Медия без
политическа реклама

Стотици членове на комисии бяха подменени

09 Юни 2024Обновена
Изборната документация винаги е предизвикателство, независимо дали членовете на комисии са опитни или новаци.
Илияна Димитрова
Изборната документация винаги е предизвикателство, независимо дали членовете на комисии са опитни или новаци.

Изборният ден винаги е съпътстван с нарушения, перипетии. Важното е колко са и какви точно по характер. Ето по-интересните случаи днес:

400-500 членове на секции са сменени в Благоевградско, каза на брифинг председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров. Хората са се отказали. "Това за нас поставя въпроса какво ще видим като резултат върху протоколите от двата вида избори, какво ще е качеството на работа на секциите", добави той. Секретарят Исмет Узунов коментира, че изборите 2 в 1 определено ще затруднят обработката на документацията. 

По-голяма част от смяната е станала още в събота. Според Бусаров членовете на секции се отказват поради големия обем на работа, който трябва да се свърши. В 4 секции днес сутринта не са се явили накуп председател, секретар и някои от членовете. Гласуването в тях е започнало със закъснение. Около 20% са секциите, чийто състав е сменен през последните два дни, а хората не са минали обучение. 

Данни за немалка смяна на членове имаше от сутринта и за областите Монтана, Враца, Хасково. По-късно за Монтана излезе официално съобщение. Районната комисия съобщи, че близо 300 човека са нови. Но за разлика от Благоевград, трактовката е, че бройката не е голяма и необичайна. Някои от хората твърдят, че са се разболели. 

 

ПРОБЛЕМИ С МАШИНИТЕ

На много места в страната машините тръгнаха с кратко закъснение (20-30 минути) поради различни причини. Техници или членовете на комисии ги оправиха. В Стара Загора и Сливен имаше проблеми с разписките - излизаше изписано само мястото за гласуване, не и отбелязаният избор. Другаде пък разписките въобще не излизаха.  

До 17 часа следобеда гласуването със 117 машини беше прекратено, от които 7 са извън страната и вотът в тези секции продължава с хартия, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева на втория си брифинг за деня. Много чести са случаите, при които машините отпечатват непълни или празни бюлетини.

ЦИК е указала на избирателните комисии при такива случаи избирателят да бъде допуснат да гласува с хартиена бюлетина. Също така, има случаи на гласоподаватели, които твърдят, че са отбелязали на екрана, че ще гласуват и на двата вида избори, но устройството е отпечатало само една бюлетина. "Не можем да проверим това обстоятелство, но с цел да могат да гласуват всички избиратели, ЦИК указа и в този случай избирателят да бъде допускан да гласува с хартиена бюлетина", каза Матева по-рано днес. Тя не предложи обяснение защо устройствата се затрудняват с отпечатване на бюлетините. За всички такива проблемни случаи секционните избирателни комисии ще съставят констативни протоколи, които ще се прилагат към секционните протоколи.

Репортер на "Сега" също се оказа в подобна ситуация. В секция в столичния квартал "Младост 1" машината блокира точно при отпечатването на бюлетините. След намеса на член на комисията и на техник, устройството е завършило с печатането. Оказва се обаче, че върху хартията е отбелязан само вотът за Народно събрание, но не и за Европейски парламент. От комисията са заявили, че няма повод за притеснение, тъй като гласът е запазен в паметта на машината. Накрая репортерът на "Сега" настоява машинните бюлетини да бъдат обявени за невалидни и получи хартиени бюлетини, с които да гласува.

В крайна сметка обаче делът на повредените устройства е пренебрежително малък, за да повлияе по какъвто и да е начин на изборния процес.

 

ТАРИКАТЛЪЦИ

За фиктивно регистрирани над 100 души по постоянен и настоящ адрес във варненския квартал "Максуда" разказа БНТ. В единия от случаите дори липсва адрес. Такъв е улица “Доктор Селименски” № 105. По данни на районното кметство “Младост” там са регистрирани 114 души по настоящ адрес и 109 по постоянен. Районният кмет Христо Христов коментира, че проблемът идва от пропуски в законодателството: "“Селименски” 105 като административен адрес вече не съществува. Няма как толкова хора да живеят там, защото няма и постройки. Ние сега, ако ги дерегистрираме, трябва да търсим предходния им адрес, което е изключително трудно, даже невъзможно". От община Варна също са излезли с коментар: "Адресите, на които има регистрирани повече от допустимия брой хора, са извършени преди промяната на Закона за гражданската регистрация, когато не се е изисквал документ за собственост или ползване на имота".

7 селски кмета от ГЕРБ - СДС присъстваха в изборни  помещения в община Доспат. ПП-ДБ подаде жалба, но смолянската районна комисия я отхвърли, защото те осъществявали допустима от закона организационна и техническа дейност. Затова ПП-ДБ отнесе въпроса до ЦИК.

Блъскане, заплахи, счупена техника - такъв екшън преживя репортер на БНТ в ромския квартал "Кошарник" на Монтана. Журналистът е искал да заснеме гласуването, но хората там му попречили. Твърдели, че не желаят да се снима. В агресията са се включили дори членове на комисии. Заплахи е имало и след това.

 

ОБЩА СТАТИСТИКА

"До 10 часа има 6 сигнала, получени в МВР, за нарушения", отчете главен комисар Димитър Кангалджиев пред журналисти. 16 000 полицаи са ангажирани в изборния ден. От тях 15 600 - охрана на населените места, другите проверяват сигнали. Около 11 800 са охраняваните секции. 444 станаха преписките, а досъдебните производства -  95, от началото на предизборната кампания до 14 часа днес.

Не се мина без сигнали за купуване на гласове, за вот от името на друг човек, показана бюлетина, не сложен печат върху хартийката и т.н. Но напрежението бе доста по-малко в сравнение с предишни избори.

Последвайте ни и в google news бутон