Quantcast

Медия без
политическа реклама

Антон Кутев стана съветник на президента по парламентарните въпроси

Бившият служебен транспортен министър Христо Алексиев пък е назначен за секретар по икономиката

31 Март 2022
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Антон Кутев е назначен за съветник на президента Румен Радев, става ясно от интернет страницата на държавния глава. Той ще е съветник по парламентарните въпроси.

Антон Кутев е роден в София на 13 септември 1968 г. Завършва средно образование в 119 ЕСПУ „Вл. Башев“ в столицата. Магистър в НХА „Н. Павлович“ София със специалност „Изкуствознание“. От 2003 до 2007 г. е общински съветник в Столичния общински съвет, член на Управителния съвет на Общински приватизационен фонд. От 2007 до 2009 г. е заемал поста търговски директор на „Business week България“.

Говорителят на последните две служебни правителства на президента Румен Радев Антон Кутев напуска ръководството на социалистическата партия. Той обаче остава нейн член.

Избран е за народен представител в 41-ото и 42-ото Народно събрание. От 2017 до 2021 г. е избран за народен представител в 44-ото Народно събрание, където е оглавявал Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите.

Само ден след обвиненията на соцлидера Корнелия Нинова, че работи срещу нея и че е една от причините да подаде оставка, говорителят на служебния кабинет Антон Кутев също хвърли оставката си.

През 2021 г. заема поста на съветник на министър-председателя и говорител на двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Ден по-рано държавният глава назначи и бившия служебен министър на транспорта Христо Алексиев за секретар по икономика.  Според официалната му биография, Алексиев е магистър по икономика от УНСС и бакалавър по политология от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

През годините е заемал позиции като икономически експерт и консултант по проекта за изграждане на Интермодален контейнерен терминал в Пловдив, член на съвета на директорите на Зона за обществен достъп в "Пристанище Бургас", председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД и председател на управителния съвет и заместник генерален директор на Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 г..

От септември до декември 2021 г. отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава, като един от сериозните казуси, по които работеше, беше изтеглянето на седналия край скалите на Камен бряг товарен кораб "Вера Су".

Още по темата