Медия без
политическа реклама

България не подкрепя операцията на Турция в Сирия

Държа да кажа, че няма нищо извънредно, обяви премиерът след като докладва на държавния глава

15 Окт. 2019Обновена
В 10.30 ч. Съветът по сигурност се премести внезапно при президента
Илияна Кирилова
В 10.30 ч. Съветът по сигурност се премести внезапно при президента

България подкрепя споразумението за бежанците с Турция, а не операцията на Турция в Сирия. Това каза в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов след среща при президента след днешното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Премиерът заяви, че България настоява да бъдат прекратени военните действия. Само дипломацията е тази, която може да реши конфликта, допълни той. Операцията сме категорично против да продължава, защото носи хуманитарна криза, коментира Борисов.

Над два часа и половина продължи тази сутрин обсъждането при премиера, а след това и при президента операцията на Турция в Сирия.

Премиерът Бойко Борисов събра Съвета за сигурност заради ситуацията с турската операция в Сирия. Заседанието започна към 9.10 ч. То беше свикано вчера от министър-председателя с обяснението че, "в рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност. Съветът по сигурност включва заместник-министър председателите, вътрешния министър, министъра на отбраната, на финансите, техни заместник-министри и главният секретар на МВР, началника на отбраната и ръководителите на службите.

Неочаквано бе обявено, че  в 10.30 ч.  участниците в Съвета отиват да се срещнат с президента Румен Радев в сградата на президенството. Появи се съобщение от правителствената информационна служба, според което "министър-председателят Бойко Борисов ще информира държавния глава Румен Радев за резултатите от днешното заседание на Съвета по сигурност към Министерски съвет". На срещата в президентската институция  присъстваха представители на изпълнителната власт и на службите за сигурност. Ситуацията по границата е спокойна - няма нищо извънредно. Това каза по-късно пред журналисти премиерът Бойко Борисов за Съвета за сигурност за ситуацията в Северна Сирия, цитиран от Агенция "Фокус". "Още четвъртък Външно министерство проведе консултации, сутринта имахме Съвет за сигурност. Държа да кажа, че няма нищо извънредно. Чухме се с президента и беше добра идея след като завърши Съветът за сигурност, да дойдем да го запознаем с това, което правим:специалните служби, МВР, Външно министерство, "Гранична полиция" и какви са ни опасенията, какъв би бил най-лошия сценарий и какво е положението днес. Няма никаква промяна от това, което е било миналата седмица или по-миналата. Нула мигранти на границата с Турция, по-голям натиск откъм Гърция, но там сме взели повече мерки и също е спокойно", каза още Борисов

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата