facebook
twitter

България

360 тона боклук се предполага, че са заровени край Червен бряг

Прокуратурата приписа отпадъка на делото срещу братя Бобокови
1 315
 ПРБ

Първоначалният анализ на прокуратурата е показал, че над 360 тона отпадъци са незаконно загробени в землищата на гр. Червен бряг и на с. Рупци, става ясно от съобщение на специализираната прокуратура. До момента са изровени повече от 120 тона, за които се предполага, че са само 1/3 от цялото заровено количесто боклук, които които по външни белези могат да се определят като опасни

Според разследващите отпадъците "са генерирани от дружества, собственост или свързани с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени лицата Атанас и Пламен Бобокови." (бел. ред. - не е ясно как фирми могат да са собственост на досъдебно производство). Става дума за делото срещу двамата бизнесмени, по което към наказателна отговорност е привлечен и бившия зам.-екоминистър Красимир Живков. Открити са също силажни ями, в които се е съхранявал опасен отпадък, включващ части от акумулаторни батерии, загробени преди около 4-5 години, които не подлежат на последващата преработка.

"В хода на извършения оглед под ръководството на Специализирана прокуратура е открито и трето място с изкопни ями, които са служили за съхранение на неустановено като количество и съдържание незаконен отпадък. Районът се охранява като предстоят действия по установяване на произхода на отпадъците", пише още в съобщението на прокуратурата.

"Сега" припомня, че преди две седмици ясно, че площадката на бившето ТКЗС е ползвана за незаконно депониране на отпадъци. На мястото са измерени ниски нива на радиация, които не са опасни за здравето и околната среда. По този повод главният прокурор Иван Гешев предупреди в профила си в Туитър, че няма да допусне страната ни да бъде сметище. "Чистим България от бизнесмени, които замърсяват. Чистим България от хора, които са правили престъпления, независимо дали са политици, олигарси", заяви шефът на държавното обвинение.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков към прокуратурата: Къде ми е ритонът?

12.08.2020

8433 33
И вторият задържан за сбирката на ГЕРБ си отива вкъщи

10.08.2020

2274 13
Трите капана за властта щракнаха

Коментари

geo_19

...отпадъците "са генерирани от дружества, собственост или свързани с досъдебното производство, по което в качеството им на обвиняеми са привлечени лицата Атанас и Пламен Бобокови.

-------

От Монбат нали разясниха, че им е отказано разрешение за износ на буклуците в Германия, като вместо това тандемът Живков/Живков ги посъветвали да предадат отпадъците на българско лицензирано дружество? А кои са другите дружества свързани с досъдебното прозводство? Не са Бобокови дружества, щото те не внасят акомулаторен скрап от Румъния и Словакия. 

Luckbox

Знае се колко тона акумулатори са преработени в дружествата на Бобокови. Знае се и какъв процент е отпадъкът, както и колко отпадък е даден от фирмите на Бобокови към фирми (предполагам си има куп протоколи, фактури и какво ли още не), които се занимават със съхранение.преработка на такива отпадъци. Струва ми се сравнително проста сметка и може да се види има ли големи несъответствия. 

 

Самуил Петков

Luckbox

Знае се колко тона акумулатори са преработени в дружествата на Бобокови. Знае се и какъв процент е отпадъкът, както и колко отпадък е даден от фирмите на Бобокови към фирми (предполагам си има куп протоколи, фактури и какво ли още не), които се занимават със съхранение.преработка на такива отпадъци. Струва ми се сравнително проста сметка и може да се види има ли големи несъответствия. 

Ми няма никакви несъответствия!

 

"Монбат" купува материали за да се извлече оловната паста, от тази паста прави акумулатори, а остатъка-сепаратори и корпус на батериите -  дава на други фирми..

Всичко се абсолютно вързва!

 

Защо не е била горена пластмасата в пещи?

Така ли се грижим за Екологията? 

geo_19

Малко повече от друга медия:

 

Данните от разследването на аферата с боклука, обаче сочат, че Пламен и Атанас Бобокови са подозирани, че въртят схемата от 2014 г. Замесени в далаверата са бившия шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов, доскорошния зам.-министър на РИОСВ Красимир Живков, както и Николай Миховски и Айгюн Еминов – приближени до Бобокови бизнесмени, свързани с фирмата за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”.

Други две фирми на Айгюн Еминов – „Тон еко” и „Сън тур”, също са взимали отпадъци на фирмата за акумулатори „Монбат” на Бобокови. От 2014 г. насам братя Бобокови са внесли общо 230 000 тона отпадъци от Италия и други страни от Европейския съюз. За всеки тон боклук, внесен от чужбина, олигарсите от Русе са получавали по 120 лева от фирмите, от които го взимат. Впоследствие, след като боклука пристигне в България, дружествата на Бобокови декларират, че са го сепарирали и прибират по нови 60 лева за тон, като това плащане е по КОД-19. „Сепарирането” всъщност е фиктивно – става въпрос за куха дейност с цел източване на Министерството на екологията. Сметките показват, че печалбата от вноса и фиктивното сепариране на 230 000 тона боклуци от чужбина е в размер на поне 41 400 000 лева.

Разследващите са достигнали до факти, че нерегламентираният внос на отпадъци е осъществяван чрез дружеството на братя Бобокови „Монбат Рисайклинг”. Въпросната фирма е учредена, за да се занимава с вноса на оловна паста. Вече бившият управител на дружеството  Васил Богданов, който също е привлечен като обвиняем по аферата с боклука, е дал показания, уличаващи братята Бобокови като инициатори и ръководители на схемата. Преди дни Пламен Бобоков призна в интервюто пред Хекимян, че Богданов е прибирал по 200 000 лева годишна заплата. Според Бобоков, доскорошния му управител е замесен в схема с източване на ДДС и заради това е проговорил срещу него. Чрез дружеството „Монбат Рисайклинг” и чрез фирмите за съхранение и рециклиране на отпадъци „Феникс Плевен”, Тон еко” и „Сън тур” братята Бобокови са си спестили и нови над 6 милиона лева годишно, колкото би им струвало предаването на 5 000 тона опасни отпадъци, като оловна шлака, полиетиленов сепаратор и киселини на лицензирани чуждестранни компании.

Специфичния отпадък се образува след разкомплектоването на негодни акумулатори, от които се извлича олово и други сплави, използвани отново за производство на нови батерии. При преработката на 100 000 тона стари акумулатори се образува около 5 000 тона опасен боклук с високо съдържание на оловна шлака и полиетилен. Този тип специфичен опасен отпадък се преработва извън България, за което се заплаща между 2000 и 3000 евро на тон.

С цел по-висока печалба Бобокови предават опасните отпадъци от своя завод „Монбат” не на лицензирани фирми от Германия и Австрия, а основно на дружеството „Феникс Плевен”, твърдят разследващи. То от своя страна заравя боклуците дълбоко в земята. До този момент са установени поне две площадки, в които „Феникс Плевен” заравя опасните оловни отпадъци и полиетиленов сепаратор – в землището на Червен бряг и в землището на село Рупци. 

Nick F

Този който е писал материала в другата медия не е много наясно с нещата и май преразказва обвинителния акт.

geo_19

Вероятно това е направил. Впрочем забравих да дам линк:

https://www.flagman.bg/article/218235

 

Ако това ще е обвинението - работата е ясна: целта ще е да бъде съсипан един бизнес. 

Влез или се регистрирай за да коментираш