Quantcast
10 души са осъдени заради неверни КПП декларации | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

10 души са осъдени заради неверни КПП декларации

МВР още проверява миналогодишните бланки, с които се преминаваше през пунктовете на блокираните градове
1 502
 Илияна Кирилова

Миналогодишните декларации, с които преминавахме през контролно-пропускателните пунктове, когато областните градове бяха затворени заради пандемията от Covid-19, все още се проверяват от Министерството на вътрешните работи. До момента има влезли в сила 10 присъди за невярно попълнени данни, съобщи вътрешният министър Христо Терзийски пред БНТ.

Броят на осъдените обаче е малък на фона на първоначалните числа, които МВР обяви веднага след премахването на КПП-тата навръх Гергьовден. За периода от 21 март до 5 май са установени 3750 души, които са декларирали, че отиват на работа, но всъщност нямат регистрирани трудови договори, а 528 от тях са регистрирани като безработни, съобщиха тогава от Пътна полиция. Предвид това не е ясно защо присъдите за невярно попълване на официалния документа са само 10 и дали не става дума за хора, нарушили наложената им карантина, което е довело до наказателна отговорност.

Иначе всички присъди за нарушване на карантината са 697, каза още министър Терзийски. Досъдебните производства досега пък били над 3000. Както "Сега" писа някои разследвания и присъдите за нарушаване на карантината заради COVID-19 могат да доведат до дела срещу държавата. Всички оспорени предписания за поставяне под карантина, за които има постановени и достъпни в правно-информационните системи съдебни решения, са отменени, обяснява адвокат Силвия Петкова. Нейната кантора например е спечелила дело, тъй като карантината е предписана от инспектор от столичната РЗИ, а не от директора ѝ, каквото е изискването.

За нарушаване на карантина в закона беше предвидено едновременно административно наказание "глоба" и наказание "лишаване от свобода", налагано по реда на Наказателния кодекс. Недопустимо е обаче административнонаказателната и наказателната отговорност да се прилагат едновременно и това доведе до сериозно объркване при приложението на отговорността, защото правоприлагащите органи бяха поставени пред "избор" кой вид отговорност да ангажират, обяснява още адвокатката.

МВР ПРАВИ ИЗБОРИ

Организацията по изборния процес ще бъде за нас малко по-трудна с оглед условията за спазване на противоепидемичните мерки, коментира вътрешният министър предстоящите парламентарни избори през април. "Важно е да има доверие към нашите действия. Създаден е вече щаб. Ръководител е главният секретар на Министерство на вътрешните работи, подготвяме необходимите документи за координация с главния прокурор и с прокуратурите по места", каза още Христо Терзийски.

По негови думи през последните 6 години няма получени сигнали, "че директорите на областните дирекции на МВР оказват някакво влияние с цел ограничаване гласовете на някаква политическа сила" и отбеляза, че докладват при постъпване на сигнали за изборни нарушения".

Още

Във вторник ще е ясно намалява ли се ковид карантината

12.08.2022

617
Демерджиев: Ако бях на мястото на Рашков, не бих арестувал Борисов

09.08.2022

5706
Демерджиев: Ще сменяме хора в МВР, ако не работим добре с тях

08.08.2022

1645