facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

48% смятат да спазват само част от мерките срещу епидемията

622
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

35% от българите очакват епидемията да приключи до няколко месеца, а 27 на сто смятат, че ситуацията ще продължи повече от година. Това показва проучване на агенция "Афис". През март 52% от хората очакваха да видят края на епидемията до няколко месеца и едва 15% очакваха ситуацията да продължи повече от година. През април първата група са 48%.

Като цяло в момента малко под половината (45%) от страната очакват животът да се върне към нормалното до месец или няколко месеца, а 55% насочват взор към края на годината или след нея. Сега вероятно ще се сблъскаме с нарастващото масово убеждение, че няма нищо по-трайно от временното положение, се казва в изследването.

Според социолозите картината показва отслабване и размиване на търпението, за което настояват медицинските експерти. Този процес има два аспекта – изчерпване на личните финансови резерви и девалвация на някои от най-често препоръчваните правила и ограничения.

На въпроса "Ако извънредните мерки продължат, колко време можете да издържите финансово?" 4% отговарят "седмица", 26% - "месец", 22% - "3 месеца", 10% - "половин година", 26% - "по-дълго", а 13% казват, че вече не издържат.

Все повече се поставя под въпрос и способността на обществото доброволно да си налага всички предписания за физическа дистанция. 38%, повечето от които възрастни, отговарят, че ще продължат да спазват стриктно мерките, 48% възнамеряват да се придържат към част от мерките, а 11% изобщо ще ги игнорират. 4% признават, че и досега не са ги спазвали. Според авторите на изследването заради удълженото прилагане на извънредните мерки и при нарастващата убеденост, че това може да продължи дълго, спазващите мерките ще намаляват.

Като в София хората, които изобщо не възнамеряват да спазват мерките, са 30%. Но планиращите да спазват само част от мерките в столицата са 56% – с 8% над средното за страната.

15.6% от анкетираните от "Афис" 1000 души пряко или косвено познават поне един човек, който е направил тестове за коронавируса и се е оказал "чист". Едва 4% са научили, че техен познат е потвърден носител на вируса. Още 8% знаят за хора, които биха искали да се проверят, но цената на услугата ги спира. Други 8% имат познати, които подозират, че вече са изкарали вируса, тъй като са имали симптоми.

Общо 59% споделят, че в крайна сметка техните доходи са намалели заради наложената социална дистанция, като 24% от тази група сочат намаление наполовина и повече. Обратно, 38% констатират, че приходите им не са се променили. Най-вече обаче това важи за хората в пенсионна възраст. Само 3% са спечелили повече по време на извънредното положение. Сред тях вероятно са пряко ангажирани в кампанията медици, полицаи, аптекари, производители на някои предпазни средства, разносвачи на готова храна, куриери, IT сектора като цяло и други, сочи изследването.

Загубилите голям дял от доходите в София са далеч по-малко (15%), отколкото в провинцията. Почти всеки втори изпитва намаление "донякъде", а онази, които са увеличили доходите си, са 6%, което е двойно над средното.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Поне 6 страни от ЕС гледат притеснено към България заради COVID-19

08.07.2020

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

9383 13
Остава карантината за влизащите от Великобритания, Швеция и Португалия

07.07.2020

Обновена

3718 32
Затягат мерките в Белград заради нов взрив на епидемията

03.07.2020

1740 3

Коментари

Интервал

Все повече се поставя под въпрос и способността на обществото да мисли самостоятелно. Голям процент мислят с телевизорите си. Нормално, щото се навъдиха "смарт" телевизори.

Влез или се регистрирай за да коментираш