Медия без
политическа реклама

Болничен шеф: Днес заведенията и училищата трябваше да затворят

Ще бъдем с по-високи нива от последната вълна, прогнозира шефът на кардиологията на "Александровска"

02 Март 2021
УМБАЛ

"При днешните данни за новозаразени с Covid-19 реакцията би трябвало да бъде връщане на мерките - да се затворят заведенията и училищата". Това каза пред БНР доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в Александровска болница. 2588 (16%) са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 179 теста (най-голям брой заразени за едно денонощие от 15-и декември 2020 г. и най-висок процент позитивни тестове от 31-ви декември). 

"Ние така и не можахме да достигнем до ниво, което да ни позволи безопасно да отворим училищата. Децата бяха пуснати в класните стаи твърде рано. В момента берем плодовете на това, което беше направено преди три седмици. Сегашното разхлабване ще го усетим след още три седмици", обясни доцентът.

В Covid отделението на "Александровска" през последната седмица се е увеличил рязко броят на приетите болни, които са в доста сериозно състояние:

"Очевидно, че това, което се пише за разликата в клиничното протичане на различните щамове, явно е така - има разлика, и то не е към по-добро".  Според него няма нищо нелогично и изненадващо в това, което се случва: "Влизаме устремно и този път ще бъдем с по-високи нива, защото тръгваме от изходно по-високи нива, от предишната вълна".

Доц. Василев акцентира, че ефектът от ваксинирането не може да бъде усетен сега, защото още е много малък броят на хората с Covid ваксина.

"Ваксините действат ефективно, затова смятам, че всеки българин трябва да бъде ваксиниран", подчерта той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?