Медия без
политическа реклама

Колебаещите се ще намалят разликата между ГЕРБ и ПП-ДБ

10% от решилите да гласуват все още не знаят за кого да пуснат бюлетина, сочи изследване на "Маркет линкс"

05 Юни 2024
Възможно е част от разочарованите избиратели на десните отново да им дадат гласа си след заявения отказ за ново коалиране с ГЕРБ.
Илияна Кирилова
Възможно е част от разочарованите избиратели на десните отново да им дадат гласа си след заявения отказ за ново коалиране с ГЕРБ.

290 000 българи, които желаят да гласуват, още не са решили за кого. Това са 10% от хората, заявили, че ще отидат до урните на 9 юни. В тях има резерв и този вот в голяма степен ще бъде насочен към ПП-ДБ, посочи Добромир Живков от "Маркет линкс", който представи пред bTV последното проучване на агенцията за електоралните нагласи за Народно събрание и Европейски парламент.

Изследването е проведено сред 1004 души над 18 г. в страната в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс".

Според проучването в новия парламент ще влязат същи политически формации като в досегашния. ГЕРБ-СДС са водещи с 24.7% за парламентарните избори в страната. На второ място с 15.4% подкрепа са ПП-ДБ, като разликата им с ГЕРБ-СДС е 9.3 %. "Трети са ДПС с 12.3%, но е възможно тази подкрепа да се увеличи от силния вот в Турция", посочи Живков.

Живков очаква по-силна подкрепа и за ПП-ДБ, тъй като голяма част от колебаещите се за кого да гласуват са симпатизанти на ПП-ДБ, разочаровани от сглобката. Възможно е сега част от тях отново да им дадат гласа си след заявения отказ за ново коалиране с ГЕРБ.

"При такава конфигурация на изборите за Народно събрание, за да има устойчиво управление, са необходими коалирането на три формации. ГЕРБ и ДПС ще избират кой да е третия съюзник", посочи Живков. По думите му "Възраждане" и БСП не са подходящи заради евроатлантическата им ориентация. Най-допустим и удобен партньор е ИТН, ако минат бариерата от 4%.

ИТН обира протестния вот, който обаче търси посока в различни политически сили. От този вот зависи дали ИТН ще премине бариерата, посочи Живков.

Той е скептичен, че е възможно "Възраждане" да постигне по-висок резултат от този, който имаше в предното Народно събрание. Причината е, че партията на Костадин Костадинов е притисната от конкуренцията на новите играчи.

"Синя България" засега остава извън парламента, но трендът върви нагоре и  е трудно да се каже как ще се развие да края на седмицата. Възможно е част от колебаещите се гласоподаватели да дадат вота си за "Синя България".

 


Всички предизборни изследвания:

 

Последвайте ни и в google news бутон