Медия без
политическа реклама

Алексей Петров сдобрил Борисов с Кирил Петков

"Той ме убеди да преглътна арестите и всичко, в името на държавата", заяви лидерът на ГЕРБ

02 Септ. 2023Обновена

След като в петък лидерът на ГЕРБ заяви, че Алексей Петров има отношение към създаването на настоящото правителство, днес той уточни в какво се състои намесата му. 

"Алексей Петров осигури логистиката да можем да си говорим, като е важно да се каже, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. Той ме убеди да преглътна арестите и всичко, в името на държавата. Дори и вчера казах, че Лена Бориславова и (Десислава) Атанасова, и останалите, съгласуваха черновата за КПКОНПИ, и ще вкараме този закон в НС. Ще ги приключим тази седмица, и отиваме към Конституцията", каза Борисов по време на посещение в болница в Бургас, предаде БГНЕС.

"Не вярвам президентът да се опитва да вкарва интрига с Петров, но той осъществи логистиката. 40 години сме се карали и били в спорта, отборът му бе създаден от шефа на ДС (Валентин Шотев), срещу моя отбор. Още оттогава ми е битката с ДС", добави Борисов.

"Сегашният зам.-министър на икономиката е синът (Ивайло Шотев) на същия ръководител на ДС. Това са факти, не е критика, няма нищо лошо, че един човек, който вече го няма, е създал логистика, за да се отпочне разговорът, защото той физически не можеше да се състои. Недялко Недялков (вероятно собственикът на Агенция ПИК) - той го доведе в централата. Това не е тайна, провеждали сме срещи, говорихме си, - спекулацията, че това правителство се дължи на Алексей Петров, е спекулация. Той създаде логистиката това да се случи. На тези срещи Алексей Петров и бащата на Кирил Петков не са присъствали. Срещите са били аз, Кирил и Асен. Там договорихме, че ще намерим път да направим правителство. Говорим си сега с Кирил Петков и Асен Василев. Петков е в САЩ, по телефона сега не си говорим, не обичам да говоря по телефона", уточни Борисов.

"Депутатът от ДПС Делян Пеевски участва в срещите за съставяне на правителство на лидерско ниво, те държат на промяната в Конституцията заради съдебната реформа", допълни лидерът на ГЕРБ.

"Президентската институция има две основни задачи: Да обединява, и ако има критики - да критикува. С първата тя не се справя, а с втората - не знам какво е имал предвид просто Радев, като е говорил за Алексей Петров, защото единственото, което казах - надявам се да спрат да надигат кокалите на Алексей Петров, е, че той осъществи логистиката. След арестите и всичко останало между нас и ПП, физическата среща беше невъзможна", каза още Борисов.

"Ако ГЕРБ управляваше, заради случая в "Пирогов", при който съветник на министър Тагарев е искал да се изхвърли дете от противошокова зала (Мустафа Емин заяви, че не е искал такова нещо, бел. ред.), включително и министърът щеше да си е отишъл от поста.", продължи Борисов.

В Бургас той коментира и газопровода „Балкански поток“. „Аз считам, че да вземаш по 900 млн. такса (в петък каза 700-800 млн. Обективно липсват данни БЕХ да е получил такива такси. бел.ред.) всяка година в полза на държавата, е добро. Нека направим експеримент с моите критици – да обявим приватизация на „Балкански поток“. Казвам, че ако от 10 млрд. лева нагоре, конкурсна долна цена, опашката ще е от тази болница (бел. р. УМБАЛ „Дева Мария“ - Бургас) минимум до Сливен от най-големите компании в света. Долна цена от 10 млрд. лева. Хайде да го приватизираме, стига сме говорили глупости - той е 100% собственост на българската държава, днес обявява правителството, прави конкурс за приватизация и приключваме с 10 млрд. лева долна цена. Според мен до към 15 – 20 млрд. лева ще стигне конкурсът", допълни Борисов. 

На въпрос има ли някакви опасения след делото срещу Васил Божков той каза, че не е получил нито стотинка от него. „Бил съм викан в прокуратурата, дал съм показания", обяви Борисов и допълни: „... дойдат ли избори Божков започва да говори. Не ви ли прави впечатление? Изведнъж беше свидетел срещу мен и Кирил Петков беше свидетел, когато бях премиер. Хайде да попитаме каква е връзката и как се намериха тогава в Дубай“, попита Борисов. 

"Защо сега, смелчаго?"

"Само 24 часа след като потвърди, че е имало срещи между него, Алексей Петров и ПП, днес Борисов се отметна от това. И в същия момент казва: аз никога не лъжа. Пародия", коментира лидерът на БСП Корнеля Нинова. По думите й Борисов над десетилетие е олицетворение на задкулисието и паралелната държава, което и сам е признал. "Докато от Денков и Габриел се провеждаха официални, за пред публиката, разговори за правителство, истинските, задкулисните договорки са направили сглобката. Класически пример на паралелна държава. И нейният баща е Бойко Борисов. Въпросът е докога ще му минават номерата? Как уж европейските хора Денков и Габриел ще приемат, че са били сламени човеци на конци, докато балканският мутренски и задкулисен сговор на Борисов е текъл? Това е въпрос и към европейските ни партньори", казва тя. И пита: "И един въпрос към Борисов: защо сега, смелчаго? Защо не, докато Алексей Петров беше жив? След убийството му една седмица се кри в миша дупка. И накрая към народа: докога? Докога ще търпим тази гавра с народ и държава?".

Още по темата