Quantcast

Медия без
политическа реклама

Американски F-16 ще пазят българското небе до края на октомври

Предстои подписването на 10-годишно военно споразумение със САЩ, обяви Каракачанов

17 Септ. 2020Обновена
Локхийд Мартин

Американски изтребители F-16 ще пазят българското небе до края на октомври. Това стана ясно от думи на военния министър Красимир Каракачанов при изслушване в парламентарната комисия по отбрана. "Присъствието на американски F-16 в България е заявка за по-тясно сътрудничество и сигурност", обяви той, цитиран от БНР. Те ще участват в пазенето на българското въздушно пространство и така ще се освободи ресурс българските пилоти да имат достатъчно време за тренировки на МиГ-овете, обяви и началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов. „Целта е придобиване на опит за менажиране и експлоатация на F-16 в България, съвместен air policing, поддръжка на МиГ-овете с цел вдигане нальота на летците“, каза той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че това е: „полезна стъпка за българската национална сигурност с оглед на конфронтацията в Егейско море между съюзнически държави, каквито са Турция и Гърция“. 

„Както знаете позицията на българското МВнР е в посока това напрежение да бъде разрешено чрез преговори, разговори и търсене на диалог по мирен начин, а не с дрънкане на оръжие и военна ескалация, защото ако се стигне до такава ситуация, чисто в икономически план, един от първите потърпевши, да не кажа първият след двете засегнати държави, ще бъде България“, заяви той.

„Във военно отношение, чрез структурите в Министерство на отбраната, които се занимават със събирането и анализирането на информацията, следим ситуацията много изкъсо. Информираме държавното ръководство, включително и МВнР, които в лицето на външния министър и МС, в лицето на министър-председателя, предлагат и вземат решения за българска позиция по този въпрос", обяви Каракачанов пред депутатите в комисията.

„Ако въпросът е насочен към това дали сме взели военни мерки, мисля, че те не са необходими точно поради аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познаваме историята на отношенията в Балканския регион, би могла само да нагнети допълнително напрежение, а не да го разтовари. А иначе, ситуацията виждате, че е изключително напрегната. Изявления има от едната и от другата страна, които в определени моменти граничат с откровени заплахи. И това няма как да не ни тревожи не само като правителство, но и като граждани, а и предполагам, че и народните представители“, каза още той.

Каракачанов каза, че предстои подписването на десетгодишно споразумение със САЩ за сътрудничество в отбраната.

 

Договор за кораб през ноември, за бойна машина - напролет

Смятам, че договорът за придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за Военноморските сили (ВМС) е съвсем реално да се случи в рамките на периода между 1 ноември и 15 ноември. Това каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, цитиран от БГНЕС.

“Проектът е на етап подготовка на доклад за министъра на отбраната, който впоследствие следва да бъде внесен на Министерски съвет”, обясни зам.-министърът. Понастоящем междуведомствената работна група, на която Величков е председател, изготвя протоколите от проведени преговори с избрания кандидат – това е германската компания „Люрсен“. „Финализираме тези разговори предвид и на това, че получихме известие от МФ с дата края на миналата седмица, че средствата, които са предвидени в централния бюджет в размер на 171 млн. за тази година, следва да бъдат препланирани с началото на 2021 г., обясни още той.

„Ако успеем до края на този месец да приключим преговорния процес и да изготвим доклада на министъра, очакването ми е края на този месец да бъде внесен в Министерски съвет за разглеждане“, каза още Величков.

По проекта на Сухопътни войски, по думите на зам.-министъра предстои отваряне на ценовите оферти. Той е за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада.

„Знаете, че междуведомствената група оцени за съответствие по тактико-техническото задание, че отговарят двама от кандидатите”, припомни зам.-министърът. Той каза, че техните ценови предложения ще бъдат отворени в рамките на периода, в който ще се провежда и военното изложение „Хемус“ в Пловдив.

„Вече сме подготвили писмата за този период. Респективно, те ще бъдат поканени за участие при отварянето на ценовите оферти“, каза още Величков. 

Договор по този проект зам.-министърът предположи, че ще има напролет догодина.

Още по темата