Медия без
политическа реклама

Армията ни тренира с танкове на плажа

МиГ-29, Су-25, вертолети Ми-24, ракетни комплекси "Нева", „Стрела 2М“, „Стрела 3“ започват учение на полигона "Шабла"

11 Юни 2024
Танк излиза на морската пясъчна ивица по време на учение
Военноморски сили
Танк излиза на морската пясъчна ивица по време на учение

Българската армия тренира с танкове на морската пясъчна ивица. Това се вижда от снимки от пост във фейсбук профила на Военноморските сили, посветен на учения от последните дни. Според ВМС става дума за тактически учения на Военноморска база (вмб) - Варна „Галатея 2024“ и на Военноморска база - Бургас „Емона 2024“. 

Ученията са били свързани с подготовка на флотилия бойни и спомагателни кораби „Черно море 2024“. Формированията на вмб Варна и вмб Бургас са отработили задачи по всестранно осигуряване на силите и за защитата на пунктовете за базиране. Развърнати са били системите за логистична и комуникационна подръжка. Отработени бяха въпросите по транспортиране и евакуация на бойна техника и въоръжение и по медицинска евакуация.

Ученията завършиха с реални действия и мероприятия по възтановяване на боеспособността на участващите сили и средства, обясняват още от ВМС. 

В същото време започнаха съвместни бойни стрелби на авиационни формирования от ВВС и формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Българската армия на Зенитния полигон на ВВС – Шабла. Подготовката е част от учението на НАТО „Ramstein Legacy - 2024“, което се провежда в Румъния.

В продължение на четири дни формированията от българските Военновъздушни сили и Сухопътните войски, осигурявани от Военноморските сили, ще проведат съвместни действия за повишаване на бойната си подготовка и нивото на взаимодействие и координация при участие в противовъздушни операции в национален и съюзен формат. Ще бъдат изпълнявани елементи от процеса на планиране и управление на наземно-базираните средства за ПВО в съюзна среда и бойни стрелби с формирования на зенитно-ракетни войски. Ще се проведат съвместни полети над море с летателни екипажи от състава на Военновъздушните сили за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели, навигационно бомбопускане и стрелба по морска цел.

По време на полетите ще бъдат изпълнявани упражнения от програмите за бойна подготовка на летателните екипажи над суша и море за усъвършенстване на техните умения. Участниците от зенитно-ракетни войски ще отработят алгоритми и процедури за командване и управление на НАТО при противодействие на въздушен противник. По време на стрелбите ще се извършат реални пускове по въздушни мишени и кинетично въздействие с въоръжение „въздух - повърхност“ по морска мишена, разказва Министерство на отбраната. 

Бойната техника от състава на ВВС, планирана за участие в съвместните бойни стрелби, включва самолети-изтребители МиГ-29, щурмови самолети Су-25, вертолети Ми-24 и зенитно-ракетните комплекси С-125 „Нева”. Формированията на Сухопътните войски ще участват с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“ и „Стрела 3“.

Общ ръководител на съвместните бойни стрелби ще бъде зам.-командирът на Военновъздушните сили бригаден ген. Димитър Георгиев.

Военноморските сили ще участват в учението с група кораби в състав корвета „Бодри“, фрегата „Верни“ и резерв: минен ловец „Струма“, и корвета „Решителни“. Корабите имат за задача осигуряването на безопастността на корабоплаването в зададените райони.

Ключови думи:

армия, танкове

Още по темата