Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българска делегация ще преговаря в САЩ за новите изтребители

07 Май 2019
Илияна Кирилова

Делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и министерствата на финансите и на икономиката, предаде БНР.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да намалява способностите на самолетите. 

Първоначално България беше готова да даде милиард и 800 милиона лева, но парламентът прие възможност за повече пари. Решението, според министъра, трябва да отговаря на българските финансови възможности. Плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти, припомни той. 

Каракачанов се надява в рамките на т.нар. индустриално сътрудничество, да бъде изграден център за обучение на пилоти в новооткритото училище в Долна Митрополия. 

Американската фирма изрази преди месец готовност да предаде и 8-те самолета две години след подписването на договор. Първоначалните очаквания на министъра на отбраната са подписването за е през юни или юли. 

Още по темата