Медия без
политическа реклама

АЕЖ: Премиерът не може да отказва коментар на медия

30 Окт. 2019

Асоциацията на европейските журналисти – България е учудена от отказа на премиера Бойко Борисов да отговаря на въпрос на журналист от Би Ти Ви, с мотива, че е обиден на телевизията. Освен партиен лидер, Борисов е и министър-председател и в това си качество няма право да отказва да говори с дадена медия. Подобен жест от ръководителя на изпълнителната власт би могъл да се приеме като явен призив за автоцензура. Това заявиха днес от организацията по повод проблемите на Би Ти Ви с ГЕРБ след изборите.

ГЕРБ се оплака в ЦИК от репортажи на телевизията, в които се показваха известните с лошото си качество ремонти в София. Комисията послушно реши, че това е непозволена агитация и обяви, че ще глоби медията за репортажите, а след това дойде и обидената реакция на Борисов.

Само ЦИК може да реши дали репортажите са непозволена агитация. В никакъв случай това не е правомощие на изпълнителната власт и коментарът на Борисов представлява недопустима намеса в свободата на изразяване, коментират от АЕЖ. Освен да се сезира ЦИК за предполагаема агитация, друга възможност от пряко засегната страна, е да поиска право на отговор от телевизията. Ако е имало неточности в репортажите, могат да бъдат посочени, посочват от асоциацията. Според тях обаче не може да се приеме за агитация споменаването на основните проблеми на дадено населено място, в контекста на избори за местна власт. Трудно е например да се говори за изборите в Русе, без да се спомене най-важният проблем, вълнуващ жителите на града – замърсяването на въздуха. Няма как и да не се направи връзка с протестите от преди 30 години, предизвикани от същия проблем. Със сигурност, когато гласуват, русенци основават избора си на възможните решения на този проблем, предлагани от различните кандидати, смятат от АЕЖ.

"Да се сърдиш на медия, че говори на тази тема, е да искаш от журналистите да замитат проблемите под килима, за да запазят добрите си отношения със силните на деня, а точно това не е работата на медиите. Подобни прояви биха могли да подсилят авто цензурирането и имат “смразяващ ефект” върху правото на изразяване и на свободата на информация", предупреждават от журналистическата организация. И добавят, че АЕЖ-България ще наблюдава с повишено внимание също така реакцията на медията,  в случая Би Ти Ви, защото въпросът не се ограничава единствено до плащането на глоба постановена от ЦИК и/или съдебното обжалване на решението на ЦИК, но и до това дали конкретната медия, и медиите по принцип, са в състояние да  застанат зад редакционната независимост на журналистиката, която правят.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?