facebook
twitter

Горещи новини

АПИ: Няма пропадане на Северната тангента на София

10600

Няма пропадане на Северната скоростна тангента и никаква опасност за моста над река Искър. Извършен е оглед на съоръжението и шофьорите трябва да карат спокойно, съобщиха от пътната агенция.

За подобряване на кофражните панели под моста на фирмата-изпълнител на обекта е разпоредено да предприеме всичко необходимо. Те изпълняват функцията на оставащ кофраж, не са част от носещата конструкция на съоръжението и нямат никакво предназначение за неговата устойчивост. Всички дейности ще бъдат изпълнени за сметка на строителя.

Тази сутрин пред БТВ Борис Бонев от гражданско сдружение обясни, че при преминаване под моста на река Искър хората са забелязали, че голяма част от панелите, които са под мостовата конструкция са напукани и част от тях са паднали.Това се случва само 3 години, след като трасето беше открито официално. 

"Вече имаше гаранционен ремонт на Северната скоростна тангента, едва три години след откриването ѝ, въпреки че струваше 180 млн. лева. Дори и да е малка вероятността, ако един такъв панел падне върху преминаващ човек под моста, може да се случи неприятен инцидент. Нов обект за 180 млн. лева не би трябвало да изглежда по този начин", категоричен е Бонев.

Инж. Иван Досев от АПИ обясни, че кофражните панелки не са носещи конструктивни елементи. Според него те вероятно са паднали още при наливането на бетона, това не се е случило след пускането на строителството. "Тези панелки имат конструктивна армировка, която е изчислена така, че да може да издържи теглото на бетона преди да е стегнала пътната плоча. Вероятността да падне е малка, тъй като има армировка, която не се е скъсала, това нещо не носи никаква тежест и върху него няма натоварване”, твърди инж. Досев.

На 28 април 2016 г. премиерът и регионалният министър откриват северната тангента. Тя трябва да свързва северозападните и югоизточните квартали на София. Заради скоростната отсечка обаче са премахнати старите пътища, а нови няма. Въпреки че се намират само на 50 метра от тангентата, жителите на квартал „Бенковски” трябва да се качат на скоростния път по два маршрута: единият е дълъг 10 километра, а другият - 8.

Готови детелини има - подходи към тях - не. По картите има няколко несъществуващи улици, които са дадени за връзка с тази магистрала. След протестите на жителите от "Бенковски", "Нови Искър", "Илиянци" и "Требич" от Министерския съвет отпуснаха пари за улици. Ангажимент на столичната община е да изгради уличната мрежа и локалните трасета, които обслужват малките населени места и селата, които са в рамките на София, твърдят от МРРБ.

Три години по-късно изградени отсечки няма, а кога скоростната тангента ще се свърже с пътната мрежа на София - не е ясно.

41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Директни полети между София и Загреб започват от 1 май

21.02.2020

45
Дете пострада при инцидент с трамвай в София

21.02.2020

1030 3
Шефът на АПИ изпълни Борисовата заповед и отиде по софийските села

19.02.2020

Обновена

17974 82

Коментари

Страници

Тодор1

Дано скоро падне и главният им майстор

Kornelia.Nini

***

цензура

Абсолютно! Да не си представяме какво гоно щяха да изакат за няколко млрд. лв ?

Шумахер
снимка на Шумахер

Напомням предишен мой пост, в който цитирах 20-годишен семеен приятел, строителен инженер, че "една магистрала може да се построи и с 15% от средствата, предназначени за нея."

Мисля, че това може да послужи за повод да се замислите защо правителството строи магистрали като изоглавено.

Хулиган

Когато едно правителство е имало късмета да случи на любезно и благосклонно население, резултатите рано или късно стават видими...

http://www.drago.info/index.php/2018/08/29/obshtes...

G0g0

ХОРДА бе, Хорда се казва! Стига сте цитирали еднокнижния!

Johnny2965

Какви са тези "куфражни панелки"???

Не знае ли пишещият, че думата е кофраж (coffrage)???

Kornelia.Nini

Не знае ли пишещият, че думата е кофраж (coffrage)???

Може пък за пишещият да идва от "куфар"!

Той отде да знае?

Evasion

След протестите на жителите от "Бенковски", "Нови Искър", "Илиянци" и "Требич" от Министерския съвет отпуснаха пари за улици. Ангажимент на столичната община е да изгради уличната мрежа и локалните трасета, които обслужват малките население места и селата, които са в рамките на София...Три години по-късно изградени отсечки няма, а кога скоростната тангента ще се свърже с пътната мрежа на София - не е ясно.

данчето от Самоков вика, че то и преди си било така... да каже поне къде са парите, които министерския съвет и даде, за да изгради локалните трасета... цацаров и и сметната палата мързи ли ги да я попитат?!? 

bilbotorbins

Издържала е цели три години без ремонт! Браво! Това май трябва да се запише като най-качественото съоръжение построено по времето на Винету.

Седем с един...

Ааа, не! Имаше няколко пропадания и дупки, ама миналата или по-миналата година, така че това не е сефтето...

Manrico
снимка на Manrico

Ще изтрае още няколко месеца до изборите. А Мая Манолова като спечели като кандидат на БСП, ще оправи всичко.

скайспирит

Не, само не и преди изборите! Да не се наложи да връщаме Цецо? ?

Паисий2

Гого, то според математиката е така, ама по герберски е тангента още от започването на строителството! Въобще това съоръжение е едно голямо недоразумение! От Цариградско шосе за да стигнеш до Люлин трябва три пъти да се въртиш из разни детелини, при това за 100 метра се качваш на натовареното Ботевградско шосе само за да се пречкаш на трафика там!

Sir Mano

Колеги, пак стария спор - тангента ли е или е хорда! Зависи от гледната точка:

 

1. Ако се гледа спрямо околовръстния пръстен е ХОРДА.

2. Ако се гледа спрямо София-град е допирателна - ТАНГЕНТА

 

Ам пък някак си дразни ухото като му речеш СЕВЕРНА СКОРОСТНА ХОРДА - някак си никакво звучи :)

Седем с един...

Айде не се карайте! За да удовлетворим всички, ще я наречем ХОРДОТАНГЕНТА...

фен

Поздравления за строителите!

Все пак цели три години е издържал обекта. Браво.

Това си е истински подвиг, предвид факта, че строителите е трябвало да отчисляват над 70% към Боци Крадливото и неговото ОПГ. 

 

Justinian2
снимка на Justinian2

На Батката хордата клюмнала ! Хи хи хи...?  За него има един лаф , който по принцип е за некои жени , т.е. става и за НЕГО.  " ... да хване - ще изсъхне !"   Когато дебили управляват държави , съхнат им тангентите. И не само...

PlaNed
снимка на PlaNed

 "Тези панелки имат конструктивна армировка, която е изчислена така, че да може да издържи теглото на бетона преди да е стегнала пътната плоча. Вероятността да падне е малка, тъй като има армировка, която не се е скъсала, това нещо не носи никаква тежест и върху него няма натоварване”, твърди инж. Досев.

Някой ловък преводач, да помогне?

Sir Mano

Колега, става дума за кофражните платна .... не са си правили труда да ги махат след като е стегнала плочата - махнали са само подпорите. За три години, в следствие на линейни температурни разширения  са започнали да се отлепват. За останалото е виновна гравитацията.

protor

ХУБАВОЕ. Още не е завършено.

Ruja

Хорда е! От каквато и гледна точка да го гледаш. Пресича София-град от север на изток. От едната страна са кварталите Чепинци и Враждебна, от другата страна са кварталите Челопечене, Кремиковци и Сеславци. Не е допирателна на околовръстното.

First Strike

Нормално. Навсякъде по света пропадат пътища, нали? Нищо обезпокоително. Ще го опраим с "Капчица". 

mi6osp.

Когато се крадат 80 % от средствата за строежа, трайността на построеното е 20% от нормалната.

ПГеоргиев

Стига бе, аз тъкмо преди месец го похвалих, че сега от Люлин до Враждебна се стига за 10 мин. и някой взел да трие с гумата тангентата (хордата).

P.S. Този спор хорда-тангента ми звучи като оня абсурд от 1990 г. президент или председател. Накрая соломоновски решиха председател-президент.

Та това е Северна скоростна тангента-хорда.

Звън®
снимка на Звън®

Описаното в статията пропадане не е уникално явление. То е характерно за почти всички северни тангенти, разположени над 39 ° северна ширина. Явлението за първи път е описано от руския учен и пътен инженер Колмогоров - Тяншанский Дмитрий Степанович. И досега не е ясно какво точно го предизвиква. Най-вероятната обяснителна хипотеза посочва като дегенеративна причина кориолисовото ускорение, което както ясно дори от фолклора, не прощава никому. Световната организация на пътните инженери и проектанти препоръчва при пропадане на северна тангента, тя да се премести незабавно поне с 3 ° на юг.

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Преди седмица пътувах до Бургас. 

Магистралката на Баце отпреди 2-3 години е нашарена с кръпки, а има места, където на дясното платно друса като на Станишковата отсечка Чирпан - Стара Загора. 

Но made by Stanish изкара много повече години в добър вид, а туй, Бацевото, направо след година-две е за основен ремонт. 

Invisible

   "Магистралката на Баце отпреди 2-3 години е нашарена с кръпки, ..."

 

  Поолял си се малко, но то при теб често се случва.

 

  Магистралата София-Бургас официално е открита през лятото на 2013-та година.

  Значи, не са 2-3 години.

  

  

Кара Колю

Аз не разбрах? Тая тангента пропаднала ли е? Не е ли? Или на тъдявашните Боколюбци им се ще да е пропаднала?

П.П. Тук коментарите са на един кантар  с тия оттатък - за загиналия канадец ?

Миряна Б.

Кориолисово ускорение учитывается при кинематическом анализе … така че, пропуснали са освен да го откриват с хора и ръченици да проектират и лятно кино.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш