facebook
twitter

Горещи новини

България не подкрепя операцията на Турция в Сирия

Държа да кажа, че няма нищо извънредно, обяви премиерът след като докладва на държавния глава
2082
Илияна Кирилова
В 10.30 ч. Съветът по сигурност се премести внезапно при президента

България подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията на Турция в Сирия. Това каза в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов след среща при президента след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Премиерът заяви, че България настоява да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията е тази, която може да реши конфликта, допълни той. Операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза, коментира Борисов.

Над два часа и половина продължи тази сутрин обсъждането при премиера, а след това и при президента операцията на Турция в Сирия.

Премиерът Бойко Борисов събра Съвета за сигурност заради ситуацията с турската операция в Сирия. Заседанието започна към 9.10 ч. То беше свикано вчера от министър-председателя с обяснението че, "в рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност. Съветът по сигурност включва заместник-министър председателите, вътрешния министър, министъра на отбраната, на финансите, техни заместник-министри и главният секретар на МВР, началника на отбраната и ръководителите на службите.

Неочаквано бе обявено, че  в 10.30 ч.  участниците в Съвета отиват да се срещнат с президента Румен Радев в сградата на президенството. Появи се съобщение от правителствената информационна служба, според което "министър-председателят Бойко Борисов ще информира държавния глава Румен Радев за резултатите от днешното заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет". На срещата в президентската институция  присъстваха представители на изпълнителната власт и на службите за сигурност. Ситуацията по границата е спокойна - няма нищо извънредно. Това каза по-късно пред журналисти премиерът Бойко Борисов за Съвета за сигурност за ситуацията в Северна Сирия, цитиран от Агенция "Фокус". "Още четвъртък Външно министерство проведе консултации, сутринта имахме Съвет за сигурност. Държа да кажа, че няма нищо извънредно. Чухме се с президента и беше добра идея след като завърши Съветът за сигурност, да дойдем да го запознаем с това, което правим:специалните служби, МВР, Външно министерство, "Гранична полиция" и какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошия сценарий и какво е положението днес. Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно", каза още Борисов

10

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Сделката за F-16 укрепва връзките със САЩ

10.02.2020

Обновена

2842 67
Борисов: Зелената сделка е голям проблем за България

06.02.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

2054 36
US департамент пред СЕГА: Имаме достоверна информация за Миталов

07.02.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

13016 158

Коментари

Интервал

Ще има ли стенограма :) Сигурен съм, че ще е задълбочено, смислено, а и комично, разбира се ?

тютюн

Снимката днешна ли е? Има вид, сякаш ще му се търси наказателна отговорност.

Delius
снимка на Delius

"ръководителите на службите"

 

Службите?

 

Че и такива ли имаме още?

 

След "Оня списък"?

 

Или става дума за нашенските проксита на вашингтонските такива?

 

 

clavdivss
снимка на clavdivss

Отива да долага на новия сахиб на територията, защото усеща, че му идва края. Партньорите залагат на няколко коня в надбягването в подопечните васални републики. Нямам нищо против президента, но просто имам странното усещане за поредния месия "Небългарофил".

HBK

Факир. Осъждаме „операцията”, но подкрепяме „споразумението”. А всъщност операцията е за подкрепа на споразумението.

 

Декларацията на премиера дойде след декларациите на „началниците”. Мистър Тръмп и Фрау Меркел осъдиха операцията със същите мотиви (и дори със същите думи) като премиера.

 

Както и откъдето да бъде погледната военната инициатива на турския президент, тя си е интервенция. Спор няма. Спорът е дали има разлика между интервенцията на руския президент в близки (а също и в далечни) страни и тази на турския президент в съседна страна. Разлика има и тя е очевадна.

 

Малко по трудна е дилемата: къде е по-добро да се дянат сирийците прокудени от Родината им – в Европа (през страната ни) или в Родината им (макар и чрез интервенция). Отговорът не е толкова прост, колкото изглежда. Особенно пък, ако по една или друга причина, сирийците не искат ДОБРОВОЛНО да се връщат в родината си.

Вова

Погледнато през тесния български интерес,зоната която иска Ердоган решава проблема с миграционната заплаха по българо турската граница. 

Друг е въпросът,че това е прецедент от турска страна за  решаване на проблем ,чрез сила  и завземане на погранични територии. България не само е съсед на Турция,но има и гранични региони с преобладаващо турско население.

Няма гаранция,че утре турската страна няма да ни предяви ултимативни претенции.

Тка,че или гъвкава политика спрямо Турция,или формиране на  единен балкански блок срещу турската заплаха.

Любопитkо

Вт., 15/10/2019 - 13:31 (нов)

HBK 

Факир. Осъждаме „операцията”, но ....

 

Малко по трудна е дилемата: къде е по-добро да се дянат 

 

Моята дилема е дваж по-трудна - дали да ти кажа какво мисля за теб и за денонщното ти тролене  и да ме пратят в Сибир за вечни времена или смирено да те помоля да си легнеш, щото не си спал повече от 24 ч.

PlaNed
снимка на PlaNed

Интересно, кой ли се е "объркал"? 

Според БТА:

Баку, 15 октомври /спец. за БТА, Нахиде Дениз/ Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу благодари на българския премиер Бойко Борисов за подкрепата му във връзка със започналата миналата седмица турска военна операция в Североизточна Сирия. "Аз благодаря за подкрепата, която бе изразена от министър-председателя на България...

 

http://www.bta.bg/bg/c/BA/id/2089968

България е категорично против военните действия в Сирия и настоява операцията да бъде прекратена.

Този коментар направи премиерът Бойко Борисов, след като той и шефовете на специалните служби информираха президента Румен Радев какви са заплахите за България заради нападението на Турция над Сирия.
https://www.24chasa.bg/novini/article/7709431

Banshee
снимка на Banshee

HBK 

Факир. Осъждаме „операцията”, но подкрепяме „споразумението”. А всъщност операцията е за подкрепа на споразумението.

 

Декларацията на премиера дойде след декларациите на „началниците”. Мистър Тръмп и Фрау Меркел осъдиха операцията със същите мотиви (и дори със същите думи) като премиера.

 

Нататъка вече се разливаш в задължителности, но дотук - супер. :)

Samnenie

Късно е чадо. Умееш да се връткаш, ама туският ти приятел те изпорти на всеослушание.Язък, никаква конфиденциалност и лоялност.?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×