Медия без
политическа реклама

Борисов: Всички искат евтини цигари, ама после искат и високи заплати и пенсии

Тези, които не се съобразиха в цигарената сфера, са в арестите, в алкохолния бизнес – в арестите. Толкова успешно работят службите, похвали се премиерът

26 Февр. 2019
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Бойко Борисов и Сотир Цацаров по време на форума

Арести, затваряне на обекти и солени глоби – това стана с някои от големите играчи в сивия сектор на търговията с цигари и алкохол, и същото чака тези, които не спазват законите в горивния бизнес. Това се закани премиерът Бойко Борисов по време на форум, посветен иначе на борбата с контрабандата на тютюневи изделия.

По думите му, за периода 2014-2019 г. приходите от алкохол, цигари, месо и захарни изделия са се повишили с 50% до 43,9 млрд. лв.

„Тези, които не се съобразиха в цигарената сфера, са в арестите, в алкохолния бизнес – в арестите. Толкова успешно работят службите – моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло”, подчерта Борисов, цитиран от bTV.

Според него контролът над търговията с горива ще е пълен на всички етапи. За целта всички областни дирекции на МВР ще правят всекидневни отчети на проверените обекти и статута им. Премиерът анонсира и „тотално видеонаблюдение” на пристанищата „Росенец” (използвано от „ЛУКойл” – б.р.), Бургас и Варна.

„Не може да искаш да правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идва танкер, може преди или след това”, заяви Борисов. Той припомни и друг сюжет, свързан с конкретни играчи от сектора: „2008 г., 2013 г., финансов министър и премиер (Пламен Орешарски - б.р.) на едни от компаниите им признава половин милиард загуби, следващите 5 години няма данъци”.

Министър-председателят обяви, че от петролната и газова асоциация са предоставили списък със съмнителни бензиностанции, които в момента се проверяват от полиция, НАП, пожарна и други институции и резултатите ще бъдат оповестени утре.

Нелегалните цигари

На форума беше отчетено ниво на контрабандните цигари от 4,4%, което е исторически минимум.

„Искам да отбележа два момента. Първият е разбиването на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто капацитет конкурираше легалните производители. Вторият е, че бяха приети изменения в Наказателния кодекс, които позволиха да бъдат инкриминирани производството и разпространението на нелегални цигари”, посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Борисов отбеляза, че „най-добронамерено” е предупредил играчите от цигарения сектор, че ще има мерки срещу сивия сектор.

„Има складове, които стоят по месец затворени – знаят, че стоят данъчните и митниците до тях и просто не работят”, похвали се премиерът.

Дисциплина за всички

„Всеки иска вместо 6 лв. да даде 3 лв. за кутия цигари, ама същите хора искат пенсиите и заплатите да се увеличават”, коментира Бойко Борисов.

Той посочи и, че съпротивата срещу новите правила за касовите апарати се дължи само на желание за укриване на оборот и отсрочката за бизнеса не означава, че ще има промяна: „Всички ходите в ресторанти, всички ходите в хотели и знаете къде колко касови бележки се издават. После излизат и казват „Държавата да ми направи пътя”, „Държавата да ми направи канализацията”, „Държавата да ми направи осветлението пред обект”. Онлайн търговията също считат, че не трябва да плащат данъци”.

По думите му „държавата се дисциплинира” и вече и службите си сътрудничат в обмена на информация, вместо да си пречат, както е било преди: „Всички известни имена на контрабандистите бяха агентура – някои не са вече между живите”.

Още по темата