Медия без
политическа реклама

Безплатните тестове за COVID-19 се оказаха почти невъзможни

Повечето лаборатории държат високи цени на PCR изследванията

29 Апр. 2022Обновена
БГНЕС

Противоепидемичните мерки у нас остават в историята от 1 май с отмяната на зелените сертификати на влизане в България, но коронавирусът не си е отишъл, а в страната продължават да се правят по около 10 000 теста ежедневно. Въпреки това безплатното изследване при проява на симптоми на COVID-19 вече месец е почти невъзможно.

Проблемът се появи след отмяната на извънредната епидемична обстановка от 1 април. Без нея личните лекари изгубиха правото да назначават безплатно PCR изследване на пациенти с определена симптоматика, подсказваща коронавирусна инфекция. Такива тестове вече може да изпише само специалист, но за да отиде пациентът при него, трябва първо да получи направление от личен лекар. Допълнително хората се затрудняват и от това, че личният лекар може да направи бърз тест на пациента си, но не може да го регистрира в националната система, за да се генерира зелен сертификат. Този тест също не се покрива от касата, а е за сметка на пациента.

Заради всички тези проблеми омбудсманът Диана Ковачева изпрати вчера препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев, в която настоява да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове, както и до лекарствени продукти за домашно лечение на COVID-19, заплащани от здравната каса.

Сегашните правила са предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти (например по „Пневмология и фтизиатрия“), неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед, коментира омбудсманът. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск за останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания, напомня тя. Ковачева смята, че правата на пациентите се нарушават и защото бързите антигенни тестове също се извършват само в лицензирана лаборатория срещу заплащане.

Недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти и здравноосигурени лица, като същевременно може да стане причина за нарастване на заболеваемостта и нова епидемична вълна, предупреждава омбудсманът. Тя посочва и друг проблем - невъзможността за предписване и получаване на лекарства за домашно лечение на COVID-19, заплащани от НЗОК. Тези лекарства преди се даваха от ковид зоните, но те бяха закрити.

 

ЦЕНИ

На фона на тези проблеми, цените на PCR тестовете остават прекомерно високи - 80-90 лв., с едно забележително изключение, показва справка в ценоразписите на големите вериги. Една от тях е успяла да сведе цената на теста до 54 лв. Цената на тези изследвания беше доста оспорвана в разгара на пандемията, като никой така и не обясни защо тестовете са толкова скъпи у нас, при положение че касата плащаше на изпълнителите по 60 лв. на тест, а според сведения от бранша себестойността на един тест не надхвърляше 50 лв.
 

ДАННИТЕ ЗА ДНЕС

Новите случаи на заразени с коронавирус през последното денонощие в страната са 588, а починалите, които са били и заразени са са 14, според данните от Единния информационен портал. Вчера тези числа бяха съответно 741 и 8.

Направанети тестове са 8856 теста, т..а 8,3% са били позитивни.

Сред новозаразените 371 човека са били неваксинирани (63,10%), а от починалите - 13 (92,86%).

Приетите в болница са 97 човека, от които , като 74 от тях са неваксинирани (76,29% . Общият брой на хоспитализираните у нас, които имат ковид, е 913 души, включително 86 в интензивни отделения.

Излекуваните за последното денонощие са 3593, докато поставените дози ваксини срещу коронавируса са 1559.

 

 

Ключови думи:

COVID-19, PCR тест, лаборатория