Quantcast
2-ра градска болница ще има отделение за болни от коронавирус | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

2-ра градска болница ще има отделение за болни от коронавирус

85 от медиците в лечебното заведение са подали оставки
Обновена
4 216
 Илияна Кирилова

Във втора градска болница да работи едно отделение за пациенти с коронавирус. Това е предложила кметът на София Йорданка Фандъкова на здравния министър Кирил Ананиев и на директора на Столичната районна здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, които са дали своето съгласие. "Директорът на Втора градска доц. Узунов е започнал реорганизацията на отделението по пулмология, което е с отделен вход и то ще заработи след като се гарантира необходимият персонал", обясни още Фандъкова в личния си фейсбук профил.

Тя е категорична, че болницата разполага с необходимите защитни облекла и доставките ще продължат, като лично е гарантирала и допълнително финансиране за тези, които ще поемат заразените. "Отделението ще получи и още един апарат за обдишване, които ни предоставя една от големите частни болници", казва още столичният кмет.

"На твърденията на някои лекари, че не са подготвени да лекуват това заболяване, ще кажа само, че студенти по медицина и лекари от всички специалности се записват доброволци. Националният щаб изпрати инструкции към медицинския персонал затова какво лечение се прилага на база опит на китайските им колеги. Като съпруга на лекар знам какво означава лекарската професия. Знам риска за семейството, за близките, за дните отсъствие от вкъщи. За това не си подготвен, това е начин на живот, който приемаш. Да, всички искаме животът да продължи по-старому, но затова трябва да положим лични усилия. Всеки спрямо силите и възможностите си", пише Йорданка Фандъкова.

По-рано днес тя обеща, че "втора градска болница няма да приема болни от коронавирус, докато не бъде доставено необходимото оборудване и персонал", по повод недволството на медици от болницата и масовото подаване на оставки там.

„Ситуацията е необичайна. Всички ние сме в ситуация на извънредно положение и трябва да даваме максимално много информация. Надявам се директорът на болницата да е свършил своята част от работата. Обсъждането на това да имаме резервна клиника и болница в случай на нужда беше с него и със здравните власти. Никой насила никого не може да накара. Работата е доброволна. Това са опитни лекари и аз разбирам тяхното притеснение. Нужно е директорът на болницата да направи всичко, за да получат те необходимата информация“, съобщи кметът.

„Аз съм гарантирала на ръководството на болницата, че няма да има проблем с финансирането. Столичната община чрез бюджета си ще покрие всички разходи на болницата във всеки един момент. Всички необходими защитни средства и необходимата апаратура ще бъдат получени в рамките на дните, в които тече подготовката на болницата. Няма да се приемат болни с коронавирус във Втора градска болница, докато няма необходимото оборудване и персонал. Надявам се, че част от медицинските работници ще останат да работят там. Има отделения, които бяха преструктурирани и във ВМА, и в „Александровска“, и в „Пирогов“. Лекарите са обучени да реагират във всяка информация, защото не сме застраховани, че някъде няма да се появи коронавирус“, добави тя.

Националните телевизии цяла сутрин съобщават за сериозното недоволство във Втора градска болница в София, определена да се превърне в инфекциозна като една от мерките срещу коронавируса. Лекари и специализанти в лечебното заведение алармираха, че не болницата не е подготвена, тъй като не разполага с нужните специалисти и материална база. Немалко от тях вече са подали своите предизвестия за напускане. Пред Би Ти Ви шефът на болницата доц. Стефан Узунов коментира, че 85 души до момента са подали предизвестия за напускане, но 250 остават, което по думите му би следвало да е достатъчно, за да заработи утре болницата.

В писмо-декларация до управляващите лекарите и специализантите заявяват, че Втора градска болница е най-неподходящата да бъде преструктурирана в инфекциозна, защото няма необходимите битови условия и нужните специалисти. Лекарите уточниха, че не отказват да работят по принцип, а отказват да работят в тези условия. Според тях болницата не може да се грижи адекватно за болните хора, защото няма такава подходяща структура. "Тук инфекционист не е стъпвал от години", твърдят те. "Няма анестезиология реанимация, има две интензивни отделения - неврологично и кардиологично, където няма опит за лечение на дихателна недостатъчност. В пулмологичното отделение също няма опит за такова лечение", допълват те.

„Ние смятаме, че болницата ни няма необходимия ресурс да бъде преобразувана в инфекциозна. Тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия. Ние нямаме такова отделение. Имаме трима реаниматори, които са на график. За инвазивна вентилация имаме два апарата“, коментира и пред БНР Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница. По думите й все още не ясно кога лечебното заведение ще бъде преструктурирано в инфекциозно за пациенти с коронавирус. „Не е ясно колко време ще продължи обстановката. Персоналът в болницата ни е предимно застаряващ“, заяви тя. Екипът на Втора градска е имал две срещи със зам.-кмета и с РЗИ, но на тях лекаритр не са получили конкретни отговори. "Това доведе до още повече ескалация на нашето притеснение… Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън“, допълни Николина Колева.

"Няма деление. Ние не сме отделени от колегите. С тях работим вече 5 години заедно и моят апел към тях е да продължим да работим заедно за справяне с коронавируса", коментира Доцент Стефан Узунов - директор на Втора градска болница. "Ще се постараем до утре едно отделение да заработи за борба с коронавируса. Набираме лекари, медицински сестри, санитари за доброволци", каза още той.

Разбрах за проблема и съм тук за да говоря с колегите. В една такава ситуация те трябва да бъдат подкрепени. Обществото очаква от нас да сме на първия ред. Няма нищо страшно в това да излезем и да се борим. Мога да кажа, че ние лекарите трябва да излезем от домовете си. Ние трябва да сме в болниците, защото обикновеният човек разчита изцяло на нас”, каза д-р Асен Меджидиев от БЛС, цитиран от dariknews.bg.„Всеки един човек очаква от нас да го защитим. Това, че е една болница не е подготвена не е нещо ненормално. В Китай създадоха болници за дни без да са готови със специалисти в тях. Трябва да се действа адекватно и бързо. Това важи за цялото общество и най-много за нас. Правителството има огромния ангажимент да оборудва тези лечебни заведения”, добави още той.

Още

Кацаров: Това е бедствие, носете ги тези проклети маски

02.11.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

16212
НЗОК остави лекарите под дъжда при насрочени преговори

02.11.2021

1089
Навръх вълната буксуват и безплатните лекарства, и е-рецептите

30.10.2021

Екип на Сега

1570