Медия без
политическа реклама

''Възраждане'' са похарчили най-много за предизборна реклама

ГЕРБ-СДС пък нямат сключени договори с нито една от големите частни телевизии

07 Юни 2024
Институт за развитие на публичната среда (ИРПС)

В последните дни от кампанията зачестява политическата реклама в медиите, което е видно и от разходите за платено отразяване в края на предизборната надпревара. Трябва да се отбележи, че през първите десет дни от кампанията, партиите бяха свили драстично парите за реклама в сравнение с предни кампании. Става въпрос за средствата, отчетени за двата вида избори – за ЕП и за Народно събрание. 

Два дни преди края на кампанията участниците са похарчили общо 2 528 822 лв. Това са средствата, отчетени и за двата вота, към 5-и юни, 2024 г. Така се оказва, че разходите за медии на участниците са нараснали с повече от един милион лева в последните десет дни. Тази сума е сходна със средствата в кампанията за изборите от април, 2023 г., и почти равна на тези за кампанията за президентски и парламентарни избори от ноември, 2021 г. 

Данните са на Института за развитие на публичната среда  и са публикувани в платформата "Отворен парламент". Мониторингът включва официалните страници на 39 национални и регионални медии – 9 телевизии, 3 радиостанции, 11 вестника и 16 информационни сайтове и агенции (кои са те, може да видите ТУК). Според изискванията на Изборния кодекс договорите между партии и медии следва да се публикуват в тридневен срок от тяхното сключване и да се премахнат не по-рано от обявяването на изборния резултат.

Колко са похарчили партиите за реклама?

Най-много средства са похарчили от ''Възраждане'' – 493 385 лв, следвани от ПП-ДБ с 373 410 лв. и ИТН – 241 928 лв. Така има значително разместване в подредбата на формациите спрямо предходните десет дни в кампанията. От ''Възраждане'' увеличават три пъти разходите си за реклама в последната седмица и са сключили договори за сериозни суми с двете големи частни телевизии у нас. От ИТН също имат споразумения с bTV и Nova TV и това води до увеличение от десет пъти на разходите им за реклама спрямо първите 20 дни от кампанията. От ГЕРБ-СДС (които са четвърти по разходи) пък подхождат по напълно различен начин и към този момент нямат сключени договори с нито една от двете телевизии.

Кои медии привлякоха най-много средства?

Общо 31 медии са публикували договори с политическите формации. На първо място по привлечени средства продължава да е телевизия "Евроком" с 566 081 лв., следвана от БНТ с 492 038 лв. и Nova TV с 345 656 лв. 

И в предишни кампании телевизия "Евроком" е била сред най-предпочитаните за реклама. Тя е избрана от 22 формации – както парламентарни, така и от по-малки политически субекти. Регистърът на ЦИК също показва, че към медията са насочени значителна част от пакетите в кампанията (и за ЕП, и за Народно събрание).

"Евроком" също така продължава практиката да сключва договори за безвъзмездно отразяване и има десет такива споразумения със следните формации: ВМРО; ''Солидарна България''; ''Възраждане''; независимия кандидат Кузман Илиев; БСП за България; ''Левицата''; ''Синя България''; ''Единение''; ''Пряка демокрация'' и ''Ние гражданите''. Интересно е, че преди десет дни ''Евроком'' бяха обявили безвъзмездни договори с още шест формации, но тези споразумения вече не са на сайта на телевизията. От начина, по който се обявява информацията за тях, не става ясно колко и какви услуги включват те.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата