Quantcast

Медия без
политическа реклама

Брюксел дава карти за жп на над 14 500 млади европейци

14 Яну. 2019
Пресслужба на ЕК
Тибор Наврачич

Повече от 14 500 младежи на 18-годишна възраст ще получат карта за пътуване DiscoverEU, съобщиха от пресслужбата на ЕК. Подборът беше направен измежду почти 80 000 кандидатури. Младежите ще могат да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 г. за период до 30 дни. Във втория кръг на инициативата DiscoverEU на Европейската комисия бяха получени кандидатури от близо 80 000 млади хора от всички държави — членки на ЕС. Кандидатстването продължи две седмици и приключи на 11 декември 2018 г. Въз основа на критериите за предоставяне на картата и при спазване на квотата, определена за всяка държава — членка на ЕС, бяха избрани 14 536 млади европейци. За България са предвидени 168 билета.

„Чудесно е да виждаме как младите европейци се възползват от DiscoverEU, за да опознаят своя континент. Близо 180 000 младежи от цяла Европа кандидатстваха в двата кръга на инициативата през 2018 г. Благодарение на нея сме дали шанс на около 30 000 млади хора да опознаят културата и традициите в Европа и да изградят контакти с други пътуващи и с жителите на местата, които посещават. Вдъхновяващо е да видиш как младите хора опознават Европа, пътувайки.DiscoverEU им дава възможност да планират пътуванията си, да споделят преживяното в социалните мрежи и да създават нови приятелства.“, коментира Тибор Наврачич, еврокомисар, отговарящ за образованието, културата, младежта и спорта.

Със спечелилите във втория кръг ще бъде установена връзка, за да могат да резервират пътуванията си. Младежите ще могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум 5 души между 15 април и 31 октомври 2019 г. за период до 30 дни. Мнозинството от тях ще се придвижват с влак, като в извънредни случаи ще използват други видове транспорт. Освен картата за пътуване, младежите ще получат напътствия преди отпътуването и ще могат да установят връзка помежду си чрез социалните мрежи. Те ще бъдат информирани и за специалните възможности, от които могат да се възползват, например намаления на цените на билетите за музеи или културни обекти, участие в образователни дейности или мероприятия за добре дошли, организирани от жителите на местата, които посещават. 

Ключови думи:

ЕС, младежи, пътуване, DiscoverEU

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?