Медия без
политическа реклама

24 000 души у нас вече са под карантина

Поръчваме от Китай 1 милион теста за коронавирус и изпращаме самолет да ги вземе

27 Март 2020

Заявили сме 600 000 PCR теста и 400 000 бързи теста. Ще закупим още 1 милион маски и 50 респиратора. ЕС дава 140 милиона евро за разработване на ваксина. С колегите ми от ЕС се обединихме всички държави да подкрепим научните изследвания и да ускорим действията си в подкрепа на неотложното медицинско оборудване и предпазни средства. В контекста на препоръките на СЗО нашето решение е да се увеличи капацитетът на бързите тестове, с които в опеделен момент да започнем масов скрининг на гражданите си. България участва в обща европейска поръчка на ЕК за тестове, защитни облекла и медицински консумативи. Държавата няма да купува през посредници предпазните средства и тестовете. Това ще се случва легално и прозрачно на ниво държава-държава. Решенията за това ще се вземат от Министерския съвет. Щабът докладва, че към момента продължаваме да изследваме реално заболели с най-надеждните rt-PCR тестове, а бързите тестове, които са поръчани, ще са ни нужни след пика на епидемията, за да дадат информация за броя граждани, придобили имунитет.

Posted by Boyko Borissov on Friday, March 27, 2020

Над 24 хил. души са поставени под карантина в големите областни градове. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в Министерския съвет. Само преди няколко дни той съобщи, че карантираните хора у нас са едва 7000. "Към момента има образувани в прокуратурата над 200 досъдебни производства за нарушаване на мерките", добави Маринов.

По отношение на КПП-тата министърът заяви, че е запознат със затрудненията в движението и попълването на декларациите. "Мерките са нови за полицията и обществеността. В помощ на полицията са включени и служители те на ТОЛ системата, които насочват основно товарния трафик. На Владя има около 2 км. опашка, но в момента 12 служители проверяват 12 коли едновремено. Мерките са строги, но такива трябва да бъдат, за да издържим до края", изтъкна Младен Маринов.

Председателят на Националния оперативен щаб Ген. Венцислав Мутафчийски от своя страна обяви, че държавата поръчва от Китай 1 милион тестове от два вида. За целта България ще изпрати самолет дотам. По-късно Министерският съвет обяви подробности за тази сделка. На извънредно заседание правителството е одобрило договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. Съгласно договора със средства, предоставени по Оперативна програма „Региони в растеж“, Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. 

Личните предпазни средства, които ще пристигнат по линия на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, ще бъдат предоставени на служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция „Митници“, както и на служители на други институции, работещи на граничните контролно-пропускателни пунктове. На лечебни заведения, които осигуряват лечението на пациенти с COVID-19, ще бъдат предоставени респираторните апарати.

Преди това ген. Мутафчийски обясни, че има три основни начина за установяване на болните от коронавирус. Според Светованата здравна организация единственият достоверен начин за диагностициране на COVID-19 е real-time PCR тестова. "Те са бавни, изисква се апаратура и обучен персонал, но е най-надеждният метод", отбеляза той. По негови думи тези тестове могат да изследват между 1000 и 1200 случая, което прави около 30 хил. теста месечно. "Като цена това е 930 хил. лв. на месец. В поръчката на ЕК са отделени 600 хил. такива теста за България", посочи ген. Мутафчийски. 

При вторият вид тестове пробата се взема по същия начин, но идентифицирането става по-бързо. "Сега се разработват тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност. Тези тестове ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват обучен персонал, така че предвиждаме да се правят дори до 20 хил. дневно", заяви проф. Мутафчийски. Изчисленията показват, че са необходими на месечна база 300 хил. такива теста, което прави около 10 млн. лв. месечно. 

Тестовете, които са базирани на антитела, или т.нар бързи тестове, служат да се установи колко души са се разболели без да разберат и са придобили имунитет, обясни още ген. Мутафчийски. "Това се предвижда да бъде правено по 20-30-40 хил. на ден, което е около 10 млн. на месец" той. Според него и трите вида тестове са важни.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че по-масово тестване може да има през май, а засега щабът ще се ограничи до т.нар. представителна извадка, която да даде възможност да се прогнозира развитието на епидемията. "Поръчката от ЕК е за 600 000 бройки PCR и 400 000 бройки бързи тестове, които ще са за България", заяви премиерът. "Ще говоря днес отново с Европейската комисия дали е възможно към този един милион, да прибавим още половин милион от различните модификации", допълни той.

Борисов съобщи още най-важните решения, които са били взети на Европейския съвет снощи. Сред тях е противодействие на дезинформацията, работа за набавяне на медицинска апаратура за там където има нужда, увеличаване на капацитета за извършване на тестове. А едно от най-важните взети решения е да се подкрепят научните изследвания. Ще бъдат заделени 140 милиона евро за 17 проекта, включително и такъв за ваксини.

„Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания, да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в европейската научна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС. Ще работим с ключовите си партньори“, отбеляза Бойко Борисов.

„Призовахме лидерите и ЕК да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване в целия ЕС, което е най-належащият приоритетен въпрос. В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса и ще предприема действия за подобряване на положението. Ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки за бавене на лични предпазни средства и консумативи за тестове. Отправяме искане към ЕК да проучим начини за ускоряване на процедурите в това отношение“, коментира още министър-председателят.

Премиерът разказа и за разговор с австрийския канцлер Себастиан Курц, който се оплакал, че на страната му са нужни спешно предпазни облекла за хората от първа линия. "Оказва се, че нашите заводи, нашите облекла много бързо се е разпространило… Буквално Себастиан каза: “Бойко, искам днес да ни дадеш. Моля ти се, свършиха ни облеклата!”. А е Австрия – най-доброто място за живот. Така че тук ще направим услуга на нашите заводи и кроячници, защото казах, че ако си намерят плат, защото платът е кът – ние си го тъчем в България, имаме огромни възможности да шием облеклата. Така че, ако в ЕС има държави, които имат наличен плат, съответно да го докарат, да им го ушием и да им го изнесем", разказа Борисов.

Междувременно българският премиер разговаря и с Ангела Меркел. Конкретиката в диалога им очаквано се завъртя около две обсъждани вече теми - възможността защитни средства от България да бъдат доставени в Германия, както и нашата страна да закупи от новите тестове на Bosch, когато бъдат пуснати на пазара.

 

ПОЛЕТИ

Външният министър Екатерина Захариева пък съобщи, че от Делхи е излетял самолет на българска авиокомпания, с който в София се прибират 39 наши сънародници. На борда има и 11 граждани на Румъния и Унгария. Български туристи има и на полет от остров Бали, организиран от ЕС. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата