Медия без
политическа реклама

Министър Цоков призова да се вслушваме в гласа на учителите за промяна

"Националните ни геори и будители са заринати от празнословия в учебниците", коментира проф. Атанас Семов

01 Ноем. 2023
Илияна Димитрова
Проф. Галин Цоков поздрави учителите за Деня на будителите

Важно е да чуваме призива за промяна и развитие на учителите. Това заяви в словото си по случай Деня на народните будители министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. В него той се обръща към днешните будители - "учители, университетски преподаватели, научни изследователи, хора на изкуството и откриватели на таланти, защото те са онези водачи, от които зависят тържеството на знанието и духовността, както напредъкът ни като общество и държава".

По думите на проф. Цоков във времето на високите технологии е нужно да се променяме във всичко, включително и в работата и отношението към децата, учениците и студентите. "За да провокираме интереса към знание и наука, са нужни нови методи, креативност и иновативност. И много, много любов!", допълва той.

Министърът посочва, че България вероятно е единствената държава в света, която чества подобен празник - в който се почитат заслужилите българи: просветители, книжовници и революционери. "Традицията започва преди 101 години, когато министърът на народното просвещение Стоян Омарчевски внася предложение и Министерският съвет приема 1-ви ноември да бъде обявен за официален празник - Ден на народните будители. В мотивите за своето предложение Министерството пише, че това е: ”Празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България”. През следващите десетилетия първи ноември се превръща във всенароден празник, почитащ делото на българските книжовници, революционери и учители водещи българите в стремежа им към образование и свобода", казва той, добавяйки, че народните будители от периода на Възраждането и Освобождението са играли ключова роля в борбата за свобода, независимост, образователно и културно възраждане на българския народ. "Затова този празник е време за възпоменание и благодарност към тях и техните дела в полза на България. Поклон към всички будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност!", завършва министър Цоков.

 

Защо будителите не са в учебниците?

"Ние сме народ с изключителни качества. Много малко други народи има съпоставимо количество национали герои и будители. Ние имаме грях пред тях, защото ги забравяме", коментира пред Би Ти Ви конституционният съдия и университетски преподавател проф. Атанас Семов. по думите му те са изринати от обществения ни живот и са заринати от празнословия в учебниците.

Според него МОН нарушава закона за училищното и предучилищното образование, в който е посочено, че сред основите му цели е съхранение и утвърждаване на българската национална идентичност и самосъзнание. "Това е законова повеля, която нито една учебна програма не изпълнява", категоричен бе Семов. По думите му в учебниците по история няма дума за Баташкото кладе и никъде не се споменавала "Хвърковата чета" на Бенковски. В 12 страници за Ботев никъде не се споменавало и срещу кого се бори. "Учебниците са препълнени с излишни неща. Най-важните са представени по-толкова безличен начин, че не могат да докоснат дори тежко пристрастен патриот", посочи Семов. "Денят на народните будители е един изключителен български празник, какъвто другите народи нямат. Това е празник, който ни дава възможност да отчетем огромното значение за обществото на учителите. Тяхната работа граничи с героизъм. Те работят въпреки държавата и министерството си", подчерта той.

 

 

 

 

 

Ключови думи:

министър, будители

Още по темата