Медия без
политическа реклама

Ангелов: Предпочитам опашки за ваксини пред опашки за линейка

Вече се говори за български модел в управлението на пандемията, похвали се здравният министър

01 Март 2021
Проф. Костадин Ангелов
Фейсбук
Проф. Костадин Ангелов

Здравният министър проф. Костадин Ангелов влезе в предизборен стил на изяви и днес пред Би Ти Ви представи мерките и ваксинационната кампания в България като образцови, като обяви, че вече се говори за български модел на управление на пандемията. Част от твърденията му обаче се разминаха с действителността.

"Предпочитам да гледам опашки за ваксини пред опашки за линейка", каза министърът на въпрос защо отново се допусна хаос със зелените коридори. После обаче призна, че някои болници не са спазили указанията да качат на видно място кога работят с граждани - "Пирогов" например са го направили по-късно през вчерашния ден, въпреки че именно неговият шеф проф. Асен Балтов призоваваше да се изчака с отварянето на зелените коридори до пристигането на достатъчно ваксини. В неделя част от болниците отново отвориха ваксинационните центрове, като предизвикаха струпване на хора, за повечето от които бе сигурно, че няма да получат ваксини.

Министърът пусна в ход и защитата, заради която Борисов толкова държеше парламентът да гласува договорите за ваксините. "Не сме се предоверили на никого. Народното събрание е гласувало решение, с което упълномощава Европейската комисия, и тя сключва договорите", каза министърът по повод скандала, който разигра за забавените доставки от "АстраЗенека", като подчерта, че правителството не е страна по тези договори.

На въпрос защо оставихме възрастните хора и хронично болните без ваксини, министърът опроверга това твърдение и обяви, че в много други държави приоритетните групи са били подредени по същия начин. "Първата цел на нашия план беше да запазим хората на първа линия - лекарите и медицинския персонал, след това учителите, след това хората от важните дейности, след това са възрастните хора и тези с хронични заболявания. Така е в много други държави, те постъпиха по същия начин", коментира министърът. После обаче уточни, че част от държавите подходиха с друга стратегия към ваксинацията и започнаха именно от възрастните.

Ангелов увери, че не излагаме на риск здравето на възрастните, тъй като 30% от ваксинираните 212 000 души са на възраст 64-85 г., като тук влизат и хората, които бяха ваксинирани в старческите домове. "Не сме рискували тяхното здраве, защото с поръчаните ваксини могат да бъдат ваксинирани милиони хора", каза министърът, като това се повтаря непрекъснато от правителството в последните дни - че планът ни е перфектен, но доставките липсват не по наша вина. "Зелените коридори бяха направени, защото имаше много отворени флакони, а нямаше хора", каза още министърът.

В студиото Ангелов обяви и данни за разпространението на COVID-19, които от няколко седмици не отговарят на истината. "На 25-о място сме по заболяемост в Европа и сме почти на средно място по смъртност - на 14-15-о място сме", каза министърът. Само че в последната справка на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, която е за 8-21 февруари, България е на 20-о място сред 30 държави от ЕС/ЕИП със 186.03 нови случая на 100 000 души, а по смъртност вече е 12-а със 75.24 на 1 млн. Тези данни вероятно ще се покачат още с отчитането на следващите седмици.

"Когато говорим за управлението на пандемията, ние вече говорим за български модел. Виждате, че много държави направиха твърд локдаун, но това не доведе до резултат, защото няма обществена нагласа, че хората трябва да спазват стриктно мерките. Обществото трябва да бъде готово да ги спазва и те трябва да бъдат толкова меки и толкова твърди, че да дават резултат. Ние вървяхме на ръба на бръснача и постигнахме резултата, който много малки държави успяха да стигнат с такъв индекс на твърдост на мерките", обяви министърът.

Ангелов увери, че следваме последователна политика при разхлабването, въпреки че и това не е така. До миналата седмица критерият за затягане беше 200 случая на 100 000 души на 14-дневна база, но в четвъртък летвата бе вдигната на 300 на 100 000. "Имаме плато в заболяемостта, плато в смъртността, имаме нарастване в абсолютни стойности, но това не са двата най-важни показателя. В момента системата е готова, а натиск не съществува навсякъде в страната. В момента червените лампи не светят, системата ще се справи и с хора, и с медикаменти", гарантира министърът и обеща, че зимната трагедия няма да се повтори. "Държим епидемията на каишка и го правим успешно", повтори той. В четвъртък обаче стана ясно, че трите основни болници, поемащи случаи на COVID-19 в София, са с изчерпан капацитет да приемат - ВМА, "Пирогов" и Окръжна болница.

На въпрос защо се включва в политиката, Ангелов обясни, че основната му цел е да бъде полезен на хората и за него няма значение дали ще бъде харесван. "Нищо не ме притеснява, няма да жаля сили и средства, за да говоря с хората, за да спасим колкото се може повече животи", каза той. Като голям успех той посочи, че от декември 12% повече хора са повярвали на ваксините, благодарение на осъзнатата политика да се мотивират хората.

Попитан за рекапитулация почти една година след установяването на COVID-19 в България, здравният министър каза: "За една година научихме много уроци. Епидемията ни показа, че всяко едно твърдение може да бъде оборено. Подготвихме се много добре, уверено стъпваме напред и знаем във всеки момент как да я победим".

Последвайте ни и в google news бутон