Quantcast
Следствието разпита енергийния министър за „Газпром" | СЕГА
facebook
twitter

България

Следствието разпита енергийния министър за „Газпром"

Росен Христов е призован като свидетел по разследване за доставките на газ
1 115
 БГНЕС
Росен Христов

Служебният енергиен министър Росен Христов се яви в Националната следствена служба, съобщи bTV. Той е призован като свидетел във връзка с разследването на прокуратурата по спирането на договора за доставките на газ от „Газпром Експорт“ и последващите месеци за купуването на газ от други компании.

"Мен лично като министър и гражданин най-много ме притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки резултата от високата цена", коментира Христов. Той обаче отказа да обсъжда детайли, за да не пречи на следствието.

По повод това, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че служебният енергиен министър трябва да си подаде оставката, Христов отговори: „Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. Може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на „Булгаргаз“ и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу „Продължаваме промяната“. Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на „Булгаргаз“.

През юли стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила на Върховна касационна прокуратура материали от извършена проверка за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД, съобщи БГНЕС. Проверката е била относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за Република България от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД.

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила на Върховна касационна прокуратура материали от извършена проверка за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД, съобщи БГНЕС. Проверката е била относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на достав

 

Още

Турция измества Русия като енергийна свръхдържава

22.01.2023

The Insider

6857
10 месеца след аварията положението с ПАВЕЦ "Чаира" е трагично

11.01.2023

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

23003
Шантажът на "Газпром" се провали

06.01.2023

Insider

21131