Медия без
политическа реклама

Следствието разпита енергийния министър за „Газпром"

Росен Христов е призован като свидетел по разследване за доставките на газ

10 Ноем. 2022
Росен Христов
БГНЕС
Росен Христов

Служебният енергиен министър Росен Христов се яви в Националната следствена служба, съобщи bTV. Той е призован като свидетел във връзка с разследването на прокуратурата по спирането на договора за доставките на газ от „Газпром Експорт“ и последващите месеци за купуването на газ от други компании.

"Мен лично като министър и гражданин най-много ме притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки резултата от високата цена", коментира Христов. Той обаче отказа да обсъжда детайли, за да не пречи на следствието.

По повод това, че по-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че служебният енергиен министър трябва да си подаде оставката, Христов отговори: „Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. Може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на „Булгаргаз“ и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу „Продължаваме промяната“. Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на „Булгаргаз“.

През юли стана ясно, че Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила на Върховна касационна прокуратура материали от извършена проверка за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД, съобщи БГНЕС. Проверката е била относно "конкретни факти и обстоятелства, свързани с диверсификацията на доставките на природен газ за Република България от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД.

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) е изпратила на Върховна касационна прокуратура материали от извършена проверка за доставките на природен газ от страна на "Булгаргаз" ЕАД, съобщи БГНЕС.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата