Quantcast
3-ма пътни полицаи са арестувани за десетки подкупи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

3-ма пътни полицаи са арестувани за десетки подкупи

Те са наблюдавани 5 месеца от Вътрешна сигурност на МВР
Обновена
2 145
 Прокуратура на Република България

Прокуратурата и МВР арестуваха трима пътни полицаи за взети от тях десетки подкупи в Русенско. Те са наблюдавани, следени и филмирани поне 5 месеца от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. 

Задържането е станало само преди ден, при последно вземане на подкуп на пътя Силистра-Русе в района на гр. Сливо поле. Там двама полицейски служители от РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе осъществявали пътен контрол. По време на проверката те установили нарушение от водач на автомобил на Закона за движение по пътищата  (ЗДвП), но вместо да му съставят акт и той да заплати глоба в полза на държавата, му поискали сумата от 30 лева, която задържали за себе си, разказва държавното обвинение в специално съобщение.
Непосредствено след получаване на поискания подкуп полицейските служители са задържани. При извършен на мястото личен обиск сумата е намерена в униформата на единия от тях, твърдят прокурорите.

След въпросното 5-месечно наблюдение е установено, че двамата пътни полицаи и трети техен колега са взимали множество подкупи. По образуваното дело са повдигнати обвинения на:
Б.Б., на  44 г., командир на отделение в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 12 подкупа. 
Н.А., на 41 г., младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 5 подкупа. 
Е.М,. на 41 г., младши автоконтрольор в Група „Охранителна полиция“ в РУ-Сливо поле при ОД на МВР-Русе – за 9 подкупа. 
Тримата обвиняеми са задържани под стража с постановление на прокурор от Окръжна прокуратура – Русе за срок до 72 часа и се намират в ареста в Русе. 
В рамките на един ден - на 07.01.2021 г., са извършени общо 10 претърсвания и изземвания на адреси в  Русе и други населени места, както и лични обиски на лица. Разпитани са множество свидетели, включително пред съдия от Окръжен съд-Русе. Изготвени са експертизи и са приложени множество писмени доказателства към делото. 
За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода от 3 до 10 години, глоба - до 20 000 лева, лишаване от право да се заема определена държавна и обществена длъжност и да се упражнява определена професия или дейност.

Според събраните през последните шест месеца доказателства, тримата са вземали пари от шофьори, за да не им съставят актове. Най-често исканите суми били от 30 до 50 лева, но се е стигало и до 200 лв., каза по-късно на брифинг окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. „Установихме изключително безпардонна дейност от тяхна страна, нагло и провокативно поведение и изобщо поведение на полицейски служители, които по никакъв начин не отговарят на очакванията на обществото ни за работа на полицаи в държава членка на ЕС и то през 2021 г.“, добави още той. „Обикновено служителите си разделят в края на работната смяна между 100 и 150 лв., като както те се изразяват - направихме по две хубави надници за днес“, каза и наблюдаващият прокурор Радослав Градев.

„Служителите са подбирали служебните коли, които нямат камери за видеонаблюдение, за да имат възможност да не бъдат записвани нощно време на пътя, предимно по празнични дни, предимно в засилен трафик“, обясни комисар Стефчо Банков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР.

"Сега" припомня:

През годините МВР прави периодично подобни показни операции. Бяха провеждани включително експерименти, при които се пускаха контролни коли, които установяваха масова корупция на пътя. На няколко пъти бяха арестувани цели смени от пътни полицаи в операции, наричани "Палките". Обичайно всички случаи се разминават или изобщо без присъди, или само с единични условни наказания. 

Още

ГЕРБ даде Стойчо Кацаров на прокурор заради болница "Лозенец"

27.01.2022

321
Прокуратурата търси в чужбина еврото от чекмеджето на Борисов

27.01.2022

Екип на Сега

22130
Гешев се разболя от несподелената любов с ЕС и САЩ