Медия без
политическа реклама

10 души са осъдени заради неверни КПП декларации

МВР още проверява миналогодишните бланки, с които се преминаваше през пунктовете на блокираните градове

28 Яну. 2021
Илияна Кирилова

Миналогодишните декларации, с които преминавахме през контролно-пропускателните пунктове, когато областните градове бяха затворени заради пандемията от Covid-19, все още се проверяват от Министерството на вътрешните работи. До момента има влезли в сила 10 присъди за невярно попълнени данни, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски пред БНТ.

Броят на осъдените обаче е малък на фона на първоначалните числа, които МВР обяви веднага след премахването на КПП-тата навръх Гергьовден. За периода от 21 март до 5 май са установени 3750 души, които са декларирали, че отиват на работа, но всъщност нямат регистрирани трудови договори, а 528 от тях са регистрирани като безработни, съобщиха тогава от Пътна полиция. Предвид това не е ясно защо присъдите за невярно попълване на официалния документа са само 10 и дали не става дума за хора, нарушили наложената им карантина, което е довело до наказателна отговорност.

От седмици наред МВР облъчва обществото с твърдения, че хиляди българи са се запътили към затвора, защото са декларирали неверни обстоятелства в декларациите, които са оставяли на влизане и излизане в съществувалите месец и половина контролно пропускателни пунктове

Иначе всички присъди за нарушване на карантината са 697, каза още министър Терзийски. Досъдебните производства досега пък били над 3000. Както "Сега" писа някои разследвания и присъдите за нарушаване на карантината заради COVID-19 могат да доведат до дела срещу държавата. Всички оспорени предписания за поставяне под карантина, за които има постановени и достъпни в правно-информационните системи съдебни решения, са отменени, обяснява адвокат Силвия Петкова. Нейната кантора например е спечелила дело, тъй като карантината е предписана от инспектор от столичната РЗИ, а не от директора ѝ, каквото е изискването.

За нарушаване на карантина в закона беше предвидено едновременно административно наказание "глоба" и наказание "лишаване от свобода", налагано по реда на Наказателния кодекс. Недопустимо е обаче административнонаказателната и наказателната отговорност да се прилагат едновременно и това доведе до сериозно объркване при приложението на отговорността, защото правоприлагащите органи бяха поставени пред "избор" кой вид отговорност да ангажират, обяснява още адвокатката.

Разследванията и присъдите за нарушаване на карантината заради COVID-19 може да доведат до дела срещу държавата, по които в крайна сметка данъкоплатците да дължат солидни обезщетения. Карантината се прилага за болни, контактни и пристигащи от определени държави.

МВР ПРАВИ ИЗБОРИ

Организацията по изборния процес ще бъде за нас малко по-трудна с оглед условията за спазване на противоепидемичните мерки, коментира вътрешният министър предстоящите парламентарни избори през април. "Важно е да има доверие към нашите действия. Създаден е вече щаб. Ръководител е главният секретар на Министерство на вътрешните работи, подготвяме необходимите документи за координация с главния прокурор и с прокуратурите по места", каза още Христо Терзийски.

По негови думи през последните 6 години няма получени сигнали, "че директорите на областните дирекции на МВР оказват някакво влияние с цел ограничаване гласовете на някаква политическа сила" и отбеляза, че докладват при постъпване на сигнали за изборни нарушения".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?