Quantcast

Медия без
политическа реклама

200 туристи се оказаха на улицата в Банско

19 Март 2020Обновена
EПА/БГНЕС архив
Банско е под строга охрана заради карантината.

Около 200 туристи са били настанени спешно в един от хотелите на Банско, след като са се оказали на улицата, съобщи БНР. Почти всички са чужденци.

Към момента не е ясно защо туристите са напуснали хотелите, в които са били и имало ли е организация за тяхното ескортиране. Съюзът на туристическия бизнес в града е организирал настаняването им.

Второ денонощие без подслон са останали и стотици българи, които са били освободени от работа заради стресовото приключване на зимния сезон. Някои са напуснали квартирите си, а други са били изгонени, защото хазаите им се опасяват, че те не могат да платят. Кметът на града обясни, че в единия от случаите наемодателите имали възрастни родители и се опасявали да не бъдат заразени. Той каза, че са осигурени общински жилища за нуждаещите се в кризисната ситуация.

Хората, които живеят в други населени места, настояват да им бъде направен преглед на контролно-пропускателния пункт от медицинско лице и да се приберат в къщи. Някои от тях са прекарали цялата нощ в колите си пред КПП-та на града. “Няма къде да се върнем – нито напред, нито назад“, разказват пред БНР. “Искаме да се приберем в Бургас и ако трябва да седим там под карантина, ние нямаме нищо против да ни затворят и да си седим вкъщи. Просто тук няма къде да останем. Защо нашата държава ни изолира в някакво пътно пространство, вечер става минус пет градуса“.

Община Банско обяви горещи телефонни линии в помощ на хора, имащи нужда от медицинска и хуманитарна помощ. Забранителните мерки в града станаха още по-драстични. Само по един човек от семейство може да отиде до хранителен магазин, аптека, бензиностанция или банкова институция. Засилено е присъствието на полицията и жандармерията около града заради опити да се пробие карантината през зелена граница.

ЗАСЕДНАЛИ

Шестима англичани, които са били на почивка в Банско, все още са на летището в София в очакване да отлетят. Това потвърди началникът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Снощи те са се качили на борда на самолет на нискотарифна компания, но след протест на останалите пътници са били свалени.

„Те не са заразени, а са под карантина. Имат предписание да напуснат страната по възможно най-бързия порядък“, коментира Мутафчийски.

ВЕЧЕРЕН ЧАС

Двама души - семейство, завърнало се от Сърбия в дома си в Елин Пелин, е със съмнения за коронавирус, съобщи кметът на града Ивайло Симеонов в профила си във Facebook. Направена им е била проба, която е положителна, очакват се резултатите от втора проба. Семейството се е самоизолирало в дома си в село до града, като не е общувало с никого.

В тази връзка в града е наложен вечерен час - от днес младежите и децата под 18-годишна възраст няма да могат да напускат домовете си.

Още по темата