Медия без
политическа реклама

Адвокат на Цветан Василев е в ареста с поредно обвинение

Прокуратурата видя организирана престъпна група от юристи

18 Март 2020Обновена
Снимка: Архив

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинение на един от адвокатите на банкера Цветан Василев за пране на пари от престъпна дейност. Според държавното обвинение адвокат Лазар Карадалиев е ръководил организирана престъпна група, в която са участвали още двама адвокати и служител в кантора.

"Събраните до момента доказателства сочат, че групата е действала от 2014 година. За користните си цели участниците използвали контролирани от тях юридически лица, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност", съобщава прокуратурата.

От съобщението става ясно, че Карадалиев е в ареста от вторник по решение на Специализирания наказателен съд. На другите двама юристи са определени гаранции от по 150 000 лв., а служителят в кантората е с гаранция от 50 000 лв.

Това е поредно обвинение, което прокуратурата повдига на Карадалиев. В края на 2018 г. разследващите проведоха претърсвания в офиси и домове на адвокати от неговата кантора, а по-късно той беше обвинен заедно с клиента си - оръжейния търговец Емилиян Гебрев, за участие в организирана престъпна група за пране на пари. Това дело срещу Карадалиев започна точно когато Гебрев влезе в конфликт с депутата от ДПС, крупен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски заради съмнения, че последният се опитва да придобие оръжейния завод "Дунарит". 

Адвокат Карадалиев беше обвинен и през 2017 г., когато прокуратурата откри данни, че е участвал в организирана престъпна група за контрабанда на цигари. Няколко месеца по-късно пък юристът беше привлечен към наказателна отговорност, защото според прокуратурата се опитвал да "профилактира" свидетел по делото за източването на КТБ.

Преди месец антикорупционната комисия съобщи, че внася в Софийския градски съд иск за отнемане на 2 800 963 лв. срещу "Лазар К", защото "същият е получил неследваща му се сума в качеството на адвокат, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи. Лазар К. е привлечен като обвиняем от прокуратурата за участие в организирана престъпна група".

Заради извънредното положение съдът заседава без публика и така прокуратурата влезе в ролята на единствен източник на информация за съдебното заседание. Спецсъдът не огласи информация за делото, а секцията на сайта му "дела с обществен интерес" е празна.

Адвокат Александър Кашъмов обясни в интервю за "Сега", че заради мерките не бива да пострада изискването за справедливост на съда. "А то изрично включва публичността като гаранция. Съдилищата, които не публикуват протоколи от заседанията си, следва да започнат. И това трябва да е в условията на спешност, като компенсаторна мярка. Трябва да има възможност за електронен и навременен достъп до тези протоколи", смята адвокатът.

Още по темата