в Рим. Изборни секции с отделни урни за съответния вот, има по цялото протежение на Апенинския полуостров без островите ,сформирани за удобство в редица областни центрове още като Торино, Генуа, Анкона, както  и в други големи градове и селища. 

Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции - в Буджиба и Сейнт Джулианс.

В САЩ избирателните секции са с готовност, но до началото на изборния ден има още време. 55 избирателни секции са с готовност да отворят след няколко часа. В сравнение с миналите избори сега имаме с една по-малко. Без избирателна секция са в Сан Антонио, щата Тексас. Един от главните координатори за изборите Даниел Дженев уточни още: Както обичайно най-много са местата за  гласуване  са в района на Чикаго - 8 . В 3 от секциите тук ще се гласува с машини, а общо за САЩ на 10 места ще има машинно гласуване. Очакванията са, че отново ще гласува твърдият електорат - това са между 10-13 хиляди души. На източния бряг изборите  започват  най-напред - в 14.00 часа българско време и последни ще завършат на Западния бряг в понеделник сутринта в 06.00 в българско време.

Изборите в Турция

Вотът в Турция винаги се проследява с особено внимание, припомня БГНЕС. По традиция това е страната с най-много избирателни секции в чужбина. Турция е първенец по брой избирателни секции и през тази година. Общо 166 са отворените секции, от които в 109 ще може да се гласува и с машина.

Единствено на 4 места в цялата страна ще могат да гласуват и за Европейски парламент. Организирани са секции единствено в консулските и дипломатическите представителства на България. Някои определиха това решение като "несправедливо". В Турция малка част избиратели подават заявление за гласуване предварително, затова е трудно да се предвиди броят на гласоподавателите. 

За момента активността е слаба и има периоди, когато в секциите няма никакви избиратели. Организациите на изселниците отчитат умора сред избирателите, защото това са шестите избори за Народно събрание през последните 3 години. Някои очакват ниска избирателна активност, предава БНР.

Изборите в Северна Македония

За първи път българите в Северна Македония гласуват на европейски избори, предав Би Ти Ви. Това се случва в две от общо шест избирателни секции. В Скопие и Битола може да се гласува и за Европейски парламент, а във Велес, Кавадарци, Охрид и Струмица – само за народни представители за българското Народно събрание. Има 120 заявления за гласуване от българи, но може да се упражни правото на вот и без предварително регистриране. До обед в Охрид са гласували петима души.

Македонските медии също следят темата с особено внимание, тъй като те очакват съставянето на новото правителство.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

избори 2 в 1

Още по темата