Медия без
политическа реклама

3 години Сливен строи велоалеи за над 1 милион лева

Проектът с пари от ЕС е трябвало да приключи преди повече от година, но общината премахва този краен срок от договора

Фейсбук
В Сливен чак сега започна стоителството на велоалеи по европрограма "Региони в растеж", но не всички граждани са доволни от изпълнението.

Необходими ще бъдат 3 години и 1 месец, за да се построят около 10 км велоалеи в Сливен, които струват на данъкоплатеца 1 136 427 лв. с ДДС. Въпреки че обществената поръчка е възложена през април 2018 г. и задължава изпълнителя да приключи дейностите до 12 месеца, само дни преди да изтече този срок е сключен анекс, който на практика оставя договора без конкретен край. Сега общината се надява строителството да приключи най-късно до май другата година.

Проектът предвижда велоалеите в Сливен да минават по централните булеварди "Георги Данчев", "Бургаско шосе", "Христо Ботев", "Хаджи Димитър", "Панайот Хитов" и др. За част от тях ще бъде положена нова настилка, а други само ще бъдат начертани със съотвената маркировка. Трябва да се поставят и 6 велостоянки, както и пътни знаци. Цялото начинание се финансира от европейския бюджет по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020 г.".

За строител след конкурс е избрано Обединението "Сливен Транспорт", от което 90% се притежават от фирмите "БГ Ленд Ко" и "Копекс и Ко", а с 5% участват "Агробилд" и "Стойнорм". Договорът с изпълнителя е сключен на 13 април 2018 г. и гласи, че "срокът на изпълнение на всички дейности, идеен проект и СМР е до 12 месеца, считано от датата на подписването му". Отделно е посочено, че от датата на откриване на строителната площадка започва да тече и срокът за извършване на строителството, без да се брои периодът, за който има издаден акт за спиране на дейностите. Такъв обикновено се съставя, когато настъпят непредвидени обстоятелства като неблагоприятни геоложки условия.

Изненадващо обаче точно преди да изтекат тези 12 месеца за довършване на велоалеите, общината подписва анекс към договора с изпълнителя. На 10 април 2019 г. той е променен, като срокът за приключване на строителството остава 12 месеца, но се премахват думите "считано от датата на подписването". Това на практика означава, че строителните работи могат да продължат безкрайно, ако има издаден акт за спиране от общината или от самия строител. Към онзи момент на сключване на анекса в Сливен няма направен нито метър от новите велоалеи. В случаи на неизпълнение на договора в задължителните срокове се предвижда санкция от 30% от стойността на неизпълнената част.

НЯМА ВИНОВЕН

"Сега" попита община Сливен на какво се дължи забавянето на строителството на велоалеите и кога в крайна сметка ще бъдат готови. От пресцентъра отговориха, че проектът е забавен заради съгласувателни процедури, които не зависят от изпълнителя. Те дават пример, че е водена продължителна кореспонденция с Агенция "Пътна Инфраструктура", тъй като част от сливенските булевардите попадат в републиканската пътна мрежа и трябвало да бъдат отписани. Това обаче се случило чак през ноември 2019 г. с решение на Министерския съвет - година и половина след подписването на договора за новите велоалеи.

След което било необходимо съгласуване с електроразпределителното и газоснабдителното дружество, с "Пътна полиция" и областната дирекция на МВР. Чак тогава всичко необходимо за началото на строителните дейности било направено и те официално започнали на 13 май 2020 г - близо 2 г. след възлагането на обществената поръчка. От общината отговарят, че крайният срок за изпълнението вече е 3 май догодина. Няма обаче гаранции, че този срок ще бъде спазен, тъй като договорът вече позволява допълнително отлагане.

Такова може да се наложи заради недоволни граждани, които не желаят бул. "Панайот Хитов" да бъде стесняван от велоалеи. В понеделник те излязоха на протест, за да поискат общината да преосмили проекта за движение по булеварда. Внесена е и подписка срещу строителството. Получава се така, че сливналии са изненадани и недоволни от нещо, което трябваше да е готово преди повече от година по силата на сключен договор. Защо никой от общината не ги е уведомил толкова време за готвените промени остава абсолютна загадка.

РЕЦИДИВ

Оказва се, че консорциумът "Сливен Транспорт" е предпочитан кандидат за обществени поръчки за строителство в общината под Сините камъни. И също толкова често обаче не може да се вмести в крайния срок за изпълнението им. Обединението е спечелило и договор, финансиран от ЕС, за "въвеждане на мерки за достъпност на спирките на обществения транспорт" за 1 341 503 лв. с ДДС, който е трябвало да приключи през април 2019 г. Два месеца след този срок обаче е сключен отново анекс, с който се дава право на строителя да работи 12 месеца, без да се брои времето, в което дейностите са спрени поради възникнали пречки. Порати това ремонтът на спирките беше завършен чак през март т.г., или почти година по-късно от първоначално предвиденото. В този случай обаче изобщо не е ясно какво е наложило анекса за премахване на конкретния краен срок за благоустройването на автобусните спирки. 

Сходна съдба е имала и трета обществена поръчка със същите изпълнители, но този път обединени в дружеството "Сливен Партнърс". Тя е за реконструкция на централното кръстовище, известно като "Розова градина", между булевардите "Братя Миладинови", "Христо Ботев", "Георги Данчев" и "Бургаско Шосе" на стойност 2 786 507 млн. лв. Договорът за това е сключен на 31 октомври 2017 г., като срокът за приклюване на строителните работи е бил 180 дни. Незнайно защо обаче е сключено и допълнително споразумение, с което този срок става с месец по-дълъг - 207 дни.

КОЙ КОЙ Е

И двете дружества по закона за задълженията и договорите - "Сливен Транспорт" и "Сливен Партнърс" са съставени от 4 фирми. Водещи с по-голям дял са "БГ Ленд Ко" ООД и "Копекс и Ко" ЕООД, а останалите две са "Агробилд" и "Стойнорм".

Съдружник във фирмата "БГ Ленд Ко" е Велимир Магурев. Той е известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“. Сочен е за близък до екскмета Камбитов и е основен участник в поръчките по програмата за саниране. "БГ Ленд Ко" присъства и в списъка с горски заменки, след като получава 20 декара в Балчик за 171 568 (8.6 лв. на кв. м) срещу 70 декара в Рибарица, оценени на 221 135. Освен това участва с "Хидрострой" и отново с "Копекс и Ко" в консорцуима ДЗЗД „Горски път“. Само в рамките на една година от 2017 до 2018 г. това обединение печели обществени поръчки, възложени от Югозападното държавно предприятие – Благоевград, на стойност близо 8 млн. лв.

Другата водеща фирма "Копекс и Ко" е собственост на Чавдар Савов и Силвана Савова, които вероятно са съпруг и съпруга, съдейки по еднаквите фамилни имена. Впечатление прави, че тази фирма притежава 50% от дружеството "ГУСВ Инвест" ООД, където си партнира с държавното предприятие "Строителство и възстановяване". То е с принципал Министерство на регионалното развитие и представлява преобразуваните Строителни войски.

 

Още по темата