Медия без
политическа реклама

12 области са вече в червената зона за COVID-19

210 служители на СДВР получиха първата доза ваксина

10 Февр. 2021Обновена
Данните отчитат 14-дневната заболяемост по области на 100 000 души население към 7 февруари.

1212 са регистрираните у нас нови случаи на заразени с коронавируса за изминалото денонощие при направени 13 228 теста, което е около 9% положителни случаи, сочат данните на Единния информационен портал. За същия период от време са се излекували 459 души, а 62 са починали.

В момента в болници се лекуват 3129 души, като 266 се нуждаят от интензивни грижи.

През изминалите 24 часа са поставени още 3540 дози ваксини срещу коронавируса. Общо 17 946 души са ваксинирани с по две поставени дози.

Плавното влошаване на ситуацията, започнало в последните дни, продължава. Това се вижда и от картата на заболяемостта по области, която всяка седмица подготвя Националният център по заразни и паразитни болести. От 3 в края на януари, когато бе взето решение за разхлабване на мерки, областите в червената зона - с над 120 заболели на 100 000 души в последните 14 дни, вече са 12. Последните данни са към 7 февруари. В последната седмица на януари в червената зона бяха само Враца, Плевен и Кюстендил. Миналата седмица там влязоха и Бургас, Пазарджик, Сливен, София, Хасково. Днес в групата са и Благоевград, Перник, Шумен и Ямбол.

Кюстендил остава в пъти по-засегнат от разпространението на коронавируса в сравнение с останалите области - 329 на 100 000. На другия полюс е Търговище с 30 на 100 000. Тази област заедно с Видин, Добрич и Разград са единствените четири в жълтата зона - със заболяемост между 20 и 59.9 на 100 000. В зелената зона - с по-малко от 20 нови случая на 100 000, вече няма области.

 

МЕРКИ

От днес маските в област Кюстендил, където има бум на заразените с коронавирус - 328 на 100 хил. души за последните 14 дни, са задължителни навсякъде на открито, съобщи пред Нова телевизия областният управител Виктор Янев. Според заповед на здравния министър маските на открито са задължителни за цялата страна, но само в случаите на струпване на хора, когато не може да се осигури дистанция от поне метър и половина. От утре всеки в Кюстендил, който бъде без маска на открито, ще бъде санкциониран.

В опит да ограничи заразата Кюстендил ще въведе и филтър за влизане в градската поликлиника. Пациентите ще бъдат допускани само след отрицателен резултат от тест за коронавирус. В болницата в града са настанени 75 души, като има пациенти в интензивното отделение. Тази сутрин специален пропускателен режим в Диагностично-консултативния център в града нямаше, предаде БНТ. Охраната обаче следеше стриктно да се спазва дистанция между пациентите, чакащи пред кабинетите за преглед. Заради струпването на много хора пред кабинетите в поликлиниката, по разпореждане на областния кризисен щаб на всички влизащи в сградата ще се измерва температурата.

За разлика от лятото, когато имаше бум на зараза в ромския квартал на Кюстендил, сега тя не е концентрирана на едно място, коментира Виктор Янев. По думите му най-много болни има в предприятие и в два центъра от семеен тип в града. Вчера здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че заразяването става "предимно в семейства, дори родове и работната среда на хората". От Националния оперативен щаб коментираха, че нямат обяснение защо данните в Кюстендил се увеличават толкова бързо. От Кризисния щаб в Кюстендил също заявиха, че за момента в града няма ясно изразено огнище, от което да е тръгнала заразата. Оттам отчитат, че при сегашната вълна заразяването с коранавирус става много по-бързо в сравнение с предишните случаи. Затова очакват информация има ли вече в страната случаи на новите варианти на COVID-19. "От опита, който имаме, заразяването става изключително в семейна среда и на месторабота", заяви Александър Величков, директор на МБАЛ-Кюстендил, цитиран от БНТ.

От коментарите на областния управител и на лекари обаче става ясно, че сред причините за бума в Кюстендил е и неизпълнението на мерките от голяма част от хората. По думите на Янев, цитиран от "Фокус", след въвеждането на мерките в града се вижда, че все още има хора, които не вярват, че вирусът съществува и не желаят да носят предпазни маски. "Моля ви, спазвайте дисциплина, дезинфекция, разстояние, носете маските", призова той.

 

 

ПРОГНОЗА

Следващият пик на зараза се очаква между 25 февруари и 1 март. Това прогнозира директорът на Александровска болница в София проф. Борис Богов пред БНТ. "Потвърждават се нашите прогнози, които бяха заложени за след Нова година за покачване на случаите. Огнището в Кюстендил е пример за това, заради неспазване на мерките. Доколкото имам информация, това се е случило в цех в Кюстендил, където не са били спазвани мерките", обясни проф. Богов. Предстои на своето заседание утре Националният щаб да вземе решение за промяна в мерките при покачване на заболяваемостта - ако се стигне до 200 заразени на 100 000 души. "Тогава ще се пристъпи към обратния ред на затягане на мерките", обясни проф. Богов. Ако се премине границата от 200 на 100 000 заразени, плановият прием и операциите в болниците според него най-вероятно ще бъдат отменени. Според професора болниците са много по-подготвени за очакваната нова вълна на болни от COVID-19, отколкото бяха при предишната. По думите му те имат готовност при необходимост да възстановят в рамките на 48 часа изискваните легла за лечение на пациенти с коронавирус. В петък директорите на големите лечебни заведения в страната имат среща със здравния министър, за да уточнят процеса по връщане към извънреден режим на работа.

 

ОЩЕ ВАКСИНИ

България ще поръча допълнително 460 000 дози от ваксината на "Модерна", обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното правителствено заседание. Те ще бъдат добавени към допълнителните 2.9 млн.лв. дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", чиято поръчка министърът обяви още през януари, когато на ниво ЕК бяха договорени още 300 млн. такива ваксини (при договорени до тогава 300 млн.). "Във връзка с данните, които имаме на ниво Европейски съюз и възможностите за намалени доставки към страната на ваксини на Оксфорд и Астра Зенека, предлагаме да поръчаме допълнително количество ваксини, което да бъде пропорционално разпределено на база на населението на нашата страна в размер на 2 897 694 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех и 460 000 дози от ваксината на Модерна", заяви Ангелов, цитиран от правителствената пресслужба. По думите му допълнително количество ваксини е възможна с оглед на заседанието на Управляващия съвет, т.нар. „Steering Board“, сформиран от ЕК по въпроса с ваксините, и допълнителното споразумение за ваксините, което е сключено между ЕК и производителите на лекарства "Пфайзер" и "Бионтех". "Считаме, че с настоящето предложение страната ще осигури достатъчно количества дози ваксина, за да могат всички български граждани да имат възможността да избират с коя ваксина да се ваксинират и по този начин да получим изключително добро покритие на населението и постигане на т.нар. колективен имунитет", коментира министър Костадин Ангелов. 

От тази сутрин започна ваксинирането на служителите на МВР срещу COVID-19. Процесът на имунизация е организиран от Медицинския институт на МВР и стартира след получаването на 3000 дози противовирусна ваксина. На етапа са ангажирани три медицински екипа на болницата, които в рамките на няколко часа днес поставиха първата доза ваксина на 210 служители на СДВР.

В Медицинския институт на МВР е създадена предварителна организация и е изготвен план, според който освен в столицата мобилни екипи ще започнат имунизация и на заявилите желание за ваксиниране служители от областните дирекции в страната.

Служителите на МВР попадат във Фаза 3 на Националния ваксинационен план като служители в сектори с жизнено важни функции за поддържане на обществото. С приоритет ваксини ще бъдат поставени на служителите, които работят на първа линия. Предвижда се периодично актуализиране на списъците, тъй като се очаква динамика в броя на желаещите.

 

Още по темата