Quantcast

Медия без
политическа реклама

35 български магистрати искат да работят за Кьовеши

Прокуратурата спъва ракриването на престъпления с еврофондовете, твърди един от кандидатите

EПА/БГНЕС
Лаура Кьовеши

35 прокурори, следователи и съдии участват в подбора за европейски делегирани прокурори в България. Срокът за подаването на документи изтече в понеделник. Предстои прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да изслуша кандидатите, които отговарят на условията - да са действащи магистрати със статут на несменяемост, да имат много добра оценка при последната си атестация, да са с поне 8 години юридически стаж и под 58-годишна възраст, както и да владеят английски език на ниво минимум В2.

В България ще има 10 делегирани прокурори, които ще са на подчинение на централата на европрокуратурата в Люксембург, ръководена от румънката Лаура Кьовеши.

Сред кандидатите логично има преди всичко прокурори - 24. Следователите, които се борят за мястото, са деветима. Има и двама съдии. Повечето кандидати са от районно и окръжно ниво в съдебната система. Малко от тях са известни имена. Един от тях е Венцислав Фердинандов от спецпрокуратурата, който е един от наблюдаващите прокурори на делата на хазартния бизнесмен Васил Божков. "Зад гърба си имам 20-годишен опит като прокурор, в частност и по престъпления, свързани с посегателства върху икономическите устои на държавата ни, някои от които с голям обществен отзвук", пише той в мотивационното си писмо.

Сред претендентите за поста е и Милко Момчев от Софийската градска прокуратура, който наблюдаваше делото за рухналата сграда на столичната ул. "Алабин", под чиито отломки загинаха две момичета. Втората инстанция записа в мотивите към оправдателната присъда по това дело, че разследването е било минирано така, че осъдителни присъди са невъзможни. "Ако бъда избран за позицията, ще допринеса за защита на финансовите интереси на ЕС срещу тези престъпления, ощетяващи сериозно европейския бюджет, които към момента все още не са обективно и пълно разследвани от националните съдебни органи", пише в мотивационното си писмо Момчев.

Следователят Бойко Атанасов, който е изявен критик на практиките в прокуратурата и осъди МВР за незаконно подслушване, също участва в процедурата. През 2016 г. той обяви, че има шпицкоманда от магистрати, решават делата, както иска тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров. "Не бих се поколебал да обвиня пред съда всеки един извършител на престъпления, свързани с европейския бюджет", пише Атанасов в мотивите си. И допълва, че ако за делегиранипрокурори бъдат назначени независими професионалисти, няма да има възможност за натиск от политическата корупция и зависими ръководни представители на ръководството на прокуратурата в България. "В момента ръководството на прокуратурата в лицето на главния прокурор и неговите заместници, изцяло се е отдало на политическата власт в лицето на Бойко Борисов, Делян Пеевски и управляващите партии, което на практика пречи за разкриване на престъпления, свързани с европейския бюджет, по които престъпления участват лица, заемащи висши държавни длъжности", сочи в мотивационното си писмо Атанасов.

Неправителственият сектор има право да прати на ВСС въпроси и становища за кандидатите. По време на изслушването Прокурорската колегия на съвета трябва да прецени опита им в наказателно производство на финансови, данъчни, икономически престъпления, както и опит в международното сътрудничество по наказателно-правни въпроси. Ще се преценяват и познанията им на институционалната правна рамка на Европейския съюз, статут и функциониране на Европейската прокуратура. След извършване на подбора, колегията уведомява Кьовеши, която има право да отхвърли предложените кандидати. Ако това се случи, ѝ се предлага следващият класиран.

Европейските делегирани прокурори няма да могат да работят по национални дела, те ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП), обясни неотдавна в интервю за БНР българският европейски прокурор Теодора Георгиева (Георгиева е част от централното ръководство на европрокуратурата, с 6-годишен мандат. В т.нар. колегия на прокураутрата влизат представители на 22-те държави, които участват в институцията). Тя каза още, че не е възможно шефът на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата. "Делата се разпределят на случаен принцип на 15 различни камари, които са съставени от трима прокурори от три различни държави плюс европейски прокурор, който наблюдава това дело. Във всеки един момент делегираният прокурор ще трябва да изпращат информация за състоянието на разследването, броя на заподозрени лица, за предстоящите действия, проектите на решения и т.н", каза тя.

По думите ѝ април-май 2021 г. е оптимистичният срок, в който Европейската прокуратура ще започне да работи по дела. Дотогава ще продължи решаването на организационни въпроси.

Правомощия

Европейската прокуратура може да разследва всеки вид измама със средства на ЕС, например измами с регионални фондове, средствата по линия на Общата селскостопанска политика и т.н. Това включва и злоупотреби с процедури за възлагане на обществени поръчки. Европейската прокуратура ще може също така да разследва сложни случаи на верижни измами с ДДС.

В случаи, когато това е оправдано, европейски делегиран прокурор от различна държава членка на ЕС може да бъде определен да води делото, като например от държава членка, където заподозреният има обичайно местопребиваване или националност, или където е възникнала основната финансова вреда. След като е определен компетентният европейски делегиран прокурор, той разпорежда мерки по разследване по своя собствена инициатива или издава указания на компетентните национални органи за това. Европейската прокуратура внася обвинителни актове в компетентните национални съдилища в съответствие с приложимото национално законодателство и Регламента за Европейска прокуратура.

Още по темата