Quantcast
Борисов отлага решението за мерките до 31 януари | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

Борисов отлага решението за мерките до 31 януари

Ние сме оазисче, но трябва да се пазим от новия щам, обяви премиерът
Обновена
3 112
Брифинг на Министерството на здравеопазването

Брифинг на Министерството на здравеопазването за ситуацията с коронавируса

Posted by bTV Новините on Wednesday, January 20, 2021

Докторите много рязко опровергават оптимизма, който имаме за резултатите в България, ще изчакаме до 31 януари преди да решим ще има ли ново разхлабване, обяви премиерът Бойко Борисов, след като отново превзе редовния брифинг на здравния министър. От думите на премиера се разбра, че в правителството днес е имало жесток спор между министрите и щаба за евентуално облекчаване на ограниченията, но е надделяла позицията на лекарите, че колкото и у нас в момента да е спокойна обстановката, в Европа тя е твърде тревожна заради т.нар. английски щам. Щамът вече е и в България, потвърди шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

"В Европа новият щам се разви със страшна сила въпреки пълния локдаун. Ние сме си дали като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим със здравето е единствено образованието - по определен ред и учениците от пети до 12-и клас ще започнат да се въртят на присъствено обучение. Считам, че това го дължим на това поколение, за което е проблем месеци наред да не ходи на училище", посочи премиерът. От думите му не стана съвсем ясно дали към компромисния вариант се обсъжда и отваряне на фитнесите, тъй като те веднъж бяха споменати (здравният министър също определя спортуването като приоритет наред с училищата), но друг път се говореше само за учениците.

"Рискът при новия щам е огромен. Още повече, че проф. Мутафчийски говори за акумулирано стоене в едно помещение, което е нов фактор при новия щам. До 31 януари ще наблюдаваме ситуацията. Проблем е, ако разхлабването на учениците, на фитнесите - това, което сме намерили като компромис с докторите и министрите, доведе до леко повишаване. За радост празниците и отварянето на училищата и детските градини за малките не повишиха заболяемостта", коментира Борисов. Довечера ще говорим отново по темата, ще видим какво ще кажат и колегите в Европа, напрежението там расте, хората там от много време са затворени по домовете си, обясни той и изтъкна, че "ние сме като оазисче по мерките". Рискът този оптимизъм да ни накара да отпуснем много мерките може да доведе до голяма заболяемост, която да не може да се овладее, предупреди премиерът. Само си представете, че днес обявим това, което е в Германия, Франция, Холандия, Белгия - в 18:00 часа да сме си по къщите, сравни няколко пъти той и подчерта, че тук максимално се щади психическото здраве на хората.

Спорът е голям, удължаването на мерките след 31 януари означава нови 100 млн. лв., нови нотификации и пр., каза Борисов. С докторите се разбрахме още десет дни да наблюдаваме данните и възстановяването на мощността на медицинските екипи и след 31 януари ще вземем решение какво друго можем да отворим освен учениците и за колко, с ясното съзнание, че ако кривата тръгне нагоре, с тези мерки веднага можем да я обърнем, посочи премиерът.

"Дойдох на днешното съвещание много по-оптимистичен, защото всяка вечер ми се дават данните, но това, което Кунчев ми разказа снощи от срещата с колегите си в Европа, това, което Балтов и Мутафчийски ми казват за болниците... Даже се изпокарахме с министрите - виждате колко много хора не работят", коментира Борисов. Няма как да сме единствената държава, която при тези жестоки мерки в Европа отваря, каза още той. По повод предстоящото довечера заседание на Европейския съвет, Борисов смята, че трудно ще мине решение да се въведат ограничения на европейско ниво за пътуване за неваксинирани.

 

Борисов връща топката към ресторантьорите

 

На въпрос как ще усмири ресторантьорите, които заплашват с гражданско неподчинение, Борисов обяви, че това е тяхно право. Ако ситуацията върви така и с бранша се разберем при някакви условия да работят, това ще бъде разговор на експертите преди 31 януари, коментира той. На няколко пъти обаче премиерът повдигна въпроса защо 30-40 хиляди души в бранша не работят заради мерките, а само 6300 са поискали помощ. "За съжаление много от тях са работили в сивия сектор и сега не на собствениците, а на работниците в тези заведения няма как да им дадем пари", посочи премиерът. От години е известно, че "Хотелиерство и ресторантьорство"  е най-сивият сектор в България - в него масово се работи на половинчасов работен ден с цел пестене на осигуровки, през лятото винаги има кампания за наемане на евтин персонал от трети страни, средното заплащане редовно е под минималното за страната. В момента това е един от много малко сектори, който има право на подпомагане по няколко схеми.

 

У нас 10 души заразяват 5-6 души, във Великобритания - 27

 

Продължава да се запазва трайна тенденцията излекуваните да са няколко пъти повече от заразените - за последната седмица оздравелите са 31 456, а новите случаи - 2993, обяви в началото на брифинга министърът на здравеопазването. 29% е заетостта на леглата, в София област е най-висока, следвана от София-град. При интензивните легла заетостта е 43%, като най-висока е в София област, Силистра, Ловеч, Видин. През последната седмица за пръв път от месеци имаме област в жълтата зона - със заболяемост между 20 и 60 на 100 000, това е област Разград, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока е заболяемостта във Враца - 186, Бургас и Плевен - 169 и Перник - 163 на 100 000. Най-ниска е в Разград - 59, Смолян - 71, Търговище - 62 и Велико Търново - 85 на 100 000.

На фона на този сравнително оптимистичен фон у нас, това, което се случва в Европа не е никак оптимистично, коментира Кунчев. Изключително притеснени са колегите от случващото се във Великобритания, а вече и в Ирландия, подобна е картината в Нидерландия, обясни той. "В рамките на 4 седмици новият щам от 10-15% успя да заеме дял от над 75% във Великобритания, в Ирландия - от 2-3 на сто достигна 40 на сто, всъщност всички, които излизат положителни, са вече с новия щам. Подобна е картината, но с по-ниски темпове в Нидерландия", описа главният здравен инспектор. Хубавото при новия вариант е, че той не води до тежки последствия, лошото е, че той е в пъти по-заразен на база на високата концентрация в носоглътката - 10-100 пъти повече, каза Кунчев. В момента у нас 10 души заразяват 5-6 души, а във Великобритания 10 души заразяват 27, това предстои да се случи в Европа и то идва към нас, предупреди той.

От чисто медицинска гледна точка ние се намираме в чудесна ситуация, но ако прибързаме и предприемем към крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с ефекта от разпространението на новия щам, каза още главният здравен инспектор. Резултати от секвенирането на вируса у нас все още няма, но няма съмнение, че новият вариант е тук, заключи той. По-късно шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов потвърди, че английският щам е установен при пациенти на института, пътували до Великобритания.

 

ДИНАМИКА

Шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски направи интересна равносметка на заболяемостта и смъртността в последните месеци в България.

Изходните нива на заболяемост на 1 октомври бяха 35 на 100 000 заболяемост на 14-дневна база, на 23 ноември достигнахме пик - 667 на 100 000 заболяемост, след което въведохме мерките и започна постепенно намаляване на случаите - в момента имаме 108 на 100 000 заболяемост, т.е. в момента тя е три пъти по-висока от началното ниво, коментира шефът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Очаквахме резултат от мерките при твърдост около 65-70% по скалата на Оксфорд между втората и третата седмица. Отчетливите резултати дойдоха най-ясно след около 4 седмици, посочи той.

При починалите изходното ниво на 1 октомври беше 1.2 на 100 000, сега е 10.2, а пикът беше на 8 декември - 27.7 на 100 000. Спадът в смъртността започна 16 дни след спадането на върховния пик на заболяемостта, но в момента нивото е около 9 пъти по-високо от началните стойности, каза още шефът на НОЩ. 0.79 е репродуктивното число към вчерашна дата. Сега трябва да го умножим по седем, за да видим какво ще стане с навлизането на английския вариант, но заради изчерпване на здравните ресурси, то неминуемо загубите ще бъдат по-тежки, посочи Мутафчийски и подкрепи Кунчев, че трябва много да се внимава с разхлабването на ограниченията.

 

"Те се засилват към мен, аз ги отблъсквам"

 

Попитан защо продължава да не спазва дистанция при посещенията си из страната, премиерът коментира, че ако трябва него да глобят, трябва да глобят и половината държава "за какво ли не", като не пропусна да отбележи, че два пъти е глобяван досега. "Спазвам дистанция, как да не спазвам - това, че някой се засили до мен да дойде, аз го отблъсквам", каза Борисов. След като той си излезе, въпрос по темата бе зададен и на здравния министър, но той отказа коментар с аргумента, че не министърът налага глоби, а съответното РЗИ. Началникът на РЗИ-тата - Ангел Кунчев, тактично запази мълчание, както прави и при другите случаи, в които премиерът видимо не спазва наложените от правителството му изисквания.


 

 

Едно или две убождания

 

В правителството има спор как да се плаща на лекарите, които поставят ваксините, стана ясно от думи на Борисов. "Обсъдихме с министър Ангелов да се дават по 10 лв. на ваксина на екип - лекар и медицинска сестра, за да се включат и личните лекари, а в болниците да се направят звена за ваксинация, така че колкото повече ваксини идват, да могат да се поставят. Ще спорим дали за две убождания ще са 10 лв., защото 3 млн. (дози) са 30 млн. (лв.) отгоре", каза премиерът. Когато бе обявена в началото на януари, сумата беше за доза. Сега излиза, че е за две дози.

От обясненията на зам.-шефа на БЛС Николай Брънзалов се разбра, че в екипа е добре да има 2-3 души, защото "не става дума само за едно боцкане", а за логистика, преглед, наблюдение на пациента, попълване на документи.

 

ВАКСИНИ

Очакваме от "Пфайзер" 83 000 дози през февруари, 104 000 през март, обясни шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. От "Модерна" очакваме 54 000 до края на март. Следващата седмица се очаква и решението на Европейската агенция по лекарствата за "АстраЗенека". Имаме индикации, че при положително становище, през февруари-март ще получим стотици хиляди дози, каза Кирилов. Ако бяхме се увлякли да ваксинираме с всички налични дози, щяхме да имаме недостиг за ваксинирането на 17 000 души, коментира здравният министър.

 

Още

Българският COVID модел: Правила има само ако не пречат
Здравният министър: Вместо ваксини получихме учтивост

25.02.2021

Обновена

6465
България остро си поиска забавените ваксини от АстраЗенека

24.02.2021

Обновена

5176